Search function very slow/not working on Outlook 2010

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

sophia_lorrain

Thread Starter
Joined
Jan 9, 2014
Messages
24
The search function using the search box on outlook is very slow or sometimes leading to no results. This is noticeable even after testing using a different PC setting up my email and having the same size of PST file. Searching takes more than 60 seconds where it should only be maximum 5. The image link will show you that the search options on the ribbon is greyed out.



As per the help, i should go to services.msc and confirm that the Windows Search service is running and automatic. And it is. Even tried stopping and starting again, and restarting the whole PC. So hopefully there is another solution.

Can't tell when this started but upon starting using this PC in my office i know its working fine.

-Windows 10 PRO 32bit
 

davehc

David
Retired Trusted Advisor
Joined
Oct 4, 2006
Messages
2,059
Sophia. Sorry, I don't use Outlook, so not much advice, other than opening the index options in the Control Panel and rebuilding the index.

Personally, I have disabled the search/index function and, instead, I use "everything", here:
https://www.voidtools.com/downloads/

Infinitely superior to the MS built in search.
 

dvk01

Derek
Retired Moderator Retired Malware Specialist
Joined
Dec 14, 2002
Messages
56,452
Windows 10 uses cortana as search
have you turned off or disabled Cortana
 

dvk01

Derek
Retired Moderator Retired Malware Specialist
Joined
Dec 14, 2002
Messages
56,452
Moderator note:
I moved a post that was about a different subject and accordingly have deleted the 3 posts here referring to that errant post, that was confusing things.
 
Joined
Dec 19, 2003
Messages
69
With Outlook closed, Control Panel > Indexing Options > Advanced > Rebuild.
Then open Outlook and let it sit overnight.
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Members online

Top