Certain games stuck on loading screen/black screen

Naxks

Thread Starter
Joined
Jun 10, 2021
Messages
38
Hello people!

Since some time now i have been struggling to use my pc for certain games. This problem started a few months ago. Back when it first started i still had some days where it magically started working again but after some time that was not the case anymore. A month ago windows decided to not properly work anymore so i was forced to do a fresh install via the USB. Suprisingly that solved my problem, but not for long. Right now i still experience the same old black screen and never ending loadingscreen problem.

Games like: Modernwarfare, Dying light, Kingdom come and Rainbow 6 and etc are not working. While CSGO, ARMA, Overwatch and some other games are. I have not been able to find out what exactly is the reason for this problem but i would assume it has to do something with windows itself maybe?

When i did the SFC Scannow it first did not work but after a few tries and some other things i have managed to get a CBS Error report aswell.


I have tried the following methods in order to solve the problem:


- Windows clean install (Both local and cloud)

- Reinstall games multiple times on boot drive (SSD) and on HDD.

- Dowload old drivers (Specifically 21.2.1 worked for just one day)

- Turned off instant replay

- Both updated and resetted the bios

- Dowloaded drivers without the AMD software

etc etc


Specs

This is a custom build. It has been a year since i have been using it.

GPU: Rx 5700XT

CPU: R5 3600

MOBO: MSI Tomahawk max b450

RAM: Corsair Vengeance CMK16GX4M2B3200C16 16gb DDR4 3200mhz (2x8GB LPX DDR4, 3200Mhz, C16 XMP)

PSU: Cooler Master MWE 650 Gold Full Modular



I have made sure that the cables are all well plugged in and its not a power loss. I can still Alt-tab.


I really hope someone here has a solution to this annoying problem i have been struggling with.

Thank you all in advance.
 

Attachments

Last edited:

Tanis

Shane
Joined
May 29, 2006
Messages
4,294
Can you provide some more detail about your hardware?

Is this a prebuilt system or a self / custom build (suspect self / custom)?
What is the make and model RAM and its configuration (2x 8Gb or 1x 16Gb)
What is the make, model and wattage of your PSU?
 

Naxks

Thread Starter
Joined
Jun 10, 2021
Messages
38
Can you provide some more detail about your hardware?

Is this a prebuilt system or a self / custom build (suspect self / custom)?
What is the make and model RAM and its configuration (2x 8Gb or 1x 16Gb)
What is the make, model and wattage of your PSU?
Thank you Tanis for Replying. I have added all the additional information.
 

Tanis

Shane
Joined
May 29, 2006
Messages
4,294
Thanks

Can you install MSI Center from here under the Utilities section.
Run the app and screenshot any System Information areas that are displayed please, post the screenshots here.

Do you know what BIOS version you are using?

What Harddrives do you have installed?
 

Naxks

Thread Starter
Joined
Jun 10, 2021
Messages
38
Thanks

Can you install MSI Center from here under the Utilities section.
Run the app and screenshot any System Information areas that are displayed please, post the screenshots here.

Do you know what BIOS version you are using?

What Harddrives do you have installed?
I just did and noticed that my cpu temps are too high like you can see in the screenshot even though i have nothing significant running in the background. But that might also be because its 31c degrees here. (88 Fahrenheit)

I am currently not 100% sure which one i am using but i will look into that after this. (Just did and included a picture of all the bios information next to the screenshots)

I have a 2TB Seagate HDD installed next to my 500GB m.2 Crucial SSD. (P1 M.2 2280)
 

Attachments

Last edited:

Tanis

Shane
Joined
May 29, 2006
Messages
4,294
If that CPU temp is at idle then that is high and worth looking into.

Do you have a decent sized case?
Are all your internal cables run neatly and out of the way to ensure good airflow?
What case / System fans do you have, what are their locations and are they blowing in or out of the case?
Did the CPU Cooler come with an existing stick pad or did you manually apply thermal paste when you installed it?
Have you opened up the case to check for dust build up in and around cooler fins?

Your voltages look OK from the screenshots.

Just to check, are you overclocking anything or is it all running at stock speeds?
 

Naxks

Thread Starter
Joined
Jun 10, 2021
Messages
38
If that CPU temp is at idle then that is high and worth looking into.

Do you have a decent sized case?
Are all your internal cables run neatly and out of the way to ensure good airflow?
What case / System fans do you have, what are their locations and are they blowing in or out of the case?
Did the CPU Cooler come with an existing stick pad or did you manually apply thermal paste when you installed it?
Have you opened up the case to check for dust build up in and around cooler fins?

Your voltages look OK from the screenshots.

Just to check, are you overclocking anything or is it all running at stock speeds?
I have the phanteks p400a digital with its 3 front stock fans. Asfar as i know they both 3 are 120mm intake fans but i am not 100% sure about that. I added a picture of the case.

Most of the cables are on the backside of the case where they are sorted in a decent way.

The CPU cooler is the stock Ryzen 5 3600 cooler which is already not the best but it came with its pre-applied thermal paste. Maybe its an idea to apply new thermal paste? Since it has been over a year now.

Everything is at its stock speed. The only thing i changed was putting the energy plan on performance mode. If i would put it on "Power saver" Then my temps would look like the screenshot i attached to this message. Much lower despite having more background applications running.
 

Attachments

Tanis

Shane
Joined
May 29, 2006
Messages
4,294
Thanks. Reapplying thermal paste may be a good start point, if funds are available maybe look into a better cooler? I mainly use Intel CPUs and the stock coolers on those are OK (when not overlocked), but have read occasionally where people suggest some of the AMD Stock Coolers aren't great. You would expect the temps to drop if you are dropping to Power Saver, but I would expect them to be around that level even in performance mode if you are not running any apps.

Check the front fans are clear and also take the front panel off and check the grill/filters aren't clogged up at all. They can get dust build up from the fans drawing air in, this reduces air flow and therefore reduce cooling efficiency.

Does MSI Center show any information about GPU temps etc, I'm not familiar with that app?

Have you run any stress tests? Might be worth running a CPU and possibly GPU stress test using something like OCCT.

Run the two tests seperately and keep MSI Center running so you can see what the temps etc are doing. If temps start getting too high then stop the test.
 

Naxks

Thread Starter
Joined
Jun 10, 2021
Messages
38
Thank you for replying.

I see. Do you think the temps are the reason for this problem?

I will clear the front panel as soon as possible.

No but i have the radeon software that does show all of them at one place.

I did some time ago. Everything seemed normal. But i have dowloaded OCCT now and will do one again. Is 30 minutes enough?
 

Attachments

Tanis

Shane
Joined
May 29, 2006
Messages
4,294
Shouldnt need to run the stress test for long and I would suggest watching it. It should identify if your CPU / GPU are getting over heated.

Not convinced the CPU is the issue but you never can tell :) As it appears to be running hot it worth looking at / correcting that anyway.
 

Naxks

Thread Starter
Joined
Jun 10, 2021
Messages
38
Shouldnt need to run the stress test for long and I would suggest watching it. It should identify if your CPU / GPU are getting over heated.

Not convinced the CPU is the issue but you never can tell :) As it appears to be running hot it worth looking at / correcting that anyway.
Definitely something i should do as soon as possible yes. Thank you for pointing that out.


Did you take a look at the CBS error report btw? Windows found a few errors but was unable to repair them. Maybe the errors in the report cause this problem?
 

Tanis

Shane
Joined
May 29, 2006
Messages
4,294
Unfortunately that isn't really my area, I will see if I can get someone better with error logs / software side to have a look.
 

Naxks

Thread Starter
Joined
Jun 10, 2021
Messages
38
Unfortunately that isn't really my area, I will see if I can get someone better with error logs / software side to have a look.
Sure thing, that would be great. Thank you for your time and energy. It is much appreciated.
 

Macboatmaster

Trusted Advisor
Spam Fighter
Joined
Jan 14, 2010
Messages
24,717
There is evidence that the registry has errors.
Either you are using a registry cleaner or some 3rd party system management software. such as a so called - make it go faster system booster that includes a registry cleaner

OR you have some manner of problem with the file system caused by drive errors or ram errors.

There are other possible causes, but these are the likely ones.

To progress the issue please answer the following questions - replying using the same numbering system.

1. What antivirus is in use - Windows Security/Defender or a third party one and if it is a third party one - which please in full detail

2. Are you indeed using any third party system management software if so which please - again in full detail

3. Have you received any messages that a drive needs to be checked. On 10 drives are self checking, but if errors are found this is usually drawn to your attention.

4. You say
A month ago windows decided to not properly work anymore so i was forced to do a fresh install via the USB. Suprisingly that solved my problem, but not for long
In what way please did it not work properly.
The fact that a clean install worked MAY tend to support that the problem is either as I said drive file system related, ram related, or the clean install put everything correctly in its place and the then continued use of the third party system maintenance registry cleaner has again caused problems

5. Have you suffered when you were forced to do the clean install Blue Screen of Death crashes.

6. When you reply I will send you a data gathering tool -no personal data will be collected, but it will provide me with a complete analaysis of your system, all components, settings and installed software.

7. I will then examine the results for you and make recommendations.

Finally when you do reply pleased type in te box that appears when you return to topic, not by clicking reply on this post , which would quote all of this back to me
 

Macboatmaster

Trusted Advisor
Spam Fighter
Joined
Jan 14, 2010
Messages
24,717
Further to my last post
From your logs
FileHashMismatch on resource '\winsxs\manifests\amd64_microsoft-windows-ocr-en-us-main_31bf3856ad364e35_10.0.19041.1_none_fa17a73d6a26d84e.manifest'[gle=0x80004005]

I mentioned in my previous post that I would send you a log gathering tool and analyse your data for you, to solve whatever the problem is.
I have now found the above entry
File Hash Mismatch CAN be caused - but not necessarily - when Windows is not activated and fully licensed.
What Window 10 version is in use please
I know it is Windows Home build
Windows 10 Home 64-bit (10.0, Build 19043)

but there appears to be evidence that other errors found MAY suggest that all is not correct with Windows files.
Is this Windows 10 activated and where was the software from when Windows 10 was first installed on this system please.

PLEASE add those details to your reply.
THANKS
 

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Staff online

Top