Slow Startup

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

WolfHunter

Thread Starter
Joined
Jan 12, 2003
Messages
3
Hi, I have a problem with Windows XP Home Edition! The problem is the slow startup. I get the logon screen like normal but when I actually log on it take forever to open some programs. But the worst is connecting to the internet. It take quite a while from the time I click on "My Connection" (ADSL) to the time the windows pops up to let me log on to my ISP.

The funny thing is that I built this computer and had to wipe the hard drive because of some bad desicions made with the registry. Before this it was awesome it was only a matter od mabye 2 seconds after widows logon and I was connected to my ISP. It was fast. I also built 2 identicle computers and they have always had the problem I am haveing now. It must be something in the config. that i am missing. I don't know.

I'm Baffled! Someone please help!

Wolf.:confused:
 
Joined
Jan 25, 2002
Messages
64
I am also having a problem with slow start up, it wil be intresting to see the results.
I will load that program and see what i get.
Cheers.
 

WolfHunter

Thread Starter
Joined
Jan 12, 2003
Messages
3
Here is my startup list. But iI think it has something to do with my ethernet card or networking because if unplug my ethernet cable from my computer things load up way quicker.

StartupList report, 1/12/2003, 1:36:09 PM
StartupList version: 1.50
Started from : C:\Documents and Settings\Patrick\Local Settings\Temp\StartupList.EXE
Detected: Windows XP SP1 (WinNT 5.01.2600)
Detected: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
* Using default options
==================================================

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\Mixer.exe
C:\WINDOWS\system32\hplampc.exe
C:\WINDOWS\TBPanel.exe
C:\PROGRA~1\INCRED~1\bin\IncMail.exe
C:\Program Files\Microsoft Hardware\Keyboard\type32.exe
C:\Program Files\WildTangent\Apps\GameChannel.exe
C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
C:\WINDOWS\wt\updater\wcmdmgr.exe
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7Debug\mdm.exe
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
C:\PROGRA~1\WINZIP\winzip32.exe
C:\Documents and Settings\Patrick\Local Settings\Temp\StartupList.exe

--------------------------------------------------

Listing of startup folders:

Shell folders Common Startup:
[C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Startup]
Adobe Gamma Loader.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe
Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office10\OSA.EXE

--------------------------------------------------

Checking Windows NT UserInit:

[HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
UserInit = C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,

--------------------------------------------------

Autorun entries from Registry:
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

NvCplDaemon = RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
nwiz = nwiz.exe /install
C-Media Mixer = Mixer.exe /startup
hplampc = C:\WINDOWS\system32\hplampc.exe
Gainward = C:\WINDOWS\TBPanel.exe /A
IncrediMail = C:\PROGRA~1\INCRED~1\bin\IncMail.exe /c
IntelliType = "C:\Program Files\Microsoft Hardware\Keyboard\type32.exe"
wcmdmgr = C:\WINDOWS\wt\updater\wcmdmgrl.exe -launch
WT GameChannel = C:\Program Files\WildTangent\Apps\GameChannel.exe

--------------------------------------------------

Autorun entries from Registry:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

MSMSGS = "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
ctfmon.exe = C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe

--------------------------------------------------

Enumerating Active Setup stub paths:
HKLM\Software\Microsoft\Active Setup\Installed Components
(* = disabled by HKCU twin)

[>{22d6f312-b0f6-11d0-94ab-0080c74c7e95}]
StubPath = C:\WINDOWS\inf\unregmp2.exe /ShowWMP

[>{26923b43-4d38-484f-9b9e-de460746276c}] *
StubPath = %systemroot%\system32\shmgrate.exe OCInstallUserConfigIE

[>{881dd1c5-3dcf-431b-b061-f3f88e8be88a}] *
StubPath = %systemroot%\system32\shmgrate.exe OCInstallUserConfigOE

[{2C7339CF-2B09-4501-B3F3-F3508C9228ED}] *
StubPath = %SystemRoot%\system32\regsvr32.exe /s /n /i:/UserInstall %SystemRoot%\system32\themeui.dll

[{306D6C21-C1B6-4629-986C-E59E1875B8AF}]
StubPath = "C:\WINDOWS\System32\rundll32.exe" "C:\Program Files\Messenger\msgsc.dll",ShowIconsUser

[{44BBA840-CC51-11CF-AAFA-00AA00B6015C}] *
StubPath = "%ProgramFiles%\Outlook Express\setup50.exe" /APP:OE /CALLER:WINNT /user /install

[{7790769C-0471-11d2-AF11-00C04FA35D02}] *
StubPath = "%ProgramFiles%\Outlook Express\setup50.exe" /APP:WAB /CALLER:WINNT /user /install

