Advertisement

There's no such thing as a stupid question, but they're the easiest to answer.
Login
Search

Advertisement

Networking Networking
Search Search
Search for:
Tech Support Guy > > >

Solved: Downgraded Emachines EL1352 from win7 to XP


(!)

Albatross77's Avatar
Albatross77 Albatross77 is offline
Computer Specs
Junior Member with 8 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Sep 2010
Experience: Intermediate
30-Sep-2010, 10:24 AM #1
Exclamation Solved: Downgraded Emachines EL1352 from win7 to XP
Downgraded Emachines EL1352 from win7 to XP and a lot of drivers missing . I really don't want to pay for a recovery cd....!!!!! Help!!!??? Can't Connect to internet probably network drivers missing PCI and Bus Contollers.
Old Rich's Avatar
Old Rich has a Photo Album
Member with 10,249 posts.
 
Join Date: Jan 2003
Location: Houston, Texas
Experience: Learning
30-Sep-2010, 10:37 AM #2
eMachines does not furnish XP drivers for that pc.

http://www.emachines.com/support/drivers.html

Your best bet is to get a recov ery disc from them and return to windows 7

If you get your kicks from banging your head against a wall, you can download and run everest:

http://majorgeeks.com/download4181.html

Then google for drivers
__________________
Rich

Microsoft MCCA 2012
Albatross77's Avatar
Albatross77 Albatross77 is offline
Computer Specs
Junior Member with 8 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Sep 2010
Experience: Intermediate
03-Oct-2010, 09:26 AM #3
emachine drivers
so this model emachine will not support xp? if i get a recovery disc i have to go back to win7?
I got everest but not sure what it does. The pc works ok found graphics and sound drivers just missing other pci bridge and SM bus controller drivers not sure if that why i can't get on the net though.
Frank4d's Avatar
Computer Specs
Trusted Advisor with 9,126 posts.
 
Join Date: Sep 2006
Location: So. California
03-Oct-2010, 09:35 AM #4
It probably will run XP but you will need to get chipset drivers from Nvidia, audio from Realtek, graphics from AMD, etc...
Old Rich's Avatar
Old Rich has a Photo Album
Member with 10,249 posts.
 
Join Date: Jan 2003
Location: Houston, Texas
Experience: Learning
03-Oct-2010, 11:22 AM #5
Everest will report the details of devices so that you can google for drivers.

The SM Bus indicates the chipset driver has not been installed . . you need to do that first.
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 66,548 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
03-Oct-2010, 11:47 AM #6
Clearly #1 below won't help you, but maybe the rest of the list will if you are going to pursue drivers.

This is my preferred order for finding drivers:

1. PC manufacturer's web site,
2. Motherboard manufacturer's web site,
3. Device manufacturer's web site,
4. A "drivers" site, such as DriverGuide,
5. Anywhere you can find one that might work,
6. Let Device Manager try to find one.
7. Use Windows Update.
__________________
Microsoft MVP - Windows Expert - Consumer (since July 2010)
Albatross77's Avatar
Albatross77 Albatross77 is offline
Computer Specs
Junior Member with 8 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Sep 2010
Experience: Intermediate
04-Oct-2010, 08:06 AM #7
is it graphics from nvidia chipset from AMD?
Frank4d's Avatar
Computer Specs
Trusted Advisor with 9,126 posts.
 
Join Date: Sep 2006
Location: So. California
04-Oct-2010, 08:35 AM #8
The specs show the chipset is NVIDIAŽ nForceŽ 430 Chipset, supporting NVIDIAŽ GeForceŽ 6150SE Graphics. You should be able to download a driver from the Nvidia website. For your graphics, use Everest as suggested above to determine if you have Nvidia or ATI graphics (the Emachines website isn't clear).
Albatross77's Avatar
Albatross77 Albatross77 is offline
Computer Specs
Junior Member with 8 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Sep 2010
Experience: Intermediate
04-Oct-2010, 07:34 PM #9
everest report
Thanks For Your Help I don't really know what I'm doing here just trial and error

Motherboard:
CPU Type Unknown, 1800 MHz
Motherboard Name Unknown
Motherboard Chipset Unknown
System Memory 1792 MB
BIOS Type AMI (01/28/10)

Display:
Video Adapter NVIDIA GeForce 6150SE nForce 430 (512 MB)
Monitor Plug and Play Monitor [NoDB] (Q050C068401A

yeah just says motherboard eMachiness EL1350
Albatross77's Avatar
Albatross77 Albatross77 is offline
Computer Specs
Junior Member with 8 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Sep 2010
Experience: Intermediate
11-Oct-2010, 12:17 AM #10
Red face Missing Drivers
Well I have beaten my head against the wall for a while now downloaded a heap of drivers (8.26_11.09_nforce_winxp_) and (VIA4in1v4.28 chipset) i thought may work still can't get online or it won't recognise the lan line... have ordered a recovery cd and still might go back to win7 if all fails.
Old Rich's Avatar
Old Rich has a Photo Album
Member with 10,249 posts.
 
Join Date: Jan 2003
Location: Houston, Texas
Experience: Learning
11-Oct-2010, 08:50 AM #11
Yep . . as we get further from XP, drivers are going to be increasingly more frustrateing to find
Albatross77's Avatar
Albatross77 Albatross77 is offline
Computer Specs
Junior Member with 8 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Sep 2010
Experience: Intermediate
28-Oct-2010, 08:08 PM #12
el1352 emachines downgrade sucessful
O.K so i got the recovery disc and can get on the net now!

trying to install avg getting set up error

error code 0xC0070643
General Internal Error
M.S.I engine failed to install the product

any help with this would be appreciated thanks

although i would call this thread solved as i have the drivers i was originally looking for! Thankyou!
Old Rich's Avatar
Old Rich has a Photo Album
Member with 10,249 posts.
 
Join Date: Jan 2003
Location: Houston, Texas
Experience: Learning
28-Oct-2010, 08:12 PM #13
Are you sure there is not another antivirus program installed? You could try MSE . . I like it better than AVG

http://www.microsoft.com/security_essentials/
Albatross77's Avatar
Albatross77 Albatross77 is offline
Computer Specs
Junior Member with 8 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Sep 2010
Experience: Intermediate
28-Oct-2010, 09:09 PM #14
reading avg forums seems to be a lot of same error codes works fine on my other pc have used avg for years i'll give MSE a go thankyou
Old Rich's Avatar
Old Rich has a Photo Album
Member with 10,249 posts.
 
Join Date: Jan 2003
Location: Houston, Texas
Experience: Learning
29-Oct-2010, 11:24 AM #15
I used AVG for a long time, but find MSE to be better
As Seen On

BBC, Reader's Digest, PC Magazine, Today Show, Money Magazine
WELCOME TO TECH SUPPORT GUY!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.


(clock)
THIS THREAD HAS EXPIRED.
Are you having the same problem? We have volunteers ready to answer your question, but first you'll have to join for free. Need help getting started? Check out our Welcome Guide.

Search Tech Support Guy

Find the solution to your
computer problem!




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools


Similar Threads
Title Thread Starter Forum Replies Last Post
vista to xp downgrade fan no longer works sevenenemy Hardware 0 21-Apr-2010 08:37 PM
what should i know before i downgrade my computer from vista to xp? jdak Windows Vista 23 16-Aug-2009 04:46 PM
Locked out of User Accounts after Vista to XP restore lguthrie98 Windows XP 3 16-May-2009 09:04 AM
upgrade from Home to XP Pro with problems Manlio Windows XP 0 17-Feb-2009 03:41 PM
Downgrade Dell Laptop from Vista to XP? s00shi Windows Vista 8 01-Jan-2009 03:44 PM

WELCOME
You Are Using: Server ID
Trusted Website Back to the Top ↑