Advertisement

There's no such thing as a stupid question, but they're the easiest to answer.
Login
Search

Advertisement

Networking Networking
Search Search
Search for:
Tech Support Guy > > >

Solved: Can't get Netgear WG111v2 to Connect.


(!)

Burjo's Avatar
Burjo Burjo is offline
Computer Specs
Member with 34 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2007
Experience: Beginner
01-May-2009, 08:30 PM #1
Angry Solved: Can't get Netgear WG111v2 to Connect.
Burjo G'day all,

My system is a Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Desktop.
I'm running Duel Boot with Vista and XP Pro SP3.
I have only just Installed the XP the other day.

The Family has a Desktop Connected ADSL with a 2WIRE Gateway 2701HGV-W that is working fine.

THE ISSUE:
I Simply Can't get it to Connect on my XP Partition.. I Got it working Perfectly in Vista.

In XP
Using the Bigpond install CD provided it wont complete. and states i need to connect via cables not wireless.
With the XP Wizard it wont let me set up manually. it said (Depending on the wireless software running on this computer, the Wireless network setup might not work. For details, see article 871122 in the microsoft knowledge base on microsoft.com).

I have a Red PC Icon on the bottom right saying netgear is disconnected

To assist with your evaluation i have added the following info:

____________________________
The Device Manager:

1394 Net Adapter
Intel(R) 82566DC-2 Gigabit Network Connection
NETGEAR WG111v2 54Mbps Wireless USB 2.0 Adapter

There is nothing in Device Manager with a X or ? or !
____________________________
IPCONFIG /ALL

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.


Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : mark
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Broadcast
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Wireless Network Connection 4:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Description . . . . . . . . . . . : NETGEAR WG111v2 54Mbps Wireless USB
2.0 Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1F-33-85-33-C7

Ethernet adapter Local Area Connection:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) 82566DC-2 Gigabit Network C
onnection
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1C-C0-27-7A-9B

Here is the connections for Vista that are working.... Could Help

Microsoft Windows [Version 6.0.6000]
Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. All rights reserved.


C:\Users\PC_USER>IPCONFIG /ALL

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : Mark
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : gateway.2wire.net

Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

Connection-specific DNS Suffix . : gateway.2wire.net
Description . . . . . . . . . . . : NETGEAR WG111v2 54Mbps Wireless USB 2.0 A
dapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1F-33-85-33-C7
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::a577:e2d4:bc11:f98f%12(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.0.0.3(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, 2 May 2009 10:38:55 AM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, 9 May 2009 10:38:55 AM
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.0.0.138
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 268443443
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Ethernet adapter Unidentified:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) 82566DC-2 Gigabit Network Connec
tion
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1C-C0-27-7A-9B
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 6:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Physical Address. . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:cf2e:3096:286f:82b:f5ff:fffc(Prefe
rred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::286f:82b:f5ff:fffc%9(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . : ::
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter Local Area Connection* 7:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : isatap.{69FAB1A9-7539-4423-82BF-48DB45531
60A}
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter Local Area Connection* 9:

Connection-specific DNS Suffix . : gateway.2wire.net
Description . . . . . . . . . . . : isatap.gateway.2wire.net
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::5efe:10.0.0.3%13(Preferred)
Default Gateway . . . . . . . . . :
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

Tunnel adapter Local Area Connection* 10:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : 6TO4 Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes


Thanks Burjo...
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 67,271 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
01-May-2009, 09:30 PM #2
For the ethernet are you using the same cable and router LAN port that you use with the Vista? The "Media disconnected" means that no cable is detected.

For the wireless are you using the Netgear utility or XP's Wireless Zero Configuration (WZC) to manage the connection? You have to make sure the other one is not running.
Burjo's Avatar
Burjo Burjo is offline
Computer Specs
Member with 34 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2007
Experience: Beginner
01-May-2009, 09:43 PM #3
Thanks for your reply Terrynet.
The Ethernet is not connected.
The Wireless is my issue.
i Couldn't get the Netgear to Complete the Installation so i wanted to used the WZC to config, and manage. but i couldn't complete the install with that either. i got message.
(Depending on the wireless software running on this computer, the Wireless network setup might not work. For details, see article 871122 in the microsoft knowledge base on microsoft.com)

How do i check which one is the manager.
JohnWill's Avatar
Computer Specs
Retired Moderator with 106,412 posts.
 
Join Date: Oct 2002
Location: South Eastern PA, USA
02-May-2009, 07:58 AM #4
Throw the CD you're trying to install with away! You do NOT need it to connect to a wireless network, and it can only cause you grief!


You appear to have a valid connection on the wireless interface in that IPCONFIG. Let's expand your diagnostics and see if we can see what's really wrong.


Try these simple tests.

Hold the Windows key and press R, then type CMD (COMMAND for W98/WME) to open a command prompt:

In the command prompt window that opens, type type the following commands one at a time, followed by the Enter key:

NOTE: For the items below in red surrounded with < >, see comments below for the actual information content, they are value substitutions from the previous IPCONFIG command output!

IPCONFIG /ALL

PING <computer_IP_address>

PING <default_gateway_address>

PING <dns_servers>

PING 206.190.60.37

PING yahoo.com


Right click in the command window and choose Select All, then hit Enter to copy the contents to the clipboard.
Paste the results in a message here.

