1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Outlook 2007 can't send attachments

Discussion in 'Business Applications' started by rbnfrance, Jul 19, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. rbnfrance

    rbnfrance Thread Starter

    Joined:
    Jan 11, 2005
    Messages:
    44
    Hi,

    I'm sorry if this has been covered elsewhere, but i can't find a solution antwhere. Outlook 2007 works fine to send and recieve normal messages. When i try to send any kind of attachment, it will not send. It simply says "preparing to send/receive..." in the bottom right hand corner. This message stays there for ages. An icon also pops up in the bottom right hand windows taskbar, saying "Microsoft office outlook is synchronizing folders." I have left it trying to send for up to 2 hours with a 4MB connection, and then i get impatient, and give up. Please help. Thanks in advance,

    Robin
     
  2. slurpee55

    slurpee55

    Joined:
    Oct 20, 2004
    Messages:
    7,837
  3. rbnfrance

    rbnfrance Thread Starter

    Joined:
    Jan 11, 2005
    Messages:
    44
    Thanks for the help. I have tried what you suggested, and unfortunately, it still won't send attachments. Its strange because it sends normal messages. Driving me mad.....Any other ideas? Thanks......
     
  4. slurpee55

    slurpee55

    Joined:
    Oct 20, 2004
    Messages:
    7,837
    All that comes to mind is that you are exceeding Outlook's or your ISP's size allowances or something along those lines. Does this apply to all attachments, even just a tiny text file, or are we talking large pictures, etc.?
     
  5. rbnfrance

    rbnfrance Thread Starter

    Joined:
    Jan 11, 2005
    Messages:
    44
    this applies to all files, large or small.
     
  6. slurpee55

    slurpee55

    Joined:
    Oct 20, 2004
    Messages:
    7,837
    Are you using MS Exchange Server or...?
     
  7. rbnfrance

    rbnfrance Thread Starter

    Joined:
    Jan 11, 2005
    Messages:
    44
    No, but here's a mini breakthrough. Since i booted up this morning, it will now send small attachments. The file i am trying to send is a bundle of photos. Alltogether the size comes to 58 mb. The message has changed too. It must have been the changes you advised yesterday. It now says 'sending message 1 of 1', but still never sends it. I waited for 3 hours, and the message never changed. There is still an icon in the windows toolbar saying 'outlook is synchronising folders'. I really appreciate your continued support. Thanks,

    Robin
     
  8. slurpee55

    slurpee55

    Joined:
    Oct 20, 2004
    Messages:
    7,837
    I don't know where this is in 2007, but try this - in 2003 you would go to tools>folder options--then offline folders tab". (Or there was also a tools>synchronize in some, I guess) At any rate, disable offline folders and see if that helps.
    I found this elsewhere - apparently it also happens as a Vista problem (if you don't have that, ignore this!):
    Hold down the Windows Key and Press R (WinKey+R)

    Type "CMD"

    Type "exit"

    Click on the Start

    Right click on Command Prompt and choose Run as Administrator

    Confirm that you want to run Command prompt in enhanced mode.

    Type "netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled"

    Type "exit"
     
  9. slurpee55

    slurpee55

    Joined:
    Oct 20, 2004
    Messages:
    7,837
  10. slurpee55

    slurpee55

    Joined:
    Oct 20, 2004
    Messages:
    7,837
    Regarding post #8, I think this is where you need to look: Tools>Options>Mail Setup> Send/Receive. Uncheck any box for"When Outlook is offline", restart Outlook.
     
  11. jimr381

    jimr381

    Joined:
    Jul 20, 2007
    Messages:
    4,175
    Most ISPs block sending of messages with file attachments over 5 or 10MB. You might look into a photo sharing place online and send them a link instead.
     
  12. rbnfrance

    rbnfrance Thread Starter

    Joined:
    Jan 11, 2005
    Messages:
    44
    ok, thanks for all the help. its still not sorted, but it seems to send files upto a certain size, so perhaps it is being blocked. Sorry to have troubled you all, and I think I'll just use the old fashioned method of mailing a cd. Thanks again,

    Robin
     
  13. ogman

    ogman

    Joined:
    May 10, 2007
    Messages:
    2
    I'm having the same issue with Outlook 2007. Not to tick off any softies, but I installed Thunderbird, just to see if it would work. Sent my files with no problem. I may have to switch.
     
  14. slurpee55

    slurpee55

    Joined:
    Oct 20, 2004
    Messages:
    7,837
    I gave up on Outlook a long time ago - I know it has great potential, but MS seems to be making it more complicated and less useful with each "new" version.
     
  15. Allanaxx

    Allanaxx

    Joined:
    Aug 7, 2007
    Messages:
    2
    I have a similar problem; it started recently. Previously, when I added an attachment, an icon appeared below a line at the bottom of the screen. Now it appears within the main body of the message, and some recipients cant open it. (Outlook 2000). How do I change it back?
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/597727