1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Hibernate Restarts the PC

Discussion in 'Windows XP' started by abbaspaliwal, Apr 13, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. abbaspaliwal

    abbaspaliwal Thread Starter

    Joined:
    Apr 13, 2006
    Messages:
    7
    Whenever I hibernate my PC, it dumps memory to disk but then it restarts instead of powering down. But when I choose shutdown, it properly powers down. I have tried everything i know and searched a lot of web sites but i am still not able to solve this problem. Then I came across techsupportalert which recommended your web site. So I hope that you will be able to solve this problem.

    Thanks.
    Abbas
     
  2. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,659
    Quit using the hibernate feature.

    Uncheck "Enable hibernation".

    Select "Always on" for power scheme and select "Never" for all other settings.

    -------------------------------------------------------------------------------------
     
  3. kiwiguy

    kiwiguy

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    17,584
    Hibernate and Standby are Windows features designed for laptop hardware in general. I have never had desktop hardware that would 100% work reliably with it (and thats about 14 different systems).

    Even on laptops it often proves a problem, only 1 of the last 5 I have owned seems to handle it well.

    Agree with the above, if you want reliability then don't use it.
     
  4. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,659
    kiwiguy:

    I don't use it on either my desktops or my laptop.

    -------------------------------------------------------------------------------------
     
  5. Shairel

    Shairel

    Joined:
    Jan 14, 2003
    Messages:
    312
    Instructing somebody to disable a feature that is not functioning properly is circumventing the actual issue, and is not helping the person at all.

    OP, I had a box that would hibernate properly and would exhibit your issue after windows was reloaded, so i'm rather certain that this is software related, as no hardware had changed, I will research more into this and see if I can give you any constructive input.
     
  6. abbaspaliwal

    abbaspaliwal Thread Starter

    Joined:
    Apr 13, 2006
    Messages:
    7
    Thanks Shairel. I do want to use hibernation feature as I find it quite useful.

    You are right that the issue is software related as on a different partition on the same PC, Windows 2000 hibernation works perfectly.

    My WinXP installation has all the latest patches installed. Wakeup from hibernation works okay but I always have to manually power down during restart which is an annoyance.

    ACPI is enabled in BIOS and in device manager, it says the system is ACPI-enabled.
     
  7. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,659
    Abbas:

    The hibernation feature may be convenient for some people to use, but it doesn't work well in many computers and it's more trouble than it's worth.

    -------------------------------------------------------------------------------------
     
  8. rainforest123

    rainforest123

    Joined:
    Dec 28, 2004
    Messages:
    8,250
    1. Not all Windows "features" work perfectly on every system. Has hibernation ever worked well on your computer, running XP? Yes, it could be a software problem, XP.

    It is your computer & you have a RIGHT to do with it as you want. Hopefully we can figure this issue out.

    2. What happens if you boot to safe mode, then try to go into hibernation?

    3. Please provide:
    ram - amount
    cpu - type & speed
    hard drive size & type [ sata, ide, scsi ]

    4. Are there any errors in event viewer?

    5. In device manager, are there any red or yellow marks?

    RF123
     
  9. blkwlnt64

    blkwlnt64

    Joined:
    Mar 28, 2005
    Messages:
    651
    Have you defraged lately. Hibernate takes several hundred mbs.
     
  10. Shairel

    Shairel

    Joined:
    Jan 14, 2003
    Messages:
    312
  11. abbaspaliwal

    abbaspaliwal Thread Starter

    Joined:
    Apr 13, 2006
    Messages:
    7
    rainforest123, here are the answers:

    1. On a different partition, Win2000 hibernation works okay
    2. When I try to boot into safe mode, I get the following STOP message:

    A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer

    IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

    blah blah ...

    but everything except hibernation works okay in normal mode.

    3. System specs:

    ECS K7S5A
    Athlon XP 2400+
    Windows XP Professional SP2
    1 GB RAM
    200 GB HDD (ATA-100)
    IDE DVD-RW
    IDE CD-RW
    Soundblaster Live

    4. No

    5. No

    Shairel:

    It is a great link but unfortunately nothing worked!
     
  12. rainforest123

    rainforest123

    Joined:
    Dec 28, 2004
    Messages:
    8,250
    Shairel:

    1. Has hibernation every worked on your XP Partition?

    2. During which point of the boot process does the message appear?
    Please provide the blah blah blah portion of the "stop message" .

    RF123
     
  13. abbaspaliwal

    abbaspaliwal Thread Starter

    Joined:
    Apr 13, 2006
    Messages:
    7
    rainforest123:

    1. I installed WinXP on a separate partition and hibernation works like a charm! I have not changed any hardware config, BIOS, etc. There is definitely something wrong only with this particular installation of WinXP. There is no compatibility problem with BIOS, PC components, etc. Also note that Standby and resume work fine. If I select Shutdown instead of Hibernate, the computer properly powers down but it is only during Hibernate that the computer restarts instead of power down.

    2. During Safe mode, it prints STOP error message after AppPatch/drvmain.sdb. Here is the error:

    A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer

    IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

    Technical Information

    STOP: 0x0000000A (0xF7D0C354 0x000000FF 0x00000001 0x804E9E41)

    There is no other module name other than STOP.

    Thanks for all your help guys.
     
  14. rainforest123

    rainforest123

    Joined:
    Dec 28, 2004
    Messages:
    8,250
    a:
    1. I agree with your analysis. Good job.

    2. Go here:
    http://www.google.com/search?q="IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" "drvmain.sdb"

    This thread discusses Longhorn / Vista, but it probably applies to your situation.
    http://www.longhornblogs.com/mrusso/archive/2004/02/02/2319.aspx
    "It's your boot sector. Or it may be a different version of Ntldr or Ntdetect.com files. Or an incorrect Ntbootdd.sys driver. You would get the same results if you were to install WinXP and then install WinNT4 afterwards. In that case you would boot to the recovery console and run "fixboot". Since you have no repair option, you could try to copy the Ntldr and Ntdetect.com files from the Longhorn DVD to the root folder of your boot drive."

    more information at http://www.winguides.com/forums/sho...umber=119882&page=0&view=collapsed&sb=5&part=

    "You should look also for the 4 hex numbers in parathesis after the IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, in fact if you do a search on microsoft.com using
    "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL ( ?xfirstnumber, ?xsecondnumber" you should get some idea where is the problem.
    But from your second post (the blue screen gets back only for one of the users) I suspect some recently installed software that is loaded at startup, but only for one of the users (the one with blue screen).
    Check software that you have recently installed and is starting at boot, there should be your "guy"

    Kexky"

    Which took me to: Troubleshooting a stop message 0x0000000A .
    http://support.microsoft.com/?kbid=314063

    You are welcomed.

    RF123
     
  15. abbaspaliwal

    abbaspaliwal Thread Starter

    Joined:
    Apr 13, 2006
    Messages:
    7
    I have tried everything that was suggested but still no go. Are there any programs to detect ACPI or APM related issues ? Can I uninstall and then install any Windows component to solve this issue ?

    Thanks.
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/458817