<computer_IP_address> - The IP Address of your computer, obtained from the IPCONFIG command above.

<default_gateway_address> - The IP address of the Default Gateway, obtained from the IPCONFIG command above.

<dns_servers> - The IP address of the first (or only) address for DNS Servers, obtained from the IPCONFIG command above.


If you are on a machine with no network connection, use a floppy, USB disk, or a CD-RW disk to transfer a text file with the information to allow pasting it here.
__________________
Remember: Data you don't have at least two copies of is data you don't care about.
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 67,271 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
02-May-2009, 08:10 AM #5
The good connection is for Vista. The failed wireless is in the first ipconfig, for the new dual booted XP.

The CD John wants you to throw away is for the router. The CD with the adapter contains the Netgear utility and driver, which are useful. Better is to get the latest utility/driver from Netgear's web site.

Anyhow, uninstall anything Netgear that did make it onto your computer and start over, preferably with the latest download from Netgear's web site.
Burjo's Avatar
Burjo Burjo is offline
Computer Specs
Member with 34 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2007
Experience: Beginner
02-May-2009, 09:53 AM #6
Hello again..

The CD is gone.. i Un-installed all netgear drives ect. downloaded the lates driver only and installed it.
The connection is sort of going...it's now intermittent. every 1-2 seconds is connecting then unconnecting.

i did 2 new ipconfig. once it was connected the other it wasn't.

Connected one.

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

H:\Documents and Settings\Burjo>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : mark
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : gateway.2wire.net

Ethernet adapter Local Area Connection:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) 82566DC-2 Gigabit Network C
onnection
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1C-C0-27-7A-9B

Ethernet adapter Wireless Network Connection 5:

Connection-specific DNS Suffix . : gateway.2wire.net
Description . . . . . . . . . . . : NETGEAR WG111v2 54Mbps Wireless USB
2.0 Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1F-33-85-33-C7
Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
IP Address. . . . . . . . . . . . : 10.0.0.3
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.0.0.138
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.0.0.138


And the Unconnected report

H:\Documents and Settings\Burjo>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : mark
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : gateway.2wire.net

Ethernet adapter Local Area Connection:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) 82566DC-2 Gigabit Network C
onnection
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1C-C0-27-7A-9B

Ethernet adapter Wireless Network Connection 5:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Description . . . . . . . . . . . : NETGEAR WG111v2 54Mbps Wireless USB
2.0 Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-1F-33-85-33-C7


And Now The Pinging.


PING <computer_IP_address>
Wasn't Sure What it was.
PING <default_gateway_address>


H:\Documents and Settings\Burjo>ping 10.0.0.3

Pinging 10.0.0.3 with 32 bytes of data:

Reply from 10.0.0.3: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 10.0.0.3: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 10.0.0.3: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 10.0.0.3: bytes=32 time<1ms TTL=128

Ping statistics for 10.0.0.3:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms


PING <dns_servers>

H:\Documents and Settings\Burjo>ping 10.0.0.138

Pinging 10.0.0.138 with 32 bytes of data:

Hardware error.
Request timed out.
Request timed out.
Hardware error.

Ping statistics for 10.0.0.138:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),


PING 206.190.60.37

H:\Documents and Settings\Burjo>ping 206.190.60.37

Pinging 206.190.60.37 with 32 bytes of data:

Request timed out.
Request timed out.
Hardware error.
Request timed out.

Ping statistics for 206.190.60.37:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

PING yahoo.com

H:\Documents and Settings\Burjo>ping yahoo.com
Ping request could not find host yahoo.com. Please check the name and try again.

Thanks Burjo
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 67,271 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
02-May-2009, 12:45 PM #7
When you use a static IP configuration the only way to determine whether the adapter and router are communicating is with the ping; and the ping says "no." But the "hardware error" messages and the "Media Disconnected" makes me think that there is a hardware error (or possibly a driver problem).

Does the router ever assign an IP configuration when you use dynamic addressing?
Burjo's Avatar
Burjo Burjo is offline
Computer Specs
Member with 34 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2007
Experience: Beginner
02-May-2009, 06:44 PM #8
How Would i Check that Terrynet.
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 67,271 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
02-May-2009, 06:52 PM #9
Set the wireless TCP/IP Properties to 'obtain IP auto' and 'obtain DNS auto.' "OK" your way back at least to Network Connections, try to connect, and take a look at (or post) your ipconfig /all.
Burjo's Avatar
Burjo Burjo is offline
Computer Specs
Member with 34 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2007
Experience: Beginner
02-May-2009, 07:38 PM #10
Terrynet,
I Checked 'Obtain Dns and IP Auto' and also made sure that Windows is managing the connection.
Now I Have Connection and Not Dropping Out.

Thanks to you and Johnwill my pc is running how i want.

I will be marking this thread solved.
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 67,271 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
02-May-2009, 07:50 PM #11
Good! You're welcome.
As Seen On

BBC, Reader's Digest, PC Magazine, Today Show, Money Magazine
WELCOME TO TECH SUPPORT GUY!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.


(clock)
THIS THREAD HAS EXPIRED.
Are you having the same problem? We have volunteers ready to answer your question, but first you'll have to join for free. Need help getting started? Check out our Welcome Guide.

Search Tech Support Guy

Find the solution to your
computer problem!




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools


WELCOME
You Are Using: Server ID
Trusted Website Back to the Top ↑

Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2