CD-RW device not writing

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

C-Smoove

Thread Starter
Joined
Dec 5, 2002
Messages
81
Hello, I am running windows XP Home Edition, 256 SDRAM, 1.6GHz with a 40G HHD as a master on one belt and a DVD burner and a CD-Rewriter(52x) on the other belt with the DVD burner as the MAster and Cd-Rewriter as the slave.

The problem I am having is that using my Nero program, the cd-rw is showing that it is being detected and is working properly from the device manager tab. When i go and try to burn a cd it ask me to put in a blank disc but when i put it in the screen just sits there waitin for me to put in a disc but its already in there. Then when i hit cancel (thats the only choice besides the eject tab) it tells me "abort by user".

I don't know why it is doing that. Can someone please help me out and try to resolve this issue. Are the drives set Ok or not?

Please Help

Carlton :confused:
 
Joined
Aug 1, 2003
Messages
51,988
Go the Admin Tools in Control Panel and click Services. Scroll down to IMAPI and double-click it. Be sure it is set to Manual, Apply.

See if the burner works with XP's burner. Right-click a file to test, Send To your burner.

Then, open My Computer, click on your burner drive, go to File, and burn the test file with the Wizard. If it works that way, you may need to reinstall Nero.

Are you running Nero from an account with Admin privileges?
 

C-Smoove

Thread Starter
Joined
Dec 5, 2002
Messages
81
Yes, I'm the only one that uses this computer in my house, i'm goin to try that and see if it works, Thank you
 

C-Smoove

Thread Starter
Joined
Dec 5, 2002
Messages
81
The Admin Tools in Control Panel is located where? I can't find it. Is it under tools?
 
Joined
Aug 1, 2003
Messages
51,988
I'm not all that familiar with Home, but I thought that there was an applet in Home's Control Panel for "Administrative Tools". Nothing like that?
 

C-Smoove

Thread Starter
Joined
Dec 5, 2002
Messages
81
In My Contol Panel I just have the regular categories like change theme , security, etc
No administrative tools, I know i set my account to administrator level when i installed windows XP
 
Joined
Aug 1, 2003
Messages
51,988
Maybe you have the original setup for Control Panel and I'm thinking of the "calssic". Try the option in the left pane for the "classic" Control Panel to see all the CP applets.
 

C-Smoove

Thread Starter
Joined
Dec 5, 2002
Messages
81
Yes, I found it, it was set on Manual but i notices that the status was stoped. I read the description box and it stated that if it is stoped that it will not record anything for all devices so I selected the Manual and hit the start key. It did a little downlaod of something and now the status says start. So I'm gonna try to record somthing to see if it works

Thanks, I'll let you know if it worked
 

~Candy~

Retired Administrator
Joined
Jan 27, 2001
Messages
103,706
Another idea too, be sure you have downloaded any updates, patches, etc. for Nero.
 

C-Smoove

Thread Starter
Joined
Dec 5, 2002
Messages
81
It's me again, I tried it and its not working. I tried doing it through the wizard and Nero and when it ask me to put in a blank cd I put one in but it is not detecting it, the drive spins but it want register to show that the disk is ready to bur. Why won't it detect? Should I reinstall Nero?
 
Joined
Aug 1, 2003
Messages
51,988
If XP doesn't see the blank either, then it is most probably a hardware problem with the drive itself, drivers, or connections.

Open My Computer and right-click the drive. Click Properties. Is there a Recording tab and is the Enable box checked?

Be sure that both autorun and autoplay are enabled using these:

http://www.kellys-korner-xp.com/regs_edits/autorunenable.reg
http://www.kellys-korner-xp.com/regs_edits/AutoFix.exe

Does the drive detect other CD's OK? Try cleaning the lens with a CD that has a cleaning brush, or a Q-Tip with alcohol if you can see it.
 
Joined
Sep 17, 2004
Messages
38
I want to ask if your burner worked up until the time you installed nero? And I would also like to ask what type of device you have installed.
 
Joined
Aug 1, 2003
Messages
51,988
Did you actually try skipping Nero and trying XP's burner? That would be very useful information if XP's burner works but Nero doesn't.
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Staff online

Top