Cant get my FPS over 60 in CS 1.6

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

w00dpusher24

Thread Starter
Joined
Jan 5, 2006
Messages
3
here are my comp specs. as u see i should be able to run the game over 60fps with no problem.

OS: WinXP Professional 5.1 SP2 (Build #2600) CPU: AMD Athlon XP 3000+ (Barton) , 2.08 GHz, 512KB Video: NVIDIA GeForce FX 5700LE (1152x864x32bpp 75Hz) Sound: Sound Blaster Live! 24-bit Memory: Used: 494/1024MB Uptime: 2d 2h 28m 31s HD: Free: 100.68 GB/186.31 GB Connection: VIA Compatable Fast Ethernet Adapter - Packet Scheduler Miniport @ 100.0 Mbps (Rec: 486.90MB Sent: 164.60MB)

Ive tried doing all the ingame console commands such as fps_max 101. Ive done it all and im still capped at 60:confused: . I also turned vsync off on my vid card but maybe I'm not doing it right. If you have any ideas of what else i can do plz let me know. Thanx
 
Joined
Nov 12, 2005
Messages
146
Try dropping the resolution to 1024x768 & turn of anti-aliasing & also anistopic filtering. The FX5700le is not really a performance gaming card. I used to have one and had better results in games by using these settings.

I dont own this particular game so have no idea other than that.
 
Joined
Sep 17, 2005
Messages
533
He's talkin CS 1.6, not Source, ANYTHING can run CS 1.6 about 60fps

And to answer your question I dont know :/

Is this happening on any other games?
 
Joined
Aug 15, 2002
Messages
5,577
Turn vsync off within Counter-Strike, it definitely sounds like a vsync problem.

The FPS is usually right around 60, right? If so, then it's vsync. If it stays lower than that for a while and occasionally jumps up, then you've got problems.

Even if you can't get it above 60, it's really not something to worry about. The human eye can only see around 70-75 fps max, and the difference between 60 and 75 is hardly noticeable to the human eye. Sure, the computer is rendering a lot more stuff, but you'll never know, because you can't see it ;)
 

w00dpusher24

Thread Starter
Joined
Jan 5, 2006
Messages
3
I actually havnt tried in any games that dont run on the HL engine or HL2 engine so im not sure on that.

Ill give those things a try. I turned vsync off on my card but where do i go to turn it off in CS? I thought that was only an option in HL2. And yea its always right on 60fps.

Thnx guys
 
Joined
Jul 7, 2004
Messages
369
my geforce 2 can get 60 fps in 1.6.

but what kind of mobo do you got? If its a 4x agp, dont expect any thing higher, even with top of the line video card.

My current pc ran cs 1.6 at about 200 fps when it had ati radeon 9800, and its 8x agp. But when upgraded the video card to geforce 6800, i put my ati radeon 9800 in my old pc, and it only runs at about 60 fps with the card that was doing 200 fps. And the mobo in my old pc is 4x agp. As far as cs 1.6 goes, i really see no difference between a geforce 2 and ati radeon 9800 when it runs on my old pc.



Also, the card you have is not that great. but 60 fps is enough. I play games like bf2 at about 40 fps and it works perfectly fine for me.
 
Joined
Apr 30, 2005
Messages
2,113
The card being used should be able to pump out over 60fps with the game in question. Not always but at some points it should go higher then 60. With the older ati drivers i would go into advanced display settings and enable 'refresh rate override' to match what my monitor was set at(85hz).

Disabling Vsync is where i would start first not being an Nvidia owner.
 
Joined
May 9, 2005
Messages
165
for sure your vertical sync setting are messed up because you should easily be able to get 100 fps with that kind of a system. RIGHT CLICK ON YOUR DESKTOP GO TO NVIDIA DISPLAY AND CLICK ON UR MONITOR. WHEN IT OPENS UP THE WINDOW CLICK ON PERFORMANCE AND QUALITY SETTINGS ON YOUR LEFT AND THAN SCROL DOWN TO VERTICAL SYNC AND MAKE SURE APPLICATION CONTROLED IS UNN CHEKEDD AND IT IS ON OFF. That should fix up your problem wit fps capped on 60.
 

w00dpusher24

Thread Starter
Joined
Jan 5, 2006
Messages
3
Thnx edgar, i did that along with updating my drivers again, even tho i did that recently. I now get around 98-101 fps. THnx every1 :)
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Members online

Top