1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Engine Error with Half Life 2? PLEASE Help

Discussion in 'Games' started by John Doh, May 15, 2005.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. John Doh

    John Doh Thread Starter

    Joined:
    May 15, 2005
    Messages:
    3
    PLEASE PLEASE PLEASE HELP!!!!!!!

    I have a copy of HL2, but when I run the game I see the valve head (guy with tap in eye), then I get a loading screen (blurred picture with loading in bottom right corner). Then the program closes with the following error message:

    “Engine Error

    CmodelLoader::GetExtraData:re-cashing models/error.mdl failed”

    But the error.mdl file is present in the models folder.

    Once I ok this error I then get a

    “HL2.exe – Application Error

    The instruction at “0x2*******” referenced memory at “0x00******”. The memory could not be “read”.

    Click OK to terminate the program”

    I have seen this error posted here before but with no solution!!!

    Please help, I just wanta play offline (cos I have naff dial-up), please tell me how to fix this!

    I have seen a similar engine error to this for counterstrike, but that just said to check that the error.mdl folder was in the models folder!

    Thanks

    PS: Restarting the PC and re-installing does not fix this problem!!!
     
  2. Chris6691

    Chris6691

    Joined:
    Oct 11, 2004
    Messages:
    36
    HI, I'm afraid your gonna have to play online not offline. Dial-up will be fine as long as you are patient ;) when doing updates. These updates are usually patches for the game and this is probably why your getting errors because your not downloading them for hl2, but if the problem still accures then pleas do post it.
     
  3. Chris6691

    Chris6691

    Joined:
    Oct 11, 2004
    Messages:
    36
    Also what is your pc spec and OS.
     
  4. John Doh

    John Doh Thread Starter

    Joined:
    May 15, 2005
    Messages:
    3
    Windows XP
    2000+ AMD Athlon
    Leadtek GeForce 4 Ti
     
  5. Chris6691

    Chris6691

    Joined:
    Oct 11, 2004
    Messages:
    36
    Ok, well the processor is fine but your going to need to upgrade your graphics card if you want the quality you expect. I would recommend a radeon 9800 as they are the best for the price. I had a geforce 4 once and i did play half life 2 on it and the quality was terrible to what i expected, and you must have at least 512mb ram becasue games like half life 2 weigh heavy on the memory.
     
  6. John Doh

    John Doh Thread Starter

    Joined:
    May 15, 2005
    Messages:
    3
    I got like 900+ MB RAM, forgot to mention it!!

    Still cannot run the game because I cannot get the updates because the internet connection locks up. Any idea how to fix this without updating, could it be a corrupted error.dll file!!

    If so can someone e-mail me it!

    Any other suggestions to get it working would be greatly appriciated

    Thanks
     
  7. Chris6691

    Chris6691

    Joined:
    Oct 11, 2004
    Messages:
    36
    Well you've got plenty of RAM, but it is very unlikely you will get the game running without updates as most of these updates are patches to fix the problem. Or the shop has sold you a dodgy disk.
     
  8. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/362510