Advertisement

There's no such thing as a stupid question, but they're the easiest to answer.
Login
Search

Advertisement

Windows 8 Windows 8
Search Search
Search for:
Tech Support Guy > > >

Windows 8 - no sound


(!)

charlescollins's Avatar
charlescollins   (Charlie) charlescollins is offline
Computer Specs
Member with 5 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2012
Location: Belfast, Northern Ireland
Experience: Intermediate
02-Nov-2012, 06:52 PM #1
Windows 8 - no sound
Hi there

Did a clean install of Windows 8 today. All seems to be going well but the only problem I have is there is no sound. I have the speaker icon with a red circle and a white cross in it and when I hover the cursor over it it reads 'The Audio Service is not running'. Any help appreciated.

Tech Support Guy System Info Utility version 1.0.0.2
OS Version: Microsoft Windows 8 Pro, 32 bit
Processor: Intel(R) Celeron(R) CPU E3400 @ 2.60GHz, x64 Family 6 Model 23 Stepping 10
Processor Count: 2
RAM: 3325 Mb
Graphics Card: Intel(R) G41 Express Chipset (Microsoft Corporation - WDDM 1.1), 1534 Mb
Hard Drives: C: Total - 476837 MB, Free - 457182 MB; D: Total - 114486 MB, Free - 57013 MB; E: Total - 159998 MB, Free - 137971 MB; F: Total - 145243 MB, Free - 44699 MB;
Motherboard: ASRock, G41M-VS3.
Antivirus: Windows Defender, Disabled
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 65,995 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
02-Nov-2012, 08:10 PM #2
Is the sound (audio) driver installed?

If so, what happens when you try to start the audio service?
davehc's Avatar
Computer Specs
Trusted Advisor with 1,622 posts.
 
Join Date: Oct 2006
Experience: Advanced
03-Nov-2012, 02:29 AM #3
Have you tried the drivers here.

http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp
charlescollins's Avatar
charlescollins   (Charlie) charlescollins is offline
Computer Specs
Member with 5 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2012
Location: Belfast, Northern Ireland
Experience: Intermediate
03-Nov-2012, 04:43 AM #4
Hi there, and thanks for help. I have installed the drivers davehc mentioned without success. Not sure what you mean terrynet by 'start the audio service', to be honest. If I go to Control Panel and click on start I get a window saying the audio service is not running, would I like to start it, and when I click ok a box opens with 'no audio output device is installed'. Also in the settings screen when I hover the cursor over the speaker icon which has disabled underneath it, it says 'no audio output device is installed'.

Last edited by charlescollins; 03-Nov-2012 at 04:53 AM..
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 65,995 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
03-Nov-2012, 07:59 AM #5
Have you tried the driver from your PC (or motherboard) manufacturer's site?
charlescollins's Avatar
charlescollins   (Charlie) charlescollins is offline
Computer Specs
Member with 5 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2012
Location: Belfast, Northern Ireland
Experience: Intermediate
03-Nov-2012, 11:05 AM #6
Hi TerryNet, yes I have but the driver was already installed. I uninstalled it, ran the wizard for the file I downloaded from the motherboard's site and the wizard keeps getting interrupted during installation. Downloaded the file from the USA as well as Europe but same thing happened each time. Got them from here http://www.asrock.com/mb/download.as...G41M-VS3&o=All

Last edited by charlescollins; 03-Nov-2012 at 11:51 AM..
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 65,995 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
03-Nov-2012, 12:13 PM #7
I didn't see Windows 8 listed there. How is it getting interrupted during installation? Have you tried right clicking on the executable "wizard" and selecting "Troubleshoot Compatibility"? Sometimes that will work.
charlescollins's Avatar
charlescollins   (Charlie) charlescollins is offline
Computer Specs
Member with 5 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2012
Location: Belfast, Northern Ireland
Experience: Intermediate
03-Nov-2012, 12:43 PM #8
Tried the Troubleshoot Compatibility' but it didn't work. Said the same thing about wizard being interrupted. I also tried the compatibility mode and chose Windows 7 which is what it use to work on but no success. Not sure what you mean by 'how is it getting interrupted during installation'. A bar appears during the installation with a progress bar but nothing happens and then it stops. Thanks for your time on this btw.
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 65,995 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
03-Nov-2012, 01:45 PM #9
Quote:
Not sure what you mean by 'how is it getting interrupted during installation'.
I was just hoping that there was a better error message.

I have no other ideas other than my general ...

This is my preferred order for finding drivers:

1. PC manufacturer's web site,
2. Motherboard manufacturer's web site,
3. Device manufacturer's web site,
4. A "drivers" site, such as DriverGuide,
5. Anywhere you can find one that might work,
6. Let Device Manager try to find one.
7. Use Windows Update.

(4 through 7 are really tied, and with Windows 7 the Windows Update should be at least 4th. The main message is that the first three are almost always to be preferred.)
__________________
Microsoft MVP - Windows Expert - Consumer (since July 2010)
charlescollins's Avatar
charlescollins   (Charlie) charlescollins is offline
Computer Specs
Member with 5 posts.
THREAD STARTER
 
Join Date: Nov 2012
Location: Belfast, Northern Ireland
Experience: Intermediate
03-Nov-2012, 03:25 PM #10
We have success!! I decided to re-install windows 8 and just load the drivers from the motherboard site before I did anything else and it worked. Not sure why it didn't before. Thanks for your help and advice. Much appreciated.
TerryNet's Avatar
Computer Specs
Moderator with 65,995 posts.
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ottawa, IL
03-Nov-2012, 05:15 PM #11
Good! You're welcome.

You can mark this solved using the button at the upper left of the page or just below the last post.
chaerw's Avatar
chaerw chaerw is offline
Member with 1 posts.
 
Join Date: Dec 2012
09-Dec-2012, 10:52 AM #12
No sound on Win 8
I have tried a lot of things to get sound on my new HP Envy....and finally I opened up Beats audio and check the headphones box. Started working. That was too simple.
As Seen On

BBC, Reader's Digest, PC Magazine, Today Show, Money Magazine
WELCOME TO TECH SUPPORT GUY!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.


(clock)
THIS THREAD HAS EXPIRED.
Are you having the same problem? We have volunteers ready to answer your question, but first you'll have to join for free. Need help getting started? Check out our Welcome Guide.

Search Tech Support Guy

Find the solution to your
computer problem!




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools


WELCOME
You Are Using: Server ID
Trusted Website Back to the Top ↑