1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

"cannot find the file specified" "during the installation of the device."

Discussion in 'Windows XP' started by DaveBurnett, Jun 5, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. DaveBurnett

    DaveBurnett Dave Trusted Advisor Thread Starter

    Joined:
    Nov 11, 2002
    Messages:
    11,669
    I have had this problem numerous times in the past where the installation proceeds then ends with the messages:

    During the installation of the device.
    The system cannot find the file specified
    and it goes into a detection loop

    HERE is the solution:

    Windows 2000/XP has a bug that it cannot properly detect new hardware by *.inf files, if the RunOnce registry key is missing for the following location:

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion

    This key is often used by installers to execute post-reboot programs, but sometimes they accidentally delete this key.

    IMPORTANT: This article contains information about modifying the registry. Make sure that you understand how to backup and restore the registry, in case a problem occurs. Please read the linked Microsoft Knowledge Base article prior to editing the registry.


    Go to Start » Run and enter "regedit."

    Go to HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion

    With CurrentVersion Highlighted, go to the Edit menu and select New » Key

    Name the key RunOnce, leaving everything else about the key alone.

    The RunOnce key should now exist underneath the CurrentVersion key.
    Once the key exists, Windows 2000/XP stops redetecting the Hardware
     
  2. DaveBurnett

    DaveBurnett Dave Trusted Advisor Thread Starter

    Joined:
    Nov 11, 2002
    Messages:
    11,669
  3. 2KThunder

    2KThunder

    Joined:
    May 26, 2004
    Messages:
    19
    TTT This thread was a lifesaver googled in and it fixed a day long probelm and finally got my GPS installed properly. Thanks!!
     
  4. DaveBurnett

    DaveBurnett Dave Trusted Advisor Thread Starter

    Joined:
    Nov 11, 2002
    Messages:
    11,669
    I spent 3 weeks looking for It. That's why I put this here.
    In my case it was PC Forrester's Starter program that deleted the key.
     
  5. rodeognome

    rodeognome

    Joined:
    Dec 13, 2003
    Messages:
    1,318
    I've come across that problem before...so you tip has been noted.

    Thank you for solution yesterday - for Belkin slim NIC card - it worked a charm.
     
  6. Vistar

    Vistar

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    2
    Thanks so much. Used the fix to finally install TrendNet TEW-421PC that deleted RunOnce. Now the card works, but system is running extremely slowly.
     
  7. apankrat

    apankrat

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Messages:
    2
    Just wanted to chime in too and say "THANKS !". I am with http://hamachi.cc and the "Not found" problem is an infrequent but major headache. At some point we spent two weeks of daily back-n-forth email with someone trying to get to the bottom of it. Looked at setupapi.log at its most verbose level, tries all things imaginable. All failed.

    This was few months ago and since then we were basically telling people that they probably had run some tool that corrupted their registry and we couldn't say in which exact way.

    Thanks again.
     
  8. jayIT

    jayIT

    Joined:
    Feb 23, 2006
    Messages:
    35
    This is one of the best tips I've seen. Solved a multi day problem with a device driver for a special instrument PCI card that could not be reinstalled. The first time it installed correctly. When I removed all the supporting software (because of another problem) it erased the RunOnce key. Imagine my surprise when I could not get the driver to detect when I wanted to reinstall!!@@!@#!!@!@!!! What a pain!!!

    A+ for the tip and fix!

    Device DT300 works great now!
     
  9. Grey Bat

    Grey Bat

    Joined:
    Mar 29, 2006
    Messages:
    2
    Another satisfied customer! I have had this problem repeatedly on several machines over the last year or two. Never could figure out why! I implemented this tip, and the problem is solved.

    Oh yes... Guess what - I have Startman installed on all my machines!!!

    Thanks again for the tip!
     
  10. sturoberts

    sturoberts

    Joined:
    Apr 6, 2006
    Messages:
    2
    This solution worked exactly as described. Is there any possibility of submitting this to Micro$oft to see if they could work up a KB article on this? - If I hadn't Google'd this, I would still be searching.

    Thanks so much for posting this solution!
     
  11. dragon0042

    dragon0042

    Joined:
    May 23, 2006
    Messages:
    2
    I spent 3 days trying to figure this out. This is the best windows tip I have ever recived from the web :D (y) (y)
     
  12. Geotech

    Geotech

    Joined:
    Aug 27, 2006
    Messages:
    2
    I was having problems trying to add a USB driver for a Thales ProMark 3 GPS receiver. Looked through the vendor's documentation, FAQs, service bulletins, Google, tried two different computers, reinstallations, etc. all to no effect. Found this tip, tried it, and worked perfectly. Thanks.
     
  13. ozrom1e

    ozrom1e

    Joined:
    May 15, 2006
    Messages:
    11,849
    I put this at the top of my list, great thanks I know it will save a lot of installations. Best find in 28 plus years.
     
  14. MSUStevo

    MSUStevo

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    5
    Wow Dave!

    Thanks so much for posting this tidbit. If it weren't for this forum post I don't think I'd ever figured this out on my own.

    In my case I just bought a Brother PT-1650 label maker which has the option to download templates via USB from Brother's editing software. This feature one of the key reasons I went with this product.

    After seeing the dreaded and inexplicable - The system cannot find the file specified - error message numerous times, looking through the .inf file to see if any files missing on the installation CD, downloading the driver from the Brother website, etc. I about at the end of my rope. It occurred to me to do a web search and I quickly found your post.

    10 minutes later my new label maker downloading templates with no problems. Thanks again!! I've shared this tip with our IT guy at work in case he ever comes across this head scratcher during an install.

    Steve
     
  15. DaveBurnett

    DaveBurnett Dave Trusted Advisor Thread Starter

    Joined:
    Nov 11, 2002
    Messages:
    11,669
    I am little surprised that Microsoft have not plugged the hole with there updates.
    I wonder how many people have a similar problem but do not know how to find the solution,
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/235959