1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

No sound card on GatewayMX6447

Discussion in 'Hardware' started by kathano, Jan 18, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. kathano

    kathano Thread Starter

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    8
    I recently re-installed XP on my MX6447 and lost all sound. I have the correct drivers (I believe) but it still reads an unknown PIC device. Whats weird is I had sound before and still have sound with it on my Ubuntu install without any problems whatsoever. Any help would be highly appreciated!
     
  2. gyclone

    gyclone

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Messages:
    119
    If you did not specifically back up and then re-install, or download then re-install, your drivers after you reinstalled Windows, you may not actually have the correct drivers installed anymore. I recently did a fresh Windows install, from an OEM Recovery Disc, and forgot to back up my drivers first. I lost almost everything, including my network card drivers and had to go to the manufacturer's site and download and reinstall about 20 drivers.
     
  3. kathano

    kathano Thread Starter

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    8
    No, I didn't back-up and install, which looking back was a poor decision. I am removing and re-installing all of the drivers from gateways site hoping that perhaps that will solve the issue.
     
  4. gyclone

    gyclone

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Messages:
    119
    You shouldn't need to "remove" any existing drivers and it might be a really bad idea. Just install all the drivers that Gateway says should go into your computer and you should be fine. If any are duplicates, they'll either just overwrite the others or you'll be prompted to either overwrite or cancel the install.
     
  5. kathano

    kathano Thread Starter

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    8
    I attempted install the drivers from gateways website and all failed installing or said the hardware was incompatible. Is there any way to force recognition of the card? It only says unknown device in the device manager.
     
  6. flavallee

    flavallee Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    79,815
    First Name:
    Frank
    Here is the support site for the Gateway MX6447 laptop.

    Here is the product specifications list for it.

    There is no MX6447 listed in the driver downloads section. All the model numbers are in increments of 10. It jumps from MX6440 to MX6450.

    ------------------------------------------------

    Let's see which devices got their drivers installed and which devices didn't.

    Go into the Device Manager and advise what's listed in

    Display Adapters

    Network Adapters

    Other Devices

    Sound Video And Game Controllers


    ---------------------------------------------------------------
     
  7. kathano

    kathano Thread Starter

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    8
    I tried installing all of those and they all have failed.

    Display:
    ATI Radeon Xpress 200M series

    Network adapters:
    1394 Net Adpater
    Broadcom 802.11g Network adapter
    Marvell Yukon 88E8038 PCI-E Fast Ethernet Controller

    Other Devices:
    PCI Device (unknown; has a question mark)

    Sound, Video and game contollers:
    Audio Codecs
    Legacy audio drivers
    Legacy video capture devices
    Media control devices
    Video Codecs
     
  8. flavallee

    flavallee Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    79,815
    First Name:
    Frank
    According to what's listed in the Device Manager, it looks like the display adapter and wired/wireless adapters have their drivers installed and are working.

    -------------------------------------------------------------------

    Double-click the PCI Device entry to open its properties window, then click the "Details" tab, then select "Hardware Id".

    There will be a string that has VEN_####&DEV_#### as part of it.

    Advise what the characters are that follow VEN_ and DEV_.

    ------------------------------------------------------------------
     
  9. kathano

    kathano Thread Starter

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    8
    Actually there are four:

    PCI\VEN_1002&DEV_437B&SUBSYS_437B1002&REV_01
    PCI\VEN_1002&DEV_437B&SUBSYS_437B1002
    PCI\VEN_1002&DEV_437B&CC_040300
    PCI\VEN_1002&DEV_437B&CC_0403
     
  10. flavallee

    flavallee Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    79,815
    First Name:
    Frank
    Vendor Name: ATI Technologies Inc./Advanced Micro Devices Inc.
    Chip Number: SB450
    Chip Description: High Definition Audio Controller


    It's my guess at this point that the device is Realtek High Definition Audio.

    ----------------------------------------------------------------
     
  11. kathano

    kathano Thread Starter

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    8
    Still no luck, but I ran sfc /scannow and it found broken .dll files which perhaps is the problem. I will address this then report whether it works or not. Thanks for all the help so far!
     
  12. kathano

    kathano Thread Starter

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    8
    Still no luck with the sound. I have attempted all the drivers from gateway and I am still reading an unknown PCI device and no sound card.
     
  13. flavallee

    flavallee Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    79,815
    First Name:
    Frank
    Go to the Windows Updates site and do a "custom" scan instead of an "express" scan.

    Once it's done, see if a sound driver is listed in the drivers section that you can download and install.

    -----------------------------------------------------------------
     
  14. kathano

    kathano Thread Starter

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    8
    Still nothing, it shows my system completely up to date.
     
  15. flavallee

    flavallee Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    79,815
    First Name:
    Frank
    I really don't know what else to advise you from here and without being able to have a "hands on" with it. :(

    ----------------------------------------------------------------
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/975480

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice