1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Slow Computer and Sound Problems

Discussion in 'Windows XP' started by Heleo, Jul 7, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. Heleo

    Heleo Thread Starter

    Joined:
    Jan 15, 2005
    Messages:
    6
    After my last computer died I bought a new one at Xmas time. This one's been driving me crazy and it's always seemed rather slow despite having a better spec than my last one. When it slowed down even more and started taking over five minutes to startup I ran some scans with Adaware and EasyCleaner and deleted a pile of things. I then read something about disabling stuff on startup and turned off a pile of processes. I've done a defrag and removed all the games from my hard drive to free up some space. I've defragged. My computer's still slow though and it's still taking a while to startup.

    Somewhere in my trying to fix things I messed something up with my sound. The sound is now very slow and slurred. The noise windows makes when it starts up is extremely garbled and drawn out as it is when I try and listen to music. Weirdly the same sound when I'm shutting down isn't. I've uninstalled and reinstalled my soundcard drivers and that hasn't helped. I've tried using different speakers and again no help.

    Not sure if this is relevant but there's a hijackthis log

    Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
    Scan saved at 20:11:23, on 07/07/2007
    Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
    Boot mode: Normal

    Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\eHome\ehRecvr.exe
    C:\WINDOWS\eHome\ehSched.exe
    C:\WINDOWS\system32\PSIService.exe
    C:\Program Files\Sonic\DigitalMedia LE v7\MyDVD LE\USBDeviceService.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe
    C:\Program Files\Common Files\InstallShield\UpdateService\issch.exe
    C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
    C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
    C:\Program Files\Uniblue\SpeedUpMyPC 3\SpeedUpMyPC.exe
    C:\Program Files\DAP\DAP.EXE
    C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = about:blank
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
    R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Connection Wizard,ShellNext = http://www.tiscali.co.uk/broadband
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
    O2 - BHO: Google Toolbar Helper - {AA58ED58-01DD-4d91-8333-CF10577473F7} - c:\program files\google\googletoolbar2.dll (file missing)
    O3 - Toolbar: &Google - {2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F} - c:\program files\google\googletoolbar2.dll (file missing)
    O4 - HKLM\..\Run: [ISUSScheduler] "C:\Program Files\Common Files\InstallShield\UpdateService\issch.exe" -start
    O4 - HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe" /icon
    O4 - HKLM\..\Run: [DownloadAccelerator] "C:\Program Files\DAP\DAP.EXE" /STARTUP
    O4 - HKLM\..\Run: [ISUSPM Startup] c:\progra~1\common~1\instal~1\update~1\isuspm.exe -startup
    O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
    O4 - HKLM\..\Run: [MSConfig] C:\WINDOWS\PCHealth\HelpCtr\Binaries\MSConfig.exe /auto
    O4 - HKLM\..\Run: [Vade Retro Outlook Express] "C:\PROGRA~1\GOTOSO~1\VADERE~1\Vaderetro_oe.exe"
    O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
    O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
    O8 - Extra context menu item: &Clean Traces - C:\Program Files\DAP\Privacy Package\dapcleanerie.htm
    O8 - Extra context menu item: &Download with &DAP - C:\Program Files\DAP\dapextie.htm
    O8 - Extra context menu item: Download &all with DAP - C:\Program Files\DAP\dapextie2.htm
    O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_01\bin\ssv.dll
    O9 - Extra button: Real.com - {CD67F990-D8E9-11d2-98FE-00C0F0318AFE} - C:\WINDOWS\system32\Shdocvw.dll
    O16 - DPF: {58172624-85DD-4482-9E64-02ADCA637E96} - http://www.kungfuchess.com/activex/web665.cab
    O16 - DPF: {6A060448-60F9-11D5-A6CD-0002B31F7455} (ExentInf Class) - http://metaboli.co.uk/components/Metaboli.ocx
    O16 - DPF: {D1548A26-B8F6-4E86-AE74-E7062CCC2E2A} (igLoader Content on Demand) - http://www.pjio.com/download/pjio_gamelauncher.CAB
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{C161571B-2AD3-40C1-9A0D-EF7A5D0647FD}: NameServer = 212.139.132.42 212.139.132.41
    O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
    O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\1050\Intel 32\IDriverT.exe
    O23 - Service: ProtexisLicensing - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\PSIService.exe
    O23 - Service: USBDeviceService - Unknown owner - C:\Program Files\Sonic\DigitalMedia LE v7\MyDVD LE\USBDeviceService.exe

    --
    End of file - 4305 bytes
     
  2. tony007

    tony007 Banned

    Joined:
    Jun 17, 2005
    Messages:
    1,343
    Did you go to the command prompt and type in msconfig when you turned off loads of processes. You did'ent turn off anything in the services tab did you? Turning things off in the startup tab is not to bad as most the necessary startup processes reinstall themselves. Have you been to control panel internet options and deleted temporary files,cookis and history? If anything is turned off in the services tab I would recheck the box. You dont say how much RAM you have if its not a lot some more would speed the pc up. If the sound worked ok before try a system restore back to when it worked.
     
  3. tony007

    tony007 Banned

    Joined:
    Jun 17, 2005
    Messages:
    1,343
    Open my computer right click on the c:\ drive click on properties how much free space have you on the drive, if its not a lot more needs to be made to speed up your pc.
     
  4. cmw2010

    cmw2010

    Joined:
    Dec 3, 2006
    Messages:
    327
    Usually I have found that slow boot times combined with a garbled startup sound it is because your har drive is stuck in PIO transfer mode. To check this go to "Start">>"Run" type in devmgmt.msc look for IDE ATA/ATAPI Controllers double click then double click on "Primary IDE Adapter" go to the advanced tab and look at the "Current Transfer Mode" if it says PIO then that is your problem. To fix it go to the "Driver" tab and hit uninstall, then reboot and Windows will reinstall it with the proper settings.
     
  5. The Hound

    The Hound

    Joined:
    May 27, 2007
    Messages:
    3,235
    Two things-

    First, you should wait for a malware expert to examine your log for troubles...

    Second-You have no Antivirus program running--not good. While you wait for a malware expert, you can go here... to run a Trend Micro online scan. The experts will probably want the results of that scan.

    Please be patient...
     
  6. Heleo

    Heleo Thread Starter

    Joined:
    Jan 15, 2005
    Messages:
    6
    Thank you everyone.

    I did what CMW2010 suggested and it seems to have fixed my problems. The sound at least is all better and my computer's booting a lot faster than it was.
     
  7. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Similar Threads - Slow Computer Sound
  1. 8biosdrive
    Replies:
    5
    Views:
    518
  2. Tip1721
    Replies:
    1
    Views:
    494
  3. osephj
    Replies:
    11
    Views:
    684
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/592924

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice