Awfully Long Boot Times

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

michael_jii

Thread Starter
Joined
Feb 19, 2003
Messages
1,071
Hello,

The computer seems to be taking a while to boot of late :confused:
I tried to fix it up a bit last night:
Looked for malware, uninstalled a load of stuff, optimized startup in msconfig, cleaned the registry.
BUT, it's still taking a while (longer than it used to)

any ideas?

Thanks,
 
Joined
Dec 9, 2000
Messages
45,855
How much longer?

And where does the added delay seem to occur -- before the Windows welcome screen, at it, or once the desktop appears?

Bootvis can sometimes be used to pinpoint delays and the "optimize" feature, even though it is built in to Windows -- does sometimes help.

http://www.soft32.com/download_19687.html

Examples of its use here:

http://forums.techguy.org:80/showthread.php?t=373141

You should post a Hijackthis scanlog as well:

Download and install HijackThis using the "self extractor". Run it and select "do a system scan and save the log file". Then copy/paste the contents of the log to a reply

http://www.thespykiller.co.uk/files/hijackthis_sfx.exe
 

michael_jii

Thread Starter
Joined
Feb 19, 2003
Messages
1,071
Hi Rog, thanks for the reply.

The delay seems to be after the logon screen.

Here's a HJT log

Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 11:02:24 AM, on 1/16/2006
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe
C:\Program Files\ewido\security suite\ewidoctrl.exe
C:\Program Files\LanTool\LanTool.exe
C:\Program Files\Pure Networks\Network Magic\nmsrvc.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\UAService7.exe
C:\Program Files\Picasa2\PicasaMediaDetector.exe
C:\WINDOWS\Mixer.exe
C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\jusched.exe
C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
C:\Program Files\Pure Networks\Network Magic\nmapp.exe
C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe
C:\Program Files\LanTool\LTi.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\PeerGuardian2\pg2.exe
C:\Program Files\Pixoria\Konfabulator\Konfabulator.exe
C:\Program Files\Pixoria\Konfabulator\Konfabulator.exe
C:\Program Files\Pixoria\Konfabulator\Konfabulator.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\PROGRA~1\MOZILL~1\firefox.exe
C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\tmproxy.exe
C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\PccPfw.exe
C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\Tmntsrv.exe
C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\PCClient.EXE
C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\PCCGUIDE.EXE
C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\TMOAgent.exe
C:\Program Files\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O3 - Toolbar: Easy-WebPrint - {327C2873-E90D-4c37-AA9D-10AC9BABA46C} - C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Toolband.dll
O4 - HKLM\..\Run: [Picasa Media Detector] C:\Program Files\Picasa2\PicasaMediaDetector.exe
O4 - HKLM\..\Run: [C-Media Mixer] Mixer.exe /startup
O4 - HKLM\..\Run: [pccguide.exe] "C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\pccguide.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [PCClient.exe] "C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\PCClient.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [TM Outbreak Agent] "C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\TMOAgent.exe" /run
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\jusched.exe
O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
O4 - HKLM\..\Run: [IMJPMIG8.1] "C:\WINDOWS\IME\imjp8_1\IMJPMIG.EXE" /Spoil /RemAdvDef /Migration32
O4 - HKLM\..\Run: [nmapp] "C:\Program Files\Pure Networks\Network Magic\nmapp.exe" -autorun -nosplash
O4 - HKCU\..\Run: [SpybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe
O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - HKCU\..\Run: [PeerGuardian] C:\Program Files\PeerGuardian2\pg2.exe
O4 - Startup: Konfabulator.lnk = C:\Program Files\Pixoria\Konfabulator\Konfabulator.exe
O8 - Extra context menu item: E&xport to Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Add To Print List - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_AddToList.html
O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint High Speed Print - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_HSPrint.html
O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Preview - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_Preview.html
O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Print - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_Print.html
O8 - Extra context menu item: Ìí¼Óµ½QQ±íÇé - C:\Program Files\Tencent\QQ\AddEmotion.htm
O8 - Extra context menu item: Ìí¼Óµ½QQ×Ô¶¨ÒåÃæ°å - C:\Program Files\Tencent\QQ\AddPanel.htm
O8 - Extra context menu item: ÓÃQQ²ÊÐÅ·¢Ë͸ÃͼƬ - C:\Program Files\Tencent\QQ\SendMMS.htm
O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\npjpi150_04.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\npjpi150_04.dll
O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
O9 - Extra button: QQ - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157b} - C:\WINDOWS\system32\shdocvw.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: ÌÚѶQQ - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157b} - C:\WINDOWS\system32\shdocvw.dll
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O18 - Protocol: msnim - {828030A1-22C1-4009-854F-8E305202313F} - "C:\PROGRA~1\MSNMES~1\msgrapp.dll" (file missing)
O18 - Protocol: pure-go - {4746C79A-2042-4332-8650-48966E44ABA8} - C:\Program Files\Common Files\Pure Networks Shared\puresp.dll
O23 - Service: Acronis Scheduler2 Service (AcrSch2Svc) - Acronis - C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe
O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
O23 - Service: ewido security suite control - ewido networks - C:\Program Files\ewido\security suite\ewidoctrl.exe
O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
O23 - Service: iPodService - Apple Computer, Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
O23 - Service: LanTool - N37dev - C:\Program Files\LanTool\LanTool.exe
O23 - Service: Pure Networks Net2Go Service (nmraapache) - Unknown owner - C:\Program Files\Pure Networks\Network Magic\WebServer\bin\nmraapache.exe" -k runservice (file missing)
O23 - Service: Pure Networks Network Magic Service (nmservice) - Pure Networks, Inc. - C:\Program Files\Pure Networks\Network Magic\nmsrvc.exe
O23 - Service: Trend Micro Personal Firewall (PccPfw) - Trend Micro Incorporated. - C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\PccPfw.exe
O23 - Service: Trend NT Realtime Service (Tmntsrv) - Trend Micro Incorporated. - C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\Tmntsrv.exe
O23 - Service: Trend Micro Proxy Service (tmproxy) - Trend Micro Incorporated. - C:\Program Files\Trend Micro\Internet Security\tmproxy.exe
O23 - Service: SecuROM User Access Service (V7) (UserAccess7) - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\UAService7.exe

