Advertisement

There's no such thing as a stupid question, but they're the easiest to answer.
Login
Search

Advertisement

Search Search
Search for:
Tech Support Guy > > >

Strange Network Problems


(!)

TheZoobler's Avatar
TheZoobler TheZoobler is offline
Member with 1 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Apr 2012
Experience: Beginner
27-Apr-2012, 05:09 PM #1
Exclamation Strange Network Problems
My girlfriend and I have been getting strange behavior out of her laptop and wireless connections.

Misc details on hardware (for reference):
Router: D-Link DIR-655 wireless router
Modem: Motorola SURFboard modem.
Girlfriend's Laptop's Wireless card: intel wifi link 5300 agn
My Desktop Wirelss card: 802.11n Wireless LAN card
Our operating systems: Windows 7 for both computers.
Router Security: WPA/WPA2 Personal
Connection speed: 65.0 mbps currently, on my (functioning) desktop.
My girlfriend's laptop and my desktop are sitting right next to each other, with only one thin wall separating us from the router. The router is literally pushed up against the very same wall that our desks sit against.

We started to use this wireless router and modem fresh and new in October of last year. Up until about this February, both her laptop and my desktop computer have been able to connect to the internet just fine, with very fast speeds and low ping. The highest our ping would ever rise to would be about 60 ms on a "bad" day. Well, in February, my girlfriend's laptop started to experience intermittent, extremely high lag spikes and slow connection speeds completely out of nowhere, while my desktop is completely unaffected. We could both go to the same webpages, play the same games, and generally go about life as usual but for some reason and entirely out of the blue, my girlfriends wireless had begun to slow down entirely. We play a lot of games together: we'd be playing the same game, with each other, at the same time, and while in the past we would both run at 40-50ms ping, all of a sudden I will be at 40-50ms and she will be at 80 then 600 then 300 then 1500 then 700, etc. Her webpages load slowly, and youtube is barely functional on her computer. While the problem is still intermittent (slow and laggy for hours on end, then fine for a couple hours, then slow again) it has only increased in frequency of occurence over time
. It's very frustrating. And, again, while all of this is happening to HER laptop, MY computer is running absolutely fine. I have had no connectivity problems myself, period. We are both connected to the same network. (Note: we both run the same antivirus programs as well: malwarebytes, spybot search and destroy, and avast!, with all of the same shields enabled and windows firewall. Never used to be an issue)

On top of this, bizarrely, when she uses the small switch on the front of her laptop to switch off her wireless card, I lose connection on my desktop entirely and completely until she switches her card back on.

Things we have tried to solve this:
-Turning router off/on in 30 seconds.
-Turning modem off/on.
-Restarting her laptop.
-Turning off/on her laptop's wireless card.
-Disabling/enabling her wireless adapter.
-Disabling/enabling her adapter drivers, and updating them (claims drivers are up to date).
-Doing a complete reset of the router (back to factory condition, then re-enabling WPA and changing its network name back to what it was)
-Disabling firewalls and antivirus programs.
-Ip release/renew in the command prompt.
-Updating router firmware (the firmware was in factory condition from October*no laptop problems* until about March*laptop problems had begun, then in march we updated the firmware to the newest version as an attempted fix. It didn't help, but the router is currently using the up-to-date firmware, as compared to the firmware that worked in October.)
-Deleting all temp files, and clearing EVERYTHING under "clear recent history" in the Tools menu of Firefox.
-Scanning for malware with all three said antivirus programs.
-The connection is awful no matter whether only firefox with no background programs is running and a single tab up, or if there are several things running at once. So closing down all programs but one, the connection is still slow.

Things of Note:
-Her computer runs as fine and fast as always, at least when it comes to local processes. Her non-internet games and programs load and run just fine, at pretty respectable speeds: only the internet connections are having this problem.
-Her laptop has had heating problems (as always with a laptop)
-We do not give our router any "downtime", even when we are sleeping: we leave it on 24/7 unless we need to reset it.
-Our ISP is Comcast.
-The problem does not seem to coincide with peak times for internet use: it just happens 24/7.
-We haven't tried defragging her hard drive: not sure what that does or if it would help, (I am newb).
-The MAC address of the router is cloned from my laptop, which is almost never on or in use any more (with me using my desktop*running fine* and her using her laptop*busted connection*). Could this be part of the problem?
-As far as I can tell, there is nothing in the router administration page to indicate that it has any settings or preferences in relation to her computer that it doesn't have in relation to mine. IE, my desktop and her laptop all show up on the same lists and have the same settings on all pages of the router administration page. As far as I can tell.
-Her connection does not have the yellow "!" triangle of "limited or no connectivity" on her connection icon.
-It's really really weird that her connection has just up and fried all of a sudden when mine is running just fine, with the same exact OS and firewall/antivirus settings, sitting in the same room, with the same router and wireless network as we have always used.

Last edited by TheZoobler; 27-Apr-2012 at 05:18 PM..
As Seen On

BBC, Reader's Digest, PC Magazine, Today Show, Money Magazine
WELCOME TO TECH SUPPORT GUY!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.


Tags
connection, lag, ping, wireless

(clock)
THIS THREAD HAS EXPIRED.
Are you having the same problem? We have volunteers ready to answer your question, but first you'll have to join for free. Need help getting started? Check out our Welcome Guide.

Search Tech Support Guy

Find the solution to your
computer problem!




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools


WELCOME
You Are Using: Server ID
Trusted Website Back to the Top ↑