1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

137GB out of a 200GB hard drive ?

Discussion in 'Hardware' started by timothye, Jan 26, 2005.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. timothye

    timothye Thread Starter

    Joined:
    Nov 19, 2004
    Messages:
    743
    hey . i just poped in a new hard drive and its a western digital 200GB 7200 rpm 8MB cache
    now when i get to the desktop and check the size of the disc its maxed @ 137 GB . is there something i can do to use the ful capacity of the hard drive .
    cheers for the response ,,.
    ;)
     
  2. kiwiguy

    kiwiguy

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    17,584
    Yes, what version of Windows?

    137 GB limit to Google will give you the answers
     
  3. timothye

    timothye Thread Starter

    Joined:
    Nov 19, 2004
    Messages:
    743
    xp

    SP_2 not installed (YET)
     
  4. kiwiguy

    kiwiguy

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    17,584
    SP1 enabled it, so SP2 (which includes SP1) should fix it.
     
  5. n7Epsilon

    n7Epsilon

    Joined:
    Aug 27, 2004
    Messages:
    318
    Hi,
    Some mainboard BIOS programs need to be flashed to fix this limit...Is the drive's full capacity recognized in the PC's BIOS, which you can see by pressing DEL (or F1 or F2 depending on mainboard model) and choosing the "Standard CMOS Setup" option in the BIOS program that appears if you pressed the hotkey fast enough during boot...
     
  6. JohnWill

    JohnWill Retired Moderator

    Joined:
    Oct 19, 2002
    Messages:
    106,418
    If you already had at least SP1, I'll throw my hat into the BIOS limitation problem. Late 2002 is when most BIOS versions went to LBA48 addressing and removed the 137gig limitation on hard disk size.
     
  7. timothye

    timothye Thread Starter

    Joined:
    Nov 19, 2004
    Messages:
    743
    ok well nothing has happened after i have updated the sp 2 ..
    hard drive is still @ 127 GB ,, sorry my fault it wasnt 137 GB ..
    any suggestions ..
    cheers
     
  8. rmay635703

    rmay635703

    Joined:
    Nov 7, 2002
    Messages:
    1,278
    First off what year is your bios? Unless your bios is newer than 2002 your stuck.

    Also... Even if your bios is newer than 02...

    Unless you repartition and format the drive it will stay whatever size it was when originally created.

    You will need to partition and format or buy a 3rd party utility to resize the drive.

    Good Luck
     
  9. timothye

    timothye Thread Starter

    Joined:
    Nov 19, 2004
    Messages:
    743
    ill have a look @ the bios ..
    thx for all the help ..
     
  10. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/323544

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice