1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

looked- but still no luck-2nd - hd install

Discussion in 'Earlier Versions of Windows' started by stan2000fxd, Jan 5, 2003.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. stan2000fxd

    stan2000fxd Thread Starter

    Joined:
    Jan 5, 2003
    Messages:
    4
    system info :pent111 with windows 98 se
    450 mhz
    393 ram
    13 gb maxtor hd
    trying to add maxtor 40 gb hd -model 6e040l0- with maxblast disc and floppy
    just want to use it as a second drive-do not want to transfer info on old to new
    have it hooked up right
    primary ide old drive master
    new slave
    2nd ide master cdrom/dvd player
    slave cdrw-burner
    have tried most eveything i know
    system bois - selected auto detect-just sits there says auto detecting primary slave -does nothing after well over an hour
    when i use maxblast disc and floppy -says remove restart and see new drive in my computer . freezes up blank screen with flashing cursor- have to reset with new drive disconnected(power that is)
    new to this please be detailed in response thanks!installed cd burner with no problem in the past!
     
  2. hw45

    hw45

    Joined:
    Dec 15, 2002
    Messages:
    184
    Your motherboard probably can't handle with the 40GB, you'll need a BIOS-update for your motherboard or you'll have to use the Maxtor "Overlay" software.
     
  3. Styxx

    Styxx Banned

    Joined:
    Sep 8, 2001
    Messages:
    4,888
    Only two suggestions is don't useAuto-Detect in the
    BIOS. Do it manually putting in the cylinders, etc. But it should be found by the BIOS if it was partitioned (only one partition), partition formatted and jumpered correctly. I'd check those first before trying Manual BIOS detection.

    Be sure the drive is jumpered correctly. Did you read the map right?
     
  4. stan2000fxd

    stan2000fxd Thread Starter

    Joined:
    Jan 5, 2003
    Messages:
    4

    looks like i will have to upgrade to a ata 133 pci adaptor card.
    jumpers are correct
    system has award bois 2.05 (20540)
    must be adding more gb's than the system will see?
    who knows what i will run into with the adaptor card?hope it will be easier than this hard drive .let me know if this helps?thanks for the reply!
     
  5. stan2000fxd

    stan2000fxd Thread Starter

    Joined:
    Jan 5, 2003
    Messages:
    4

    looks like will have to upgrade to a ata 133 pci adaptor card
    must be adding to much gb's for the system to see.maxtor overlay won't get it .stilll frezze after restart.
    system has award bois 2.05 (20540)
    thanks for your reply !let me know if this makes sense..
     
  6. Hairy

    Hairy

    Joined:
    Mar 20, 2000
    Messages:
    574
    Max Blast should have scanned your system to see if it could handle the drive, and told you whether or not it needed the EZBIOS installed

    Try running the utility on that disk to be sure you didn't just get a DOA drive (it happens)
     
  7. stan2000fxd

    stan2000fxd Thread Starter

    Joined:
    Jan 5, 2003
    Messages:
    4
    in start up bois section award bois 2.05 (20540)
    i saw it in the info at start up it is installed but when finished it just freeze up!
    going from 13gb and trying to add 40 for storage.
    what would the reason for adding the ultra ata/133 pci adaptor card be ?sytem has primary ide and 2ndary ide and floppy
    at strat up i only see new drive in ide controller section other than that is shows none as primary slave
    system either freeze or stops with flashing cursor.
    maybe this will help you sovle it ...thanks for the reply!
     
  8. Hairy

    Hairy

    Joined:
    Mar 20, 2000
    Messages:
    574
    Try this....
    disconnect your old drive
    leave the new connected
    put in the MaxBlast floppy (BIOS setup set to boot from floppy)
    restart with the floppy in...
    what happens now?

    Try jumpering back to master if it doesn't work


    The new one should be showing as primary slave, if that's how it's jumpered.

    Just leave the old one disconnected for now so it doesn't get screwed up

    Did it in fact install the EZBIOS?
     
  9. hw45

    hw45

    Joined:
    Dec 15, 2002
    Messages:
    184
    An ULTRADMA/133-PCI-Adapter will be about $45.00.
    Your possibilities are looking for a BIOS-Update, use the Overlay software or buy that PCI-IDE-Adapter. The most performance will bring you the IDE-card.
     
  10. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/111470

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice