Solved: ASIO4ALL & Debut "stdriver.sys" Conflict

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Wimalaya

Thread Starter
Joined
Dec 22, 2011
Messages
199
hi,

i have a problem with the ASIO4ALL driver i use for Ableton Live.

When i open Ableton it immediatly bluescreens. Then after reboot, the program can open but the audio driver is turned off. When i click to select the ASIO driver in the menu, it goes to blue screen again.

never had that problem before.
i think its maybe the ZoomPlayer i installed recently... it had an option to install missing drivers, witch i did, so i guess it messed with the audio driver :/

i dont know what to do to change to previous driver settings.


Microsoft Windows 7 Home Premium
Toshiba Satellite c660D
x-64-based


Here is one of the bluescreen logs:

Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Locale ID: 2067

Additional information about the problem:
BCCode: 50
BCP1: FFFFF880096EC008
BCP2: 0000000000000000
BCP3: FFFFF880062DBD25
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 768_1

Files that help describe the problem:
C:\Windows\Minidump\122612-30576-01.dmp
C:\Windows\temp\WER-63898-0.sysdata.xml

Read our privacy statement online:
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0409

If the online privacy statement is not available, please read our privacy statement offline:
C:\Windows\system32\en-US\erofflps.txt
-------------------------------------------------------------------------------------



thanks for the help


EDIT: all other audio works fine btw..
 
Joined
Aug 4, 2003
Messages
5,620
Go to C:\Windows\Minidump and copy the file\files there to a folder on the desktop. Compress and upload for review. Did this start happening when you install ZoomPlayer?
 

Wimalaya

Thread Starter
Joined
Dec 22, 2011
Messages
199
yes i think its the ZoomPlayer. magic dvd ripper is also installed a few days ago.
i also checked out 2 other programs recently but uninstalled them again. dont remember the names. avi splitter was one of them.

and yes, since then i have this issue. even the day before i was recording something and everything was fine...
 

Attachments

Joined
Aug 4, 2003
Messages
5,620
The problem files are "stdriver64.sys" From a company called NCH Software Have you install anything from them? And the other is "live 8.2.2.exe" From Ableton "stdriver64.sys" is the main responsible file and is in conflict with "live 8.2.2.exe" We need to know if you installed anything from NCH Software.


PHP:
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.12.0002.633 X86
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.


Loading Dump File [C:\Users\LG-PC7\Desktop\minidump\122712-71011-01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: SRV*your local folder for symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols
Executable search path is: 
Windows 7 Kernel Version 7601 (Service Pack 1) MP (2 procs) Free x64
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal
Built by: 7601.17944.amd64fre.win7sp1_gdr.120830-0333
Machine Name:
Kernel base = 0xfffff800`01e14000 PsLoadedModuleList = 0xfffff800`02058670
Debug session time: Thu Dec 27 09:05:54.446 2012 (UTC - 8:00)
System Uptime: 0 days 23:18:13.946
Loading Kernel Symbols
...............................................................
................................................................
........................................
Loading User Symbols
Loading unloaded module list
.......................
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 50, {fffff880094ba000, 1, fffff88006372434, 0}

Unable to load image \SystemRoot\system32\DRIVERS\stdriver64.sys, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for stdriver64.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for stdriver64.sys

Could not read faulting driver name
Probably caused by : stdriver64.sys ( stdriver64+6434 )

Followup: MachineOwner
---------

0: kd> !analyze -v
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (50)
Invalid system memory was referenced.  This cannot be protected by try-except,
it must be protected by a Probe.  Typically the address is just plain bad or it
is pointing at freed memory.
Arguments:
Arg1: fffff880094ba000, memory referenced.
Arg2: 0000000000000001, value 0 = read operation, 1 = write operation.
Arg3: fffff88006372434, If non-zero, the instruction address which referenced the bad memory
    address.
Arg4: 0000000000000000, (reserved)

Debugging Details:
------------------


Could not read faulting driver name

WRITE_ADDRESS: GetPointerFromAddress: unable to read from fffff800020c2100
 fffff880094ba000 

FAULTING_IP: 
stdriver64+6434
fffff880`06372434 f3aa            rep stos byte ptr [rdi]

