1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Hard drive problems

Discussion in 'Hardware' started by Maisto, Apr 11, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. Maisto

    Maisto Thread Starter

    Joined:
    Apr 11, 2012
    Messages:
    5
    About one week ago I plugged my SATA hard drive from 3GB/s to 6GB/s port. Now every time I restart my computer it says at the launching there is a new hardware installed to the computer, how to get out of this?
    Other problem is that I plugged an old hard drive with IDE port to my motherboard and launched my computer, and now it says the new hardrive at the launching too.
    My actually problem is that now it reseted my BIOS launching order and i could't find my OS hard drive. Eventually I found it and restarted it but now my SATA hard drive is called "IDE seagate..." in BIOS.
    Of course it is actually SATA III but why BIOS told me that it's called IDE. I don't have any jumpers in actually IDE hard drive, do I need to add the slave jumpers on it?

    Sorry for my weird text but I need some help.
     
  2. ajkane

    ajkane

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    829
    Try changing the BIOS options, for the SATA controller change it from IDE or RAID to AHCI. That allows the full 6Gb/s speed, and is just better (sorry I can't give a better explanation, maybe this can) The only problem is though, you may not be able to boot from your hard drive after switching controllers and have to re-install windows.
     
  3. Maisto

    Maisto Thread Starter

    Joined:
    Apr 11, 2012
    Messages:
    5
    Okey, I will try this but do you know any explanation for the launching? When it starts it tells me everytime that there is something new hardware installed to the computer?
    I want to get that off, it looks stupid when it pops up every time I launch my computer.
     
  4. ajkane

    ajkane

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    829
    What is the brand of hard drive? Model number? Did switching to AHCI fix your problem?
     
  5. ajkane

    ajkane

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    829
    I don't see how that solves or even helps the problem....no offence, but it is a good idea, but most people don't want or even can pay for two, let alone one.
     
  6. Maisto

    Maisto Thread Starter

    Joined:
    Apr 11, 2012
    Messages:
    5
    It's Seagate Barracuda 500GB, "ST500DM002-1BC142 ATA Device"
    When I switched it to AHCI it just went to BSOD when i started the computer.
    But could it be that when the windows were installed by using 3GB/s SATA ports it can't be used with 6GB/s without any formatting?
    Because when I plug the SATA 6GB/s cable to the 6GB/s port my BIOS don't even recognize anything there?
     
  7. ajkane

    ajkane

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    829
    If it goes BOSD you have to re-install your OS to get it to work, otherwise switch back to IDE.
     
  8. ajkane

    ajkane

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    829
    WAIT!
    1) Switch back to IDE
    2) Download the latest AHCI driver from the manufacturers website
    3) Exit all Windows-based programs.
    4) a.Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
    b. If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
    5) Locate and then click the following registry subkey:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
    6) In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
    7) In the Value data box, type 0, and then click OK.
    8) On the File menu, click Exit to close Registry Editor.
    9) Restart your computer
    10) Switch to AHCI
     
  9. ajkane

    ajkane

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    829
    and the switching between a SATA II port and a SATA III port would have no effect.
     
  10. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1048884