1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Patchy Internet

Discussion in 'Networking' started by UnitedAs1, Nov 22, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. UnitedAs1

    UnitedAs1 Thread Starter

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    5
    Hi there,

    What I mean by a patchy internet is I could disconnect from the internet for like 2 mins and then come back on this could happen like 10 times in a hour or 0 times.

    Now my household is a medium to heavy user's of the internet, Me I rely on a good internet as I play poker for a living and also I like to play the PS3 so it's frustrating when the internet becomes patchy. We have like 8 devices that will use the modem most of them connect through wireless, No one really streams anything or downloads music movies etc etc.

    We recently changed ISP, when we was with our old ISP we never had any major problems like this. We are also using the same router that we bought.

    any help would be great. Thanks in advance, If you have a question about anything post and I will get back to you as soon as I know the answer.
     
  2. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,891
    First Name:
    Wayne
    do all devices disconnect ?
    is it only wireless or do devices connect by cable also disconnect
    if so
    whats the status of the lights on the router / modem
    whats the make and model of the router / modem

    would you do the following when its working and then repeat ALL the test when it disconnects

    ------------------------------------------------------------------------
    ipconfig /all
    If you cannot access the internet with this PC, then you will need to paste the results into something like notepad and then copy onto a machine that can access the internet and post results here

    We would like to see the results from ipconfig /all post back the results in a reply here

    Hold the Windows key and press R, then type CMD then press Enter to open a command prompt box (A new dialogue box - black with white font, will appear on screen ):

    In the command prompt window that opens, type the following command:

    Note that there is a space before the /ALL, but there is NOT a space after the / in the following command.

    ipconfig /all > network.txt & network.txt

    It will export the results to notepad and then automatically open notepad.

    Now all you need to do is copy and paste those results to a reply here
    to do that:
    From the notepad menu - choose Edit - Select all
    all the text will be highlighted
    Next
    From the notepad menu - choose Edit - Copy
    Now go back to the forum - reply and then right click in the reply box and paste
    ------------------------------------------------------------------------

    ------------------------------------------------------------------------
    Ping Tests
    If you cannot access the internet with this PC, then you will need to paste the results into something like notepad and then copy onto a machine that can access the internet and post results here

    Start> Run {search bar in Vista/W7}> CMD to open a DOS window and type:

    Type the following command
    Ping {plus the number thats shown against the default gateway shown in above ipconfig /all}
    Post back the results
    rightclick in the box
    select all
    enter
    control key + C key - to copy
    then reply here and
    control key + V to paste

    Type the following command
    Ping google.com
    Post back the results
    rightclick in the box
    select all
    enter
    control key + C key - to copy
    then reply here and
    control key + V to paste

    Type the following command
    Ping 209.183.226.152
    post back results
    rightclick in the box
    select all
    enter
    control key + C key - to copy
    then reply here and
    control key + V to paste

    ------------------------------------------------------------------------

    ------------------------------------------------------------------------
    Run Xirrus Wi-Fi Inspector
    Download and install

    If you cannot access the internet with this PC, then you will need to copy the program across to the faulty PC

    http://www.xirrus.com/Products/Wi-Fi-Inspector.aspx
    Direct link to the program is here http://wpc.475a.edgecastcdn.net/00475A/XirrusWiFiInspectorSetup.1.2.0.exe

    {If the above link does not work heres another link http://www.pcworld.com/downloads/file_download/fid,77196-order,4/download.html}

    Then run and install the program - on a wireless enabled PC/Laptop
    if you get an error - You need NET Framework installed for the WiFi Inspector to function.

    Run the program

    A user guide is available here http://www.xirrus.com/Products/Wi-Fi-Inspector/xirruswifiinspectorguide1-2-0.aspx

    post a screen shot of the program running - if there are a lot of networks showing can you click on "networks" top lefthand area - so we can see all the network information, and also post which network "Adapter Name" (1st column) is yours on the list

    To post a screen shot of the active window, hold the Alt key and press the PrtScn key. Open the Windows PAINT application and Paste the screen shot. You can then use PAINT to trim to suit, and save it as a JPG format file.
    To upload it to the forum, open the full reply window and use the Manage Attachments button to upload it here.
    Full details are here http://library.techguy.org/wiki/TSG_Posting_a_Screenshot

    Note:
    For a reliable (or robust as the Xirrus user guide says) wireless connection you need a signal of about -70 dBm or better.

    If you are using the Mac OS then use http://www.istumbler.net/
    ------------------------------------------------------------------------
     
  3. UnitedAs1

    UnitedAs1 Thread Starter

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    5
    do all devices disconnect ? Yes
    is it only wireless or do devices connect by cable also disconnect ...we have 1 computer that is connected to the router I'm pretty sure it goes aswell.

    if so
    whats the status of the lights on the router / modem... not sure will have a look and answer back next time it happens and I will do the same with the connected computer next time it happens.

    whats the make and model of the router / modem
    We are using a netgear DG834G v3 http://support.netgear.com/app/products/model/a_id/2325


    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : Simon-PC
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Bluetooth Network Connection:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
    Physical Address. . . . . . . . . : 58-55-CA-FD-D9-4B
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet
    Physical Address. . . . . . . . . : 10-9A-DD-45-64-51
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR928X Wireless Network Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : C8-BC-C8-C3-16-E4
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::fdb4:5af9:3759:8594%10(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.4(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : 22 November 2011 11:53:24
    Lease Expires . . . . . . . . . . : 23 November 2011 16:56:33
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 197704904
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-15-02-F5-3D-10-9A-DD-45-64-51
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Tunnel adapter isatap.{FFA770DD-3B9A-428F-B0E0-A56A28CF1B94}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter Local Area Connection* 12:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:2cfe:cac:a94d:7dac(Preferred)
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::2cfe:cac:a94d:7dac%17(Preferred)
    Default Gateway . . . . . . . . . : ::
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

    Tunnel adapter isatap.{E0E608FA-E69F-4A6C-9F8F-AB80E4A73868}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter isatap.{A234D327-12AD-492D-810C-5099E940A2B4}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #3
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

    Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

    C:\Users\Simon>ping www.google.com

    Pinging www.l.google.com [209.85.147.106] with 32 bytes of data:
    Reply from 209.85.147.106: bytes=32 time=30ms TTL=49
    Reply from 209.85.147.106: bytes=32 time=30ms TTL=49
    Reply from 209.85.147.106: bytes=32 time=140ms TTL=49
    Reply from 209.85.147.106: bytes=32 time=32ms TTL=49

    Ping statistics for 209.85.147.106:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 30ms, Maximum = 140ms, Average = 58ms

    C:\Users\Simon> ping 209.183.226.152

    Pinging 209.183.226.152 with 32 bytes of data:
    Reply from 209.183.226.152: bytes=32 time=101ms TTL=45
    Reply from 209.183.226.152: bytes=32 time=152ms TTL=45
    Reply from 209.183.226.152: bytes=32 time=141ms TTL=45
    Reply from 209.183.226.152: bytes=32 time=109ms TTL=45

    Ping statistics for 209.183.226.152:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 101ms, Maximum = 152ms, Average = 125ms

    C:\Users\Simon>

    C:\Users\Simon>

    just doing the last bit now with Xirrus and I post the other stuff as soon as my internet DC.
    Would like to note that I changed the channel from 11 to 1 and has been working good atm, think I need to give it a bit more time though just to see.
     
  4. UnitedAs1

    UnitedAs1 Thread Starter

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    5
  5. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,891
    First Name:
    Wayne
    when it disconnects also do a ping to 192.168.0.1 - so thats three ping tests

    Also if its only wireless that disconnects - changing channel may have cured it - if interference - xirrus will help with that

    await all the other info and tests
     
  6. UnitedAs1

    UnitedAs1 Thread Starter

    Joined:
    Nov 22, 2011
    Messages:
    5
    changing the channel seemed to work....but for my ps3 I still get alot of lag so I'm looking into buying so Ethernet powerlines.

    I will make a new thread about it.
     
  7. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1027990

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice