IDE DVD writer buffer problem

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

rizza

Thread Starter
Joined
Jul 1, 2005
Messages
2
Hi there, Ive been battling with this problem for quite a while.
Ive got an 8x IDE DVD writer which worked perfectly fine in the beginning. Took about 13min to write a 4.7GB DVD. However at some time or other it started giving me issues. When writing a DVD in Nero the buffer level (not read buffer) fluctuate heavily, jumping from 30% to 70% and all over the show whereas before it'd stay pretty steady at around about 100%.
The result is that now writing a DVD takes almost an hour instead of 13min.

The first time I got it working properly again was after I formatted my system partition and reinstalled windows xp. It worked fine for a while then but after a bit the problem reappeared.

The Second time it came right again was after I thought it had something to do with my motherboard. I sent in the board to my supplier and they sent it back saying it was perfectly alright. After I'd put the pc back together again and redone the bios etc. it worked fine again. Then after my friend changed some bios settings to add an extra drive temporarily it went back to the old problem (even after resetting the settings to what they were before...)

Another friend told me he had a similar problem with his writer and had fixed it by settings the IDE channel transfer mode to "DMA if available" in the device manager. But its been like that on my pc all along.

Ive tried every various bios settings, exchanged the IDE cable, taken the whole pc apart and put it back together, updated my bios, etc. I'm at a bit of a dead end. Was going to format my system partition again tomorrow to see if that sets it right again. Has anyone got a clue what my problem could be? Any help would be more than appreciated..
 

rizza

Thread Starter
Joined
Jul 1, 2005
Messages
2
Oh, perhaps some system specs:

Windows XP Professional
Sahara Dual +/- RW 8R + 4RW + 4R + 2RW (OEM) DVD Writer
2.4ghz Intel Pentium 4 processor
MSI 865PE Neo2 Motherboard
512MB DDR RAM
120GB Seagate HD
other hardware shouldnt really be of importance I guess...
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Members online

Top