Advertisement

There's no such thing as a stupid question, but they're the easiest to answer.
Login
Search

Advertisement

Hardware Hardware
Search Search
Search for:
Tech Support Guy > > >

no sound on my gateway


(!)

troubledgat4eway's Avatar
troubledgat4eway troubledgat4eway is offline
Junior Member with 9 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Oct 2009
24-Oct-2009, 11:22 AM #1
no sound on my gateway
ok i just bought this nice gateway computer, 8 gigs of ram, quad core, hefty ATI graphics card all that jazz. but i have no sound. as far as i can tell the computer thinks that everything is fine, there are no "this device is not working" messages anywhere and as far as i can tell it recognizes that speakers are plugged in and it tries to play sound, but nothing comes out. if i turn the volume up real loud i can just hear the sound of the hard drives interference with the speakers and that's about it.

and it's in the whole computer to, i mean no sound for anything no windows media player, no games, not even the little jingle when you start up the computer.

any ideas on how to fix it?

i tried to download new drivers from gateway and they didn't seem to help. i tried to download a new driver from realtek and that didn't help either.
playmaker09's Avatar
playmaker09 playmaker09 is offline
Computer Specs
Junior Member with 14 posts.
 
Join Date: Oct 2009
Location: Washington State
Experience: Intermediate
24-Oct-2009, 03:48 PM #2
did u check the sound toolbar make sure it was turned up all the way. also did u plug in your speakers in the right port?
dlsayremn's Avatar
dlsayremn   (David) dlsayremn is offline
Computer Specs
Member with 1,852 posts.
 
Join Date: Feb 2008
Location: Louisville,KY
Experience: Intermediate
24-Oct-2009, 06:42 PM #3
What model Gateway?
On board sound or add-on card?
troubledgat4eway's Avatar
troubledgat4eway troubledgat4eway is offline
Junior Member with 9 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Oct 2009
24-Oct-2009, 08:28 PM #4
on board sound, model dx4820, and yes its plugged into the right port and yes the volume is up, in fact i tried every port back there and there is no sound from any of them, also the headphone jack on the front produces no sound as well.
playmaker09's Avatar
playmaker09 playmaker09 is offline
Computer Specs
Junior Member with 14 posts.
 
Join Date: Oct 2009
Location: Washington State
Experience: Intermediate
25-Oct-2009, 12:20 AM #5
get a bose sound system..that should work..
troubledgat4eway's Avatar
troubledgat4eway troubledgat4eway is offline
Junior Member with 9 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Oct 2009
25-Oct-2009, 10:06 AM #6
umm how would a bose sound system help me when there is no sound coming from my computer no matter what i hook up to it?

i wouldn't mind having a bose system though, lol
dlsayremn's Avatar
dlsayremn   (David) dlsayremn is offline
Computer Specs
Member with 1,852 posts.
 
Join Date: Feb 2008
Location: Louisville,KY
Experience: Intermediate
25-Oct-2009, 12:04 PM #7
According to Gateway specs you have the RealTek ALC888 HD Audio chipset.
I have the same chipset on my Compaq SR2180NX, but use powered Boston digital speakers, so I am not familiar with the analog outputs.

Only suggestion I have is to check the speaker settings in the RealTek Audio Controller.
troubledgat4eway's Avatar
troubledgat4eway troubledgat4eway is offline
Junior Member with 9 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Oct 2009
25-Oct-2009, 09:33 PM #8
ok how would i check the speaker setting in the realtek audio controller?
troubledgat4eway's Avatar
troubledgat4eway troubledgat4eway is offline
Junior Member with 9 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Oct 2009
26-Oct-2009, 06:23 PM #9
ok i opened up the realtek controller and found that only the hd audio was activated the analog jacks were not, so next logical question how do i turn them on?
As Seen On

BBC, Reader's Digest, PC Magazine, Today Show, Money Magazine
WELCOME TO TECH SUPPORT GUY!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.


Tags
audio difficulties, gateway with no sound, no sound

(clock)
THIS THREAD HAS EXPIRED.
Are you having the same problem? We have volunteers ready to answer your question, but first you'll have to join for free. Need help getting started? Check out our Welcome Guide.

Search Tech Support Guy

Find the solution to your
computer problem!




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools


WELCOME
You Are Using: Server ID
Trusted Website Back to the Top ↑

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2