MM_INTERNAL_CODE:  0

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1

DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT

BUGCHECK_STR:  0x50

PROCESS_NAME:  Live 8.2.2.exe

CURRENT_IRQL:  0

TRAP_FRAME:  fffff8800ade83f0 -- (.trap 0xfffff8800ade83f0)
NOTE: The trap frame does not contain all registers.
Some register values may be zeroed or incorrect.
rax=0000000000000000 rbx=0000000000000000 rcx=0000000000005000
rdx=0000000001388000 rsi=0000000000000000 rdi=0000000000000000
rip=fffff88006372434 rsp=fffff8800ade8580 rbp=0000000000000000
 r8=0000000000000000  r9=0000000000000000 r10=fffffa800452e1a0
r11=fffffa80025e81c0 r12=0000000000000000 r13=0000000000000000
r14=0000000000000000 r15=0000000000000000
iopl=0         nv up ei pl zr na po nc
stdriver64+0x6434:
fffff880`06372434 f3aa            rep stos byte ptr [rdi]
Resetting default scope

LAST_CONTROL_TRANSFER:  from fffff80001e3aeec to fffff80001e92fc0

STACK_TEXT:  
fffff880`0ade8288 fffff800`01e3aeec : 00000000`00000050 fffff880`094ba000 00000000`00000001 fffff880`0ade83f0 : nt!KeBugCheckEx
fffff880`0ade8290 fffff800`01e910ee : 00000000`00000001 fffff880`094ba000 fffffa80`0249dc00 fffffa80`0249de93 : nt! ?? ::FNODOBFM::`string'+0x4514f
fffff880`0ade83f0 fffff880`06372434 : fffffa80`025e81d5 fffffa80`06e80b20 fffffa80`04529bf8 fffffa80`04532101 : nt!KiPageFault+0x16e
fffff880`0ade8580 fffffa80`025e81d5 : fffffa80`06e80b20 fffffa80`04529bf8 fffffa80`04532101 fffffa80`0249dc10 : stdriver64+0x6434
fffff880`0ade8588 fffffa80`06e80b20 : fffffa80`04529bf8 fffffa80`04532101 fffffa80`0249dc10 fffff880`0637658d : 0xfffffa80`025e81d5
fffff880`0ade8590 fffffa80`04529bf8 : fffffa80`04532101 fffffa80`0249dc10 fffff880`0637658d fffffa80`025e81c0 : 0xfffffa80`06e80b20
fffff880`0ade8598 fffffa80`04532101 : fffffa80`0249dc10 fffff880`0637658d fffffa80`025e81c0 fffffa80`00000003 : 0xfffffa80`04529bf8
fffff880`0ade85a0 fffffa80`0249dc10 : fffff880`0637658d fffffa80`025e81c0 fffffa80`00000003 fffffa80`0249dc10 : 0xfffffa80`04532101
fffff880`0ade85a8 fffff880`0637658d : fffffa80`025e81c0 fffffa80`00000003 fffffa80`0249dc10 fffff880`0636d07d : 0xfffffa80`0249dc10
fffff880`0ade85b0 fffffa80`025e81c0 : fffffa80`00000003 fffffa80`0249dc10 fffff880`0636d07d 00000000`0dcdfec4 : stdriver64+0xa58d
fffff880`0ade85b8 fffffa80`00000003 : fffffa80`0249dc10 fffff880`0636d07d 00000000`0dcdfec4 00000000`0dcdfec4 : 0xfffffa80`025e81c0
fffff880`0ade85c0 fffffa80`0249dc10 : fffff880`0636d07d 00000000`0dcdfec4 00000000`0dcdfec4 fffffa80`025e81c0 : 0xfffffa80`00000003
fffff880`0ade85c8 fffff880`0636d07d : 00000000`0dcdfec4 00000000`0dcdfec4 fffffa80`025e81c0 fffffa80`07417170 : 0xfffffa80`0249dc10
fffff880`0ade85d0 00000000`0dcdfec4 : 00000000`0dcdfec4 fffffa80`025e81c0 fffffa80`07417170 00000000`00000000 : stdriver64+0x107d
fffff880`0ade85d8 00000000`0dcdfec4 : fffffa80`025e81c0 fffffa80`07417170 00000000`00000000 fffff880`0636ea54 : 0xdcdfec4
fffff880`0ade85e0 fffffa80`025e81c0 : fffffa80`07417170 00000000`00000000 fffff880`0636ea54 fffffa80`04529bd0 : 0xdcdfec4
fffff880`0ade85e8 fffffa80`07417170 : 00000000`00000000 fffff880`0636ea54 fffffa80`04529bd0 fffff880`0ade8628 : 0xfffffa80`025e81c0
fffff880`0ade85f0 00000000`00000000 : fffff880`0636ea54 fffffa80`04529bd0 fffff880`0ade8628 fffffa80`00000000 : 0xfffffa80`07417170


STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_IP: 
stdriver64+6434
fffff880`06372434 f3aa            rep stos byte ptr [rdi]

SYMBOL_STACK_INDEX:  3

SYMBOL_NAME:  stdriver64+6434

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: stdriver64

IMAGE_NAME:  stdriver64.sys

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  4d82a4a9

FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x50_stdriver64+6434

BUCKET_ID:  X64_0x50_stdriver64+6434

Followup: MachineOwner
---------
 

Wimalaya

Thread Starter
Joined
Dec 22, 2011
Messages
199
ah , yes i have. its Debut Video Capture Software Professional v 1.61

also recently installed
 

Wimalaya

Thread Starter
Joined
Dec 22, 2011
Messages
199
i uninstalled it, rebooted. Ableton is running and no blue screen, but i do not have sound and i cannot record.
and i really liked the video capture program, it didnt make the videos choppy. is there a way to use it without it being in conflict with asio4all ?

thanks
 
Joined
Aug 4, 2003
Messages
5,620
i uninstalled it, rebooted. Ableton is running and no blue screen, but i do not have sound and i cannot record.
and i really liked the video capture program, it didnt make the videos choppy. is there a way to use it without it being in conflict with asio4all ?

thanks
Go in to the Device Manager and see if there are any flag in the sound.

What does it do when you try and record? Are you getting errors?
 

Wimalaya

Thread Starter
Joined
Dec 22, 2011
Messages
199
what u mean by flags? i dont see anything unusual.

when i play a recorded song, it plays and i see the volumemeters go up and down but no sound.
when record is on, it doesnt do anything.
 
Joined
Aug 4, 2003
Messages
5,620
Sorry, I don't know that program. There must be a setting there they'll mute and unmute.
 

Wimalaya

Thread Starter
Joined
Dec 22, 2011
Messages
199
i didnt change any settings so the sound should be working. i even installed a newer version of asio4all.
i rebooted again.
microphone is working...


still no sound from ableton :(

i dont know what else to look for


but thank you Lance, i appreciate the help


EDIT: When i select the DirectX Realtec driver i have sound and mic is working but with huge latency, thats why i need asio4all driver... i can select it but as soon as do , no sounds..
 

Wimalaya

Thread Starter
Joined
Dec 22, 2011
Messages
199
thanks for Revo Uninstaller. nice program.

i noticed that all this stuff came along on the same day (24/12/12) i think together with the ZoomPlayer as i mentioned before..
can one of these have messed up some things?

Zoom Player
ffdshow v1.2.4453
Bass Audio Decoder
LAV Filter 0.54.1
MadVR
DirectVobSub
OpenSource Flash Video Splitter
AC3Filter 2.5b
DScaler 5Mpeg Decoders
OpenSource DTS/AC3/DD+ Source Filter
Gabest MPEG Splitter
OpenSource AVI Splitter
CD Audio Reader Filter
FFMPEG Core Files
DCoder Image Source
 
Joined
Aug 4, 2003
Messages
5,620
thanks for Revo Uninstaller. nice program.

i noticed that all this stuff came along on the same day (24/12/12) i think together with the ZoomPlayer as i mentioned before..
can one of these have messed up some things?

Zoom Player
ffdshow v1.2.4453
Bass Audio Decoder
LAV Filter 0.54.1
MadVR
DirectVobSub
OpenSource Flash Video Splitter
AC3Filter 2.5b
DScaler 5Mpeg Decoders
OpenSource DTS/AC3/DD+ Source Filter
Gabest MPEG Splitter
OpenSource AVI Splitter
CD Audio Reader Filter
FFMPEG Core Files
DCoder Image Source
Here's a process you can try, Perform a Clean Startup in Windows 7 Follow the instructions and see if you can track down the problem app. That is if one of those app is the culprit. Let us know how it goes.
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Staff online

Top