[{89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4340}] *
StubPath = regsvr32.exe /s /n /i:U shell32.dll

[{89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383}] *
StubPath = %SystemRoot%\system32\ie4uinit.exe

--------------------------------------------------

Load/Run keys from C:\WINDOWS\WIN.INI:

load=
run=

Load/Run keys from Registry:

HKLM\..\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon: load=
HKLM\..\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon: run=
HKLM\..\Windows\CurrentVersion\WinLogon: load=
HKLM\..\Windows\CurrentVersion\WinLogon: run=
HKCU\..\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon: load=
HKCU\..\Windows NT\CurrentVersion\WinLogon: run=
HKCU\..\Windows\CurrentVersion\WinLogon: load=
HKCU\..\Windows\CurrentVersion\WinLogon: run=
HKCU\..\Windows NT\CurrentVersion\Windows: load=
HKCU\..\Windows NT\CurrentVersion\Windows: run=
HKLM\..\Windows NT\CurrentVersion\Windows: load=
HKLM\..\Windows NT\CurrentVersion\Windows: run=
HKLM\..\Windows NT\CurrentVersion\Windows: AppInit_DLLs=

--------------------------------------------------

Shell & screensaver key from C:\WINDOWS\SYSTEM.INI:

*INI section not found*
*INI section not found*
*INI section not found*

Shell & screensaver key from Registry:

Shell=Explorer.exe
*Registry value not found*
*Registry value not found*

Policies Shell key:

HKCU\..\Policies: *Registry key not found*
HKLM\..\Policies: *Registry value not found*

--------------------------------------------------

Checking for EXPLORER.EXE instances:

C:\WINDOWS\Explorer.exe: PRESENT!

C:\Explorer.exe: not present
C:\WINDOWS\Explorer\Explorer.exe: not present
C:\WINDOWS\System\Explorer.exe: not present
C:\WINDOWS\System32\Explorer.exe: not present
C:\WINDOWS\Command\Explorer.exe: not present

--------------------------------------------------

Checking for superhidden extensions:

.lnk: HIDDEN! (arrow overlay: yes)
.pif: HIDDEN! (arrow overlay: yes)
.exe: not hidden
.com: not hidden
.bat: not hidden
.hta: not hidden
.scr: not hidden
.shs: HIDDEN!
.shb: HIDDEN!
.vbs: not hidden
.vbe: not hidden
.wsh: not hidden
.scf: HIDDEN! (arrow overlay: NO!)
.url: HIDDEN! (arrow overlay: yes)
.js: not hidden
.jse: not hidden

--------------------------------------------------

Enumerating Download Program Files:

[Microsoft.WinRep]
InProcServer32 = C:\WINDOWS\System32\Winrep.dll
CODEBASE = https://webresponse.one.microsoft.com/oas/ActiveX/winrep.cab

[Update Class]
InProcServer32 = C:\WINDOWS\System32\iuctl.dll
CODEBASE = http://v4.windowsupdate.microsoft.com/CAB/x86/unicode/iuctl.CAB?37628.8973148148

[Shockwave Flash Object]
InProcServer32 = C:\WINDOWS\system32\Flash.ocx
CODEBASE = http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab

--------------------------------------------------
End of report, 7,182 bytes
Report generated in 0.080 seconds

Command line options:
/verbose - to add additional info on each section
/complete - to include empty sections and unsuspicious data
/force9x - to include Win9x-only startups even if running on WinNT
/forcent - to include WinNT-only startups even if running on Win9x
/forceall - to include all Win9x and WinNT startups, regardless of platform
/history - to list version history only
 
Joined
Aug 11, 2001
Messages
2,872
Hi wolfhunter,
Part of the reason it loads faster when you disconnect is these two:
wcmdmgr = C:\WINDOWS\wt\updater\wcmdmgrl.exe -launch
WT GameChannel = :\ProgramFiles\WildTangent\Apps\GameChannel.exe
Wild Tangent doesnt need to be in startup at all.
You can go to start, run type msconfig then ok
Click startup at top.
Uncheck any wildtangent entries. look !here
Also I would uncheck:

nwiz = nwiz.exe /install : associated with nvidia video card
C-Media Mixer = Mixer.exe /startup : associated with on board audio
microsoft office
MSMSGS = "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
ctfmon.exe = C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe : to keep this out of startup disable the Text and speech applets in control panel.
You can also go

here for any others
 
Joined
Oct 9, 2001
Messages
9,396
looks ok patrick.........can you try your card in another slot?
other than that networking is not my bag.......so maybe someone else will add something.
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Staff online

Top