1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

computer hang on bootup and low memory

Discussion in 'Earlier Versions of Windows' started by faiz, Nov 20, 2001.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. faiz

    faiz Thread Starter

    Joined:
    Nov 20, 2001
    Messages:
    426
    Need Help !!

    My config is -:
    operating system Win 98 ( 4.10.1998)
    AMD K62 450
    M/b asus P5Ab
    384 mb ram ( 256 mb/ 128 mb chips )
    asus 50x cd rom drive
    8.4 gb hdd (equal partition c drive / d drive)
    Voodoo 3 3000 agp

    Now about the problem : At boot up the memory has started to show 320 or 256 instead of 384 , after the boot screen it freezes and hangs, on pressing reset it sometimes shows the ram correctly and prompts for safe mode, after the computer boots up on safe mode it loads windows correctly. In safe mode when I go into system properties instead of showing the normal " your system is configured for optimal performance " it shows a big white box and it says that " ms dos compatibility paging system
    and each drive ie A,C , D has a line saying that it is using ms dos compatibility. When I reboot it starts up allright
    I ran msconfig and the config .sys, autoexec .bat and winstart .bat is all grayed out.
    The surprising part is that everytime I boot its always SOMETHING DIFFERENT, either the system hangs on some screen before it reaches the desktop or the ram shows different numbers the last time it booted correctly, but ram showed 320 mb and the performance shows that the system is configured for optimal performance at couple of times it even showed the error hard disk diagnosis fail and when I rebooted it wouldn't show the error again.Things just come and go . This has been happening since the past 2 days

    Need help soon
     
  2. Lurker1

    Lurker1

    Joined:
    Jan 30, 2001
    Messages:
    3,992
    Hi faiz

    Sounds like memory problems to me. Try reseating both dimms and if that doesn't help try removing one dimm at a time and running the system to find the failing one.
     
  3. slipe

    slipe

    Joined:
    Jun 27, 2000
    Messages:
    6,832
  4. Davey7549

    Davey7549

    Joined:
    Feb 28, 2001
    Messages:
    11,584
  5. faiz

    faiz Thread Starter

    Joined:
    Nov 20, 2001
    Messages:
    426
    Its good to get so many responses , anyway I tried swapping the ram modules, and even did all the mix and match , the problem seems to continue . I don't know if this will help but at one point of time during bootup the system hung and I waited since the hdd light was still on and after a couple of minutes I got a message saying " While initializing device shell : Cannot find or load required file KRNL 386.exe.
    The system now always hangs on first boot and after you go into safe mode and reboot it startsup alright. The Ram memory reading now seems to be alright but I suppose the problem still lives.
    Please advise
     
  6. Rollin' Rog

    Rollin' Rog

    Joined:
    Dec 9, 2000
    Messages:
    45,855
  7. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/59077

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice