Solved: Activating Windows

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Veddev

Thread Starter
Joined
Jun 2, 2014
Messages
11
Cannot activate Windows 8.1 pro (preloaded) on Dell Inspiron 14 3421. Trying to activate it online gives an Error code: 0x8007007B. I checked Microsoft Support but no DNS / Network problems are there as it suggests. I cannot enter any product key since I didn't get one.
 

TheShooter93

Cody
Malware Specialist
Joined
Jul 9, 2008
Messages
11,250
If it came pre-loaded, you shouldn't have to activate Windows. Dell would have already done that for you.

Did you just purchase this system?
 

Veddev

Thread Starter
Joined
Jun 2, 2014
Messages
11
Bought it on March 31 2014, Its not asking me to activate windows and I am able to use it without any hassle just a "Activate Windows Go to PC settings to activate widows" text is being displayed just above the taskbar (bottom right). No, it has not been activated.
 

Veddev

Thread Starter
Joined
Jun 2, 2014
Messages
11
I did put up this issue at the dell community forums all they could say was the Product key is available BIOS, how can I retrieve it?
 

TerryNet

Terry
Moderator
Joined
Mar 23, 2005
Messages
80,758
I suggest that you contact Dell support. As Cody said, Dell (and other manufacturers) pre-activate the systems they sell.

For an inconclusive discussion of how to find the Product Key embedded in the motherboard (not in the BIOS) see Windows 8 product key,how to find it??. My best guess is in post # 19 of that thread.
 

Macboatmaster

Trusted Advisor
Spam Fighter
Joined
Jan 14, 2010
Messages
24,088
With Windows 8.1 being pre-installed - it should have activated automatically as soon as the computer was connected to the Internet by you.


There are three main causes of Windows requiring activation again
1. A BIOS/UEFI update
2. Installation of some software - this may include make it go faster type of programs, system management registry cleaners that should NEVER be used and they delete or change some files in Windows, that then has the system believe that it was NOT activated.
3. If activate windows is shown in PC Settings then something has caused this as when Windows is activated, that entry is not shown
4. From desktop right click computer and click properties
does that screen show
Windows is activated.
5. Have you installed any such software that I mention OR updated BIOS OR indeed have you performed a system recovery - NOT a restore point, but recovered to factory condition - as that also will result in a requirement to activate windows






Re the error - is this the full message

Error code
0x8007007b

The filename, directory name or volume label syntax is incorrect
 

Veddev

Thread Starter
Joined
Jun 2, 2014
Messages
11
No none of those. The "device driver updates" were only installed and some driver softwares were missing so they were installed as well. The activate your windows issue was there from day 1. Should I back up my data and factory reset.

No only the error code, which ms site says is a dns / network related error.
 

Veddev

Thread Starter
Joined
Jun 2, 2014
Messages
11
Tried a produkey which is showing the product key but got "wrong key" message.
 

Macboatmaster

Trusted Advisor
Spam Fighter
Joined
Jan 14, 2010
Messages
24,088
So does it show
windows is activated on basic info - as I said right click computer and click properties


Look at this screen
See Screenshot attached please



If yours says as above Windows is not activated, then click on the blue - View details in Windows activation and when you get to that window in action centre - click to expand activation details -
Caution
I DO NOT recommend you try inserting any more product keys you find with any software.
Otherwise you may find that you will have more problems than you appear to have now

Where did you buy it from please
Bought it on March 31 2014
and is it now connected to the SAME network, as it always was
 

Attachments

Veddev

Thread Starter
Joined
Jun 2, 2014
Messages
11
It says "Windows is not activated. Read the Microsoft Software Licensing Terms".
and is it now connected to the SAME network, as it always was
Yes its connected to the same network.
I DO NOT recommend you try inserting any more product keys you find with any software.
Thanks I didn't and the Dell guys said the same yesterday.
 

TerryNet

Terry
Moderator
Joined
Mar 23, 2005
Messages
80,758
I don't know what a "complain number" is, but it sounds like they were no help. Unless you're not telling us something important call back and hope that this time you get somebody more competent. If necessary politely ask to speak to a supervisor.
 

Veddev

Thread Starter
Joined
Jun 2, 2014
Messages
11
Its kind a like a support ticket I think, they said they will call, they did ask about every other detail related to the issue.
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Staff online

Members online

Top