1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Solved: AOL and wireless router

Discussion in 'Networking' started by M_Mike, Jul 24, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. M_Mike

    M_Mike Thread Starter

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    100
    I have recently purchased a Netgear NG834PN wireless adsl modem router but I have been unable to get it to access the internet with aol. I can get the router management screen to display and make changes to the router but I can't get it to connnect.

    I have entered the username and password for aol into the routers settings.

    The router indicates that an ADSL singal is present, could anyone make any suggestions as to what to try next.

    Thanks
     
  2. onsite

    onsite

    Joined:
    Oct 30, 2004
    Messages:
    605
    ok some basics first
    1.you currently have AOL DSL ?
    1A. The service works withe tHeir equip, you can get to the internet
    2. You have a modem from AOL ?
    3. Does the modem have a " mac address " on the bottom ?
    4. your aol modem is connected by a phone line ?
    5. you plugged your user name and password into the the new modem and turned everything off including the pc then back on again
    6. some DSL has been switched over from PPOE to DHCP which if you have the mac address on the modem might be the clue.
    6a. sometimes they use the mac address of your nic ( network card)
    7. You may need to call Verizon or whomever is providing the DSL. Find out if PPOE or DHCP
     
  3. M_Mike

    M_Mike Thread Starter

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    100
    Thanks for your help,

    1. I currently use AOL (uk) with a DSL connection
    1a & 2. The old modem was supplied by AOL and works fine I believe that it is a rebranded Globespan modem. It connects to the laptop using a usb connection.

    3. Will check if mac address is present!
    4. The AOL DSL modem is connected to the phone line which works fine, but when I change the connection to the wireless modem router I cannot get access.

    5. I logged into the management console of the wireless router and entered the username and password as specified i.e. including @aol.com. I then restarted the laptop but was still unable to get a connection to the internet using the IE browser instead of the AOL software.
    6. I think that it is using PPOE as I contacted AOL support but they were no help at all and could only suggest setting the username and password.

    I will check the other points later once I get home and have the laptop with me.

    Is there anything else I can try as well?
     
  4. onsite

    onsite

    Joined:
    Oct 30, 2004
    Messages:
    605
    SO , the new wireless modem, is it also a router, with lan ports ?
    are you trying to connect wirelessly or through a cat5 cable
    if it is wirelessly, i would try a cat5 cable, make sure it is streight threw and not a cross over cable, unless the instructions say otherwise. open a command prompt
    click start, run
    type in cmd ( xp)
    hit enter
    type ipconfig /release
    wait for results
    type ipconfig / renew
    then close out
    once we get you connected we can work on the wireless
     
  5. TerryNet

    TerryNet Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    77,472
    First Name:
    Terry
    Just tagging onto onsite's posts ...

    If you could post an ipconfig /all for when you are connected through the old modem, and another for when you are connected to the new modem/router combo there may be some important clues in them.

    Two things that onsite mentioned and that AOL tech support should have told you if applicable, but they probably don't know:
    1. when changing modems sometimes you have to register the new one with the ISP;
    2. sometimes the MAC address of the device connected to the modem is important, so CLONE your PC's MAC address to the new router; the cloning will resolve any issue and hurts nothing if not needed.
     
  6. M_Mike

    M_Mike Thread Starter

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    100
    the results from the ipconfig /all are as follows:

    Using Wireless Modem Router

    Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : michael-8jmd55g
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : 3Com 3C920 Integrated Fast Ethernet
    Controller (3C905C-TX Compatible)
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-08-74-E7-A4-81
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Autoconfiguration IP Address. . . : 169.254.155.7
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
    Default Gateway . . . . . . . . . :

    Ethernet adapter Wireless Network Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : NETGEAR RangeMax(TM) Wireless PC Car
    d WPN511
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-14-6C-02-25-DD
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0
    Default Gateway . . . . . . . . . :
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255

    Using a usb DSL Modem

    Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : michael-8jmd55g
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : 3Com 3C920 Integrated Fast Ethernet
    Controller (3C905C-TX Compatible)
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-08-74-E7-A4-81
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Autoconfiguration IP Address. . . : 169.254.155.7
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
    Default Gateway . . . . . . . . . :

    Ethernet adapter Wireless Network Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : NETGEAR RangeMax(TM) Wireless PC Car
    d WPN511
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-14-6C-02-25-DD
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0
    Default Gateway . . . . . . . . . :
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255

    How do I change the mac address on the router?
     
  7. onsite

    onsite

    Joined:
    Oct 30, 2004
    Messages:
    605
    this is windows default IP address, not good
    did you connect with a cat5 cable from the notebook to the wireless modem ?
    then do the ipconfig /release
    wait for results
    ipconfig /renew ?
    so you have the phone line going into the wireless modem and nothing else but the power cord ... oh and the one cat5 cable i asked for you to connect
     
  8. TerryNet

    TerryNet Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    77,472
    First Name:
    Terry
    The ipconfig /all for Using Wireless Modem Router indicates that your wireless adapter did not find, or at least did not connect to, a signal, and that you were connected with ethernet cable but weren't able to get an IP address from the router. In addition to onsite's directions, make sure the router's Dhcp server is enabled; if it is, try another LAN port on the router, and then try another ethernet cable.

    Your second ipconfig seems to be a duplicate of the first one; there is no indication of a USB connection.

    Until you get connected to the router again, you can't clone the MAC address. When you get connected, you'll be able to find "clone" in the WAN (internet), or advanced or similar section. Or check the User Guide if one exists.
     
  9. M_Mike

    M_Mike Thread Starter

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    100
    I have the cat5 cable connected directly to the router, and I can connect to the management utility of the router.

    I have carried out the ipconfig /release and /new actions.

    There is nothing else connected to the router.

    I noticed that when is open the network connections window with windows xp I noticed that it shows the Internet Gateway which showed that it was connected and detected the bandwidth which is 2.2Mbps.
     
  10. M_Mike

    M_Mike Thread Starter

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    100
    I reran the ipconfig /all command

    This time I remembered to copy and paste the correct details onto the forum.:eek:

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : michael-8jmd55g
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : 3Com 3C920 Integrated Fast Ethernet
    Controller (3C905C-TX Compatible)
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-08-74-E7-A4-81
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.0.2
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : 24 July 2006 19:46:43
    Lease Expires . . . . . . . . . . : 27 July 2006 19:46:43

    By the way I really appreciate both of you taking the time to help me with this problem.
     
  11. TerryNet

    TerryNet Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    77,472
    First Name:
    Terry
    NOW we believe that you are communicating with the router! :)

    Can you find how to do the MAC address clone?

    Posting the ipconfig /all for the USB to modem connection may help onsite help you get the router WAN settings correct.
     
  12. M_Mike

    M_Mike Thread Starter

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    100
    I can' find anywhere in the advanced settings to change the mac address.
     
  13. TerryNet

    TerryNet Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    77,472
    First Name:
    Terry
    I can't find NG834PN on the Netgear site, so I can't try to find a User Guide. :(
     
  14. etaf

    etaf Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    65,180
    First Name:
    Wayne
  15. M_Mike

    M_Mike Thread Starter

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Messages:
    100
    I was able to change the mac address on the router but this has not solved the problem. The router is a Netgear DG834PN (sorry about that, I think I am slowly going mad!)

    Once I set changed the mac address I was unable to enter the aol username and password.
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/485849

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice