Hard drive smaller than stated

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. The original thread starter may use the Report button to request it be reopened but anyone else with a similar issue should start a New Thread. Watch our Welcome Guide to learn how to use this site.
Joined
Nov 11, 2006
Messages
1,182
Jisatsu said:
Hi :)
I bought this hard drive:
http://www.scan.co.uk/products/productinfo.asp?WebProductID=397203

It clearly states that the capacity is 320gb. However, when i plugged it in and formatted it, it only came up to around 140gb. Is there any particular reason for this?
(the sticker on the drive also states that it is 320gb).

thanks ^^
What service pack are you running on XP? SP1 or SP2? Are you even using XP?
 
Joined
Feb 18, 2005
Messages
284
Right click on My Computer, choose Manage and Disk Management. What information is there about the drive? A screen shot would be good.
 
Joined
Apr 27, 2004
Messages
4,719
Normally two reasons, your bios does not support that large a drive or you do not have SP2 installed.
I suspect the latter.
 
Joined
Nov 11, 2006
Messages
1,182
Jisatsu said:
I'm using XP with no service pack installed. Is that a problem? :D
Here's the screenshot:
http://img128.imageshack.us/img128/1575/untitledgk7.jpg
Yes that is the problem. big ordeal to get your computer to recognize more then 150G, much simpler to install SP2

W2K and XP users must have the latest service packs installed to access more than 137GB.

Enabling 48bit LBA for:
Windows 2K
Windows XP


IIc. Other Solutions

Formatting: extra space beyond 137gb can be formatted as another partition.

Due to BIOS limitations as well as those unique to Windows, partitioning and formatting drives larger than 137 Gigabytes without proper driver or controller support will result in data loss when storing data to the drive beyond the 137 GB Barrier!

Merging Partitions: By using software such as Partition Magic or BootIT NG you may format the remaining space and then merge it with a 127gb partition you have already made. This should be done AFTER installing one of the service packs
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. The original thread starter may use the Report button to request it be reopened but anyone else with a similar issue should start a New Thread. Watch our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Staff online

Top