1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Slow internet speed on new computer

Discussion in 'Networking' started by Brownylea, Jun 4, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. Brownylea

    Brownylea Thread Starter

    Joined:
    Jun 4, 2016
    Messages:
    11
    Hi
    In desperate need of help. My son has bought a new computer and it's only picking speeds of 3mb. All other devices picking up 40mb. What could be the problem?
    Thanks
     
  2. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,952
    First Name:
    Wayne
    is this a brand new PC
    what windows version - Windows 10 ?
    or is it apple OSX

    I would update the driver , from the manufacturers website

    whats the make and model of the pc
     
  3. Brownylea

    Brownylea Thread Starter

    Joined:
    Jun 4, 2016
    Messages:
    11
    Hi. Thanks for the fast response
    The computers brand new running on Windows 10
    It's a custom built computer so unsure of make and model
    How would we update the driver? He says he has just installed then uninstalled then reinstalled the driver
    Obviously I'm useless at this stuff?!
    Any help appreciated
     
  4. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,952
    First Name:
    Wayne
    are you connected with a cable to the router or wireless ?
    do you know the make and model of the motherboard at all
     
  5. Brownylea

    Brownylea Thread Starter

    Joined:
    Jun 4, 2016
    Messages:
    11
    Connecting via router
    Motherboard A88XM-E
    Asus
     
  6. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,952
    First Name:
    Wayne
    yes, but is that using a cable or a wireless connection

    drivers are here
    https://www.asus.com/uk/Motherboards/A88XME/HelpDesk_Download/

    can we see an ipconfig /all please
    ------------------------------------------------------------------------
    ipconfig /all


    We would like to see the results from an ipconfig /all - post back the results in a reply here.

    If you cannot access the internet with this PC
    You will need to paste the results into something like notepad and then copy onto a machine that can access the internet and post the results in a reply here.
    Save the file to a USB flash drive or other removable media. Plug it into the working computer with internet access and copy the file and paste here.
    If you do not have another PC
    Do you have a phone connected to the internet - can you photograph the result and post the image in a reply
    Note: you will see entries named Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface: we dont need to see that information - JUST the information above those entries​

    For Windows 8 or Windows 10
    To open a Cmd Prompt or an Administrator Cmd prompt from the Desktop.
    Use Windows + X Keys together and choose Command Prompt (Admin) from the list.
    Or Right click on the windows icon - bottom left hand side - A menu appears - choose Command Prompt (Admin)

    For windows version, XP, Vista, W7
    Hold the Windows key and press R
    Now type CMD
    Now press Enter to open a command prompt box (A new dialogue box - black with white font, will appear on screen ):​

    In the command prompt window that opens, type the following command:

    Note that there is a space before the /ALL, but there is NOT a space after the / in the following command.

    ipconfig /all > network.txt & network.txt

    It will export the results into notepad and then automatically open the notepad and display on your screen.

    Now all you need to do is copy and paste those results into a reply here
    to do that:
    From the notepad menu - choose Edit - Select all
    all the text will now be highlighted
    Next
    From the notepad menu - choose Edit - Copy
    Now go back to the forum - goto the reply and then right click in the reply box and paste the results.
    The results from the notepad should now appear in the forum reply.
    ------------------------------------------------------------------------
     
  7. Brownylea

    Brownylea Thread Starter

    Joined:
    Jun 4, 2016
    Messages:
    11
    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-NGCCH99
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Ethernet:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
    Physical Address. . . . . . . . . : 9C-5C-8E-6E-4E-88
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 11:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-1A-EF-52-F1-D5
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : 802.11n Wireless LAN Card
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-1A-EF-52-F1-D3
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::c158:40b1:2c84:b725%17(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.17(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, June 4, 2016 11:02:29 AM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Sunday, June 5, 2016 11:02:40 AM
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 67115759
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1E-E4-06-DC-9C-5C-8E-6E-4E-88
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 194.168.4.100
    194.168.8.100
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
     
  8. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,952
    First Name:
    Wayne
    ok, so you are connected by wireless

    lets see an xirrus screen shot please

    ------------------------------------------------------------------------
    Run Xirrus Wi-Fi Inspector
    Download and install

    If you cannot access the internet with this PC
    You will need to copy the program across to the faulty PC
    Save the file to a USB flash drive or other removable media. Plug it into the working computer with internet access and copy the file to the faulty PC and install the program.
    You will now need to take a screen shot and copy that back to the working PC and attach the screen shot in a reply on the forum here.
    If you do not have another PC
    Do you have a phone connected to the internet - can you photograph the result and post the image in a reply​

    http://go.pardot.com/l/66982/2015-01-26/2361i
    enter you details
    Download this file "DOWNLOAD WI-FI INSPECTOR Vx.xx "
    ( the site now appears to allow webbased emails like gmail, hotmail, outlook and yahoo to be used )

    There is also a xirrus gadget, But that does not have all the fuctionality "DOWNLOAD GADGET Vx.xx

    Alternative links - Use the links below
    Do NOT use any of the download managers offered - Cnet , just use the direct link below - and click on the download button
    http://www.softpedia.com/get/Network-Tools/Network-Monitoring/Xirrus-Wi-Fi-Inspector.shtml
    http://download.cnet.com/Xirrus-Wi-Fi-Inspector/3000-18508_4-75758254.html


    Then run and install the program - on a wireless enabled PC/Laptop
    if you get an error - You will need to have NET Framework installed for the WiFi Inspector to function.
    Stand alone version of.net framework https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=49981
    On windows 8 - (i do not have windows 8) but, it would appear that, When you first try to run, you may get a message that .net framework is needed, and included in that message is a link to download/install.

    Run the program

    A user guide is available here
    http://www.xirrus.com/cdn/pdf/xirruswifiinspectorguide1-2-0

    post a screen shot of the program running.
    if there are a lot of networks showing can you click on "networks" top lefthand area - so we can see all the network information.

    post which SSID name is yours, its located in the list, under network "Adapter Name" (1st column)

    Note:
    For a reliable (or robust as the Xirrus user guide says) wireless connection you need a signal of about -70 dBm or better. "A desirable signal level for a robust Wi-Fi connection will be green".
    note: the signal level is a negative number, so for example -88 is worst and -40 is better

    To post a screen shot of the active window.

    Windows XP
    Hold the Alt key and press the PrtScn key. Open the Windows PAINT application (Start> All Programs> Accessories> Paint) and Paste the screen shot. You can then use PAINT to trim to suit, and save it as a JPG format file.

    Vista or Windows 7
    you can use the "snipping tool" which is found in Start> All programs> Accessories> Snipping Tool
    http://www.bleepingcomputer.com/tutorials/how-to-use-the-windows-snipping-tool/

    Windows 8 & 10
    you can use the snipping tool > Open Snipping Tool
    (From the Windows 8 Start Screen, or windows 10 Search, type "snip" and press enter)
    (From windows 10 - All Apps>Windows Accessories>Snipping Tool
    >Press the Esc. key.
    >go back to your Windows 8 start screen - Swipe from left or press Window Button
    >Press Ctrl+PrntScr button to use Snipping Tool
    see here
    http://www.pcadvisor.co.uk/opinion/windows/3415854/how-take-screenshot-in-windows-8/
    http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/windows/3405830/how-take-screenshot-in-windows-8/

    To upload the screen shot to the forum, open the full reply window ("Go Advanced" button) and use the Manage Attachments button to upload it here.
    ------------------------------------------------------------------------
     
  9. Brownylea

    Brownylea Thread Starter

    Joined:
    Jun 4, 2016
    Messages:
    11
    here is the signal strength
     

    Attached Files:

  10. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,952
    First Name:
    Wayne
    so thats the problem, you do not have a good signal

    what sort of wireless adapter is it ?
    usb
    internal
    do you see the aerial (black plastic rods normally) on the rear
     
  11. Brownylea

    Brownylea Thread Starter

    Joined:
    Jun 4, 2016
    Messages:
    11
    its an internal adapter and yes theirs an aerial
    its a startech 802.11n
    but the signal cant be the problem as i use a laptop next to it and thats 60 mbps download
     
  12. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,952
    First Name:
    Wayne
    lets see an xirrus from the laptop - i suspect you will see a difference in the signal
    also the aerial on the laptop is around the screen
    but whereis the aerial on the desktop - under desk, by a wall , in a cabinet ?
     
  13. Brownylea

    Brownylea Thread Starter

    Joined:
    Jun 4, 2016
    Messages:
    11
    the aerial was next to the wall but i realised that as i had 0.05 download i then spun it around so the aerial is facing other way and thats where im at now i have 3mb download but the pc is facing the wrong way
     
  14. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    64,952
    First Name:
    Wayne
    lets see an xirrus from the desktop backwards again
    also try turning the aerial 90 degrees
     
  15. Brownylea

    Brownylea Thread Starter

    Joined:
    Jun 4, 2016
    Messages:
    11
    i have got the signal to 69 but its still not the 50 mb speed that it should be i dont understand why
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1172352

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice