1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Need some help installing Windows Server 2016 on VMware Host

Discussion in 'Windows Server' started by theITfactor, Mar 12, 2019.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. theITfactor

    theITfactor Thread Starter

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    27
    I am fairly new to vSphere and I am trying to install Windows Server 2016 Standard on a new virtual machine. I have previously installed Windows Server 2012 successfully on other machines on this VMware server., but for some reason I keep hitting a snag when installing 2016. I downloaded the trial ISO from Microsoft and loaded it to my virtual CD drive. The problem I keep running into is it can not find my hard drive during installation. I started with utilizing the LSI Logic SAS SCSI controller thinking it would pick up the drive automatically, but no such luck. I then tried the VMware Paravirtual SCSI controller and mounted the VMware tools and found the associated driver but after I select the driver and hit next, it tries to install and says the driver is not compatible. I have fought with this for about three days now and can not figure out how to get past this. If someone could help me out I would greatly appreciate it, thank you!
     
  2. Mikeymikec20

    Mikeymikec20

    Joined:
    Mar 22, 2019
    Messages:
    4
    Double check you've checked the 'connected' box on the virtual media??
     
  3. managed

    managed Trusted Advisor Spam Fighter

    Joined:
    May 24, 2003
    Messages:
    12,246
    First Name:
    Allan
    Usually you can set up a 'virtual' drive, which is stored on the 'real' hard drive, during the creation of a VM. You should not have to set up a driver for the real HDD in the VM.

    During the install is the HDD shown at all ?
     
  4. theITfactor

    theITfactor Thread Starter

    Joined:
    Oct 2, 2007
    Messages:
    27
    Mikeymikec20 - yes the irtual media is "connected" and pointed to the Server 2016 iso.

    managed - the hard drives are showing and it installs correctly with other ISOs such as Server 2012, it's just the Server 2016 OS that is giving me a hard time. I have tried downloading a different ISO for 2016 thinking maybe it was just a bad download but that didn't solve the issue either.
     
  5. Mikeymikec20

    Mikeymikec20

    Joined:
    Mar 22, 2019
    Messages:
    4
    Did you mount the tools iso as another CD rom drive and browse the pvscsi driver from the windows setup?
     
  6. zx10guy

    zx10guy Trusted Advisor Spam Fighter

    Joined:
    Mar 30, 2008
    Messages:
    6,107
    What hardware are you running the ESXi host on? What version of vSphere/ESXi are you running?

    I just created a Server 2016 VM on my vSphere 6.5 environment with zero issues running on a Dell R730.
     
  7. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1224353

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice