1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Samsung LCD Not Optimum Mode Recommended mode: 1280x1024 60Hz

Discussion in 'Hardware' started by sowdman, Oct 19, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. sowdman

    sowdman Thread Starter

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    4
    This is a reopening of a previous thread that was closed because of no activity for 45 days.

    My Samsung 713n also showed the not optimum mode message. I had another monitor that I swapped in and set the computer to that mode and then swapped the 713n back. No joy. I tried the 16 bit mode and the 32 bit mode. Still no joy. I then tried the reboot with F8 into safe mode suggested by a post in the previous thread. The screen was fine until after the safe mode was selected then went blank and "not optimum mode". Again the computer was still in 1280x1024 mode.

    The fact that it was ok until safe mode was selected should be an indication of something, but what?

    A thread on another site suggests the microchip in the monitor is toast.

    Any thoughts on that?

    FWIW: The monitor used to swap in and set the display mode was a Samsung 712n. The monitor on this computer is a Samsung 731b.

    However, me thinks that my next monitor will NOT be a Samsung.




    Steve
     
  2. Triple6

    Triple6 Rob Moderator

    Joined:
    Dec 26, 2002
    Messages:
    45,618
    So it does it with two monitors or just the one?
    Is the refresh rate set to 60Hz as well?

    You can also try updating the video card drivers to see if that will resolve the issue. Do you know what video card you have in the computer? It should be listed under the Advanced tab of Display Settings.
     
  3. jazz3000

    jazz3000

    Joined:
    Apr 19, 2007
    Messages:
    2,503
    Okay I'm a little confused? Anytime you hit F8 for safe mode the screen reverts to 800 x600 because it takes you out of the Drivers for your apps and devices. That's normal.
    Normal Mode you take you back into the setup where your Drivers are involved and your screen should reset it's self to the on you've chosen for it or the Default settings for the Card. What are you asking? Jazz
     
  4. sowdman

    sowdman Thread Starter

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    4
    The 712n works fine. I used it to set the computers display for the "optimum" then swapped monitors to put the 713n in place. It does not work. Refresh is 60hz for both.

    The 713n worked for about a year until about a month ago. Nor does it work on two other computers that I have.

    The 713n works fine after entering F8 until I specify that I want safe mode. Then it goes to the "not optimum" screen.

    The video card is a NVIDA Quadro NVS 210S. I am downloading an update to the driver. 98 meg will take a while.

    Originally, this problem started with the monitor just black. No window showing the "not optimum" message.

    I have had to do about 10 or so OS repairs due to another problem. (and another thread.) It was in the process if resetting the resolution from 800x600 after a repair that this problem developed.
     
  5. sowdman

    sowdman Thread Starter

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    4
    The new drivers (dated Oct 15, 2008) solved the problem. All is well now.
    (Good thing I installed satellite broadband fivce days ago. No way would a 98meg file have downloaded on my old dialup.)

    Thanks guys.
     
  6. sowdman

    sowdman Thread Starter

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    4
    I spoke too soon. My wife just called to say she was in OpenOffice entering a receipe when the screen went blank and the "Not Optimum Mode.." window popped up again. The computer is live to the Internet. So I suspect that it did an automatic "update". I will be checking it this evening when I get home from work. Any ideas???
     
  7. Triple6

    Triple6 Rob Moderator

    Joined:
    Dec 26, 2002
    Messages:
    45,618
    Could be a faulty monitor. I believe the Samsungs have a 3 year warranty. Call them up and see if they will take it back to repair if they think its broken.
     
  8. yardarm

    yardarm

    Joined:
    Oct 21, 2008
    Messages:
    1
    I'm having the same problem with a Samsung 913V monitor. I have also read that it's a known hardware problem. Mine's just under the warranty so I'm putting in a repair request ASAP. I've found that you can get the POST screen and command prompt visible by unplugging the monitor from the wall for 5-10 minutes, but it quickly goes back to the "Not Optimum Mode" message once you go into a graphical interface.
     
  9. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/760636