Black Screen after playing 5-10 mins of Steam Games

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Crix

Thread Starter
Joined
Sep 6, 2009
Messages
12
Ok heres the deal,

Last weekend, I joyfully bought my 1st ever 2 STEAM games. God I hate this thing. Now after installing both Aliens vs Predator and Empire Total War. Now not only am I pissed but I can't wait to give them hell after my online account is verified so I can post in the forums but meanwhile maybe you guys can help me.

Ok this is the problem I have faced ONLY with steam games. All my other games including Batman Arkham Asylum/Pro Evolution Soccer 2009/IL2 1946/Neverwinter Nights/Elder Scrolls IV Oblivion/GTR2/ They all work fine no glitches at all. I am a Intermediate PC Tech myself so I tried looking for similar issues with people and I downgraded and upgraded my drivers for my video card but still the same issue:

I play for about 5-10 mins of either my 2 new games Empire and AvP, then bingo my monitor cuts out and I am reduced to a black screen and I can hear the game music and its obviously working.

What I have tried:

1. Tried setting audio performance level to Basic. This was suggested in a similar thread to my problem. I went to Control Panel > Sound Audio -> Volume Tab -> Advanced -> Let first bar to one from the far left

2. Went into steam and tried to right click on games --> Properties -> Local FIles Tab -->Verify game cache. Again some guy said this worked for him. Hs not for me.

3. I have ati Radeon X1900XTX 512mb Vid card. I tried to update drivers to 10.2. Then heard there was problems with it. Downgraded to 9.12. That didn't work. Then I heard 10.3 was better for STEAM games and this issue so today I have tried 10.3. I will post after this as I did it just before so I will know if it works or not.

My specs are : AMD 4400+ Dual Core, Gigabyte KA-8N SLI Mobo, Ati RAdeon X1900XTX, Monitor is old 21' CRT DELL D1626HT driver version 5.1.2001.0 Driver date: 6/6/2001, 3 Gig DDR 400 PC 3200 RAM

Someone please help me as this is driving me crazy!!

Cheers
Crix
 

Crix

Thread Starter
Joined
Sep 6, 2009
Messages
12
Ok I have set the maximum refresh rate to 75Hz and that seems to have solved it. I played for 30 mins last night without any errors but I will play more tonight and post back here. On the screen cable how do I test it?
 
Joined
May 29, 2006
Messages
3,969
First Name
Shane
If setting the max refrest rate has solved the problem then there is unlikely to be anything wrong with the cable, also I would expect the problem to occur in all games if the cable was at fault.
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Staff online

Top