Thanks again.

PS. I noticed iPod service. I don't have on, can i delete it?
 
Joined
Dec 9, 2000
Messages
45,855
That is usually the point at which networking configurations are established -- and it appears you have a lot going on there. I can't really pinpoint the problem for you.

You also have all those "widgets" and one or more of those may be causing a delay.

To remove the ipodservice, open a command prompt (start > run: cmd and enter:

sc delete iPodService

It should be gone on reboot.

You may need to use "clean boot" troubleshooting techniques to isolate the delay.

This is the general drill for doing that:

First, restart in Safe Mode (tap the f8 key promptly on startup and choose the Safe Mode option from the boot menu).

In Safe Mode, run msconfig and select the "Services" tab. Check "Hide Microsoft Services" and then disable the rest. Also uncheck "load startup group" on the general page.

See this link for detailed information:

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;310353

Now restart and test the issue at hand

If no problems, run msconfig and recheck half the disabled items on the Services tab. Test again. If the problem recurs, UNcheck half the items you just checked to narrow down the culprit.

If the problem didn't occur, check the other half, so all the Services are enabled -- proceed to do this on the startup tab as well.

Get the idea? You want to isolate the problem to a specific startup if possible.
 

michael_jii

Thread Starter
Joined
Feb 19, 2003
Messages
1,071
hi again Rog,

thanks.. will do. i think it's the lantool
"O23 - Service: LanTool - N37dev - C:\Program Files\LanTool\LanTool.exe"
so i'll disable that and see.

i don't think it's the widgets, they've been on since before the problems..

thanks again :D
 
Joined
Dec 9, 2000
Messages
45,855
You're welcome -- if you identify the problem, let us know -- and you can mark the thread "Solved" using the Thread Tools menu.

If I can answer any further questions for you, I will -- but this is often the kind of thing that takes trial and error startup configurations to resolve.
 

michael_jii

Thread Starter
Joined
Feb 19, 2003
Messages
1,071
yeah... i'm doing major school exams right now.. so i'll take a look over the weekend, sit down and fix it.

just wondering if there was something quick or obvious... thanks for all the help rog :D

i'll keep you posted
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Members online

Top