1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

COM & LPT isnt in device manager?

Discussion in 'Networking' started by AoriTsukai, Jun 2, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. AoriTsukai

    AoriTsukai Thread Starter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    9
    My laptop just recently stopped connecting to the internet, giving me an error message of:
    "Error 644: The modem (or other connecting device) is already in use or is not configured properly."

    Now this comes after just trying to connect after normal routine, I haven't added or installed anything special, or tried to alter anything.

    So after playing around with settings trying to figure this out.. I find that all of my COM ports are in use.. by nothing. I cant find a single program using it, even in safe mode.
    I go into the device manager to try and disable or reinstall the COM & LPT ports but... its not there.
    Its not in my device manager at all.

    I'll just go through some of the stuff i've done to save time..
    I've already reinstalled the modem, disabled it, switched to other COM ports (but all are in use?), restarted my computer many many times, unplugged my phone line (to try and get a "no dial tone" error instead, no luck), updated the drivers, now I have brand new drivers that give me the same error!

    I would just completely reinstall windows, but I have so much important stuff that I have and need to keep.. I might as well just take my anger out and smash my laptop to bits if I have to get rid of any of my data.

    Its an HP Pavilion dv5000, running Windows XP.
     
  2. Frank4d

    Frank4d Trusted Advisor

    Joined:
    Sep 10, 2006
    Messages:
    9,126
    See this article for freeing up reserved COM ports: http://www.help.perle.com/index.asp?a=4&q=32

    Although the title says Windows 2000, it works for XP too. Uninstall your modem software and the modem too. Free up all ports that you know are not in use (probably COM1 and COM2). Then re-try your modem installation procedure.
     
  3. AoriTsukai

    AoriTsukai Thread Starter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    9
    Um, yeah thats great and all.

    But I cant see the COM ports.. Didja read?

    So, any other takers?
     
  4. Frank4d

    Frank4d Trusted Advisor

    Joined:
    Sep 10, 2006
    Messages:
    9,126
    I don't know. I suspect a PBCAK error here.
     
  5. AoriTsukai

    AoriTsukai Thread Starter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    9
  6. Frank4d

    Frank4d Trusted Advisor

    Joined:
    Sep 10, 2006
    Messages:
    9,126
    Do the COM ports show up if you go to Device Manager and click View > Show hidden devices?
     
  7. JohnWill

    JohnWill Retired Moderator

    Joined:
    Oct 19, 2002
    Messages:
    106,409
    Did you check in the laptop BIOS configuration to see if the devices are disabled there?
     
  8. AoriTsukai

    AoriTsukai Thread Starter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    9
    Frank: I get non plug-n-play devices to show up, but still no COM port.

    JohnWill: I'm not sure where to look in the BIOS... I see boot order and Hard Disk Self Test, and the other basic configuration stuff like time and whatnot.

    Edit: Also if it helps any, its both the COM and LPT ports missing, but it being a laptop, im not too worried about printers.
     
  9. AoriTsukai

    AoriTsukai Thread Starter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    9
    Seems like this thread fell off into oblivion.
     
  10. Frank4d

    Frank4d Trusted Advisor

    Joined:
    Sep 10, 2006
    Messages:
    9,126
    A google search indicates this is a fairly common problem. Here is one solution offered at another forum (annoyances.org):
    and
     
  11. AoriTsukai

    AoriTsukai Thread Starter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    9
    Yeah I really have no idea what that just did to my laptop, but COM & LPT still arent there.
    What in the world did that do anyway?
     
  12. AoriTsukai

    AoriTsukai Thread Starter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    9
    Ugh, nothing is working.. Is there any way I can just reset the COM ports without having to see them in the device manager?
     
  13. JohnWill

    JohnWill Retired Moderator

    Joined:
    Oct 19, 2002
    Messages:
    106,409
    If they don't appear in Device Manager, they're not detected by Windows as existing. There's nothing you can do to hardware that doesn't appear to exist. :)
     
  14. AoriTsukai

    AoriTsukai Thread Starter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    9
    But I cant connect to the internet because its "In use"

    So my computer is wasting its time using something that doesnt exist, preventing me from using it... even though it doesnt exist.
     
  15. JohnWill

    JohnWill Retired Moderator

    Joined:
    Oct 19, 2002
    Messages:
    106,409
    What's in use?
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/580110