1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

DVD RW Drive shows up as cd drive

Discussion in 'Multimedia' started by Savage2303, Aug 27, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. Savage2303

    Savage2303 Thread Starter

    Joined:
    Apr 1, 2004
    Messages:
    37
    Hello, this problem has me completely confused. I've been online with HP's tech support, which is seemingly non-existant, so I come here pleading your help.

    My notebook has a dvd rw dual layer burner, and shows up as dvd rw in my computer when there is no dvd in the drive, but when i was trying to burn some data to a blank dvd, the drive then showed up as "cd drive". When i pop the blank dvd out, it goes back to dvd rw. Obviously this is a problem, because 1) none of my software recognizes the drive as a burner that i can use to put the data on the dvd, and it also, of course, tells me there would not be enough room on the disc because it thinks it's a cd, not dvd. and 2) my computer does not identify the drive as having a blank dvd in it, so i cannot drag-to-disk, or anything of the sort.

    Also, in device manager, my cd/dvd drives show up as follows:

    TSSTcorp CD/DVDw TS-L532R
    XT249m UJO892Y SCSI CdRom Device

    interesting, because i only have one dvd drive.. but perhaps this is part of the problem..



    Please help, thanks.
     
  2. JohnWill

    JohnWill Retired Moderator

    Joined:
    Oct 19, 2002
    Messages:
    106,409
    Try uninstalling all the optical drives in Device Manager and rebooting. Maybe that will allow Windows to discover the correct drive.
     
  3. MysticEyes

    MysticEyes Banned

    Joined:
    Mar 30, 2002
    Messages:
    4,825
    In My Computer under 'Type' my LG burner reads as 'CD Drive' when empty, the 'Name' says 'DVD-Ram Drive'. Inserting a blank DVD it still shows as 'CD Drive' in 'Type' but now the 'Name' also changes to 'CD Drive'. This appears to be normal behavior (at least with LG, my other rig with the Benq is down so I can't check it). I have no problems and Nero InfoTool shows all the correct setting and names.
     
  4. Savage2303

    Savage2303 Thread Starter

    Joined:
    Apr 1, 2004
    Messages:
    37
    i've tried sonic and nero, and neither recognize it as a burnable drive when there is a blank disc in there. i also tried my external burner, and same thing happened when i put a blank dvd in the burner, just turned into cd drive and does not let me burn on it
     
  5. DoubleHelix

    DoubleHelix Banned

    Joined:
    Dec 9, 2004
    Messages:
    24,388
    Since you have two optical drives installed, are you sure the software is looking at the correct drive when you're trying to burn to a disk?
     
  6. MysticEyes

    MysticEyes Banned

    Joined:
    Mar 30, 2002
    Messages:
    4,825
    A good point, in NeroExpress when I go to burn, my LG is listed twice in the Recorder drop down. First as [DVD], second as [CD-R/RW]. If I'm burning a CD (music, data, etc.) and the [DVD] choice is showing (because I'd previously burned a DVD) it will not recognize the disc and vice versa.
     
  7. Savage2303

    Savage2303 Thread Starter

    Joined:
    Apr 1, 2004
    Messages:
    37
    Well i eliminated that the true drive I have is the tsstcorp one, but my burning software doesn't even recognize it as a drive as one that is capable of burning. for instance, in sonic recordnow, it tells me to choose which drive i wish to use, but when i click it it says no burnable drive was found.
     
  8. MysticEyes

    MysticEyes Banned

    Joined:
    Mar 30, 2002
    Messages:
    4,825
  9. Savage2303

    Savage2303 Thread Starter

    Joined:
    Apr 1, 2004
    Messages:
    37
    just my luck
     
  10. axis198

    axis198

    Joined:
    Mar 31, 2005
    Messages:
    14
    Hi guys

    I have the same problem with my Pioneer DVD RW - or + 106d burner with the 1.08 firmware. I have tried all sorts to get it working. only started doing this after it fritzed on me while burning a data dvd containing avi files throwing out a buffer underrun error (so much for safeburn). I am using nti cd creator pro (for data) alcohol 120% (for iso's)

    Started with the unstall trick,
    reset the aspi drivers and reinstalled them
    changed from master to slave
    changed from secondry ide (slave & Master) to primary ide (slave)
    reinstalled windows (xp sp2)

    and am now looking to rollback my firmware from 1.08 to 1.05 or 1.06 i'm still working on that though as this drive came with 1.07 as oem

    so if any one has any hints on how to go about this or any other ideas to try please let me know

    thanks

    Cpu: XP2200
    Ram: 1gb
    Hdd: 240 gb
    MoBo: MSI KT4V
    Vid: Albatron fx5200

    For more info Just ask:)
     
  11. axis198

    axis198

    Joined:
    Mar 31, 2005
    Messages:
    14
    Well drives fubar now won't even look at regular cd's so i'm scraping it and getting a new one
     
  12. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/496203