1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Solved: At my wits end with Driver Probs then ERROR

Discussion in 'Windows XP' started by Lene', Dec 2, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. Lene'

    Lene' Thread Starter

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    21
    Hi there.
    Hey, I've been having a heck of a lot of trouble trying to install drivers for my display adapter.The MS error reporting knowledge base indicates i need to do so because Ive been suffering "Restarts" then blue screen" recovered from serious error"- errors . I couldn't download and install them from Sony and get results .I was never sure that they were installing correctly. So I downloaded the utility "Slimdrivers" and scanned, it indicates that the display adapter driver and some display controllers etc needed reinstalls too. But as I try to download and install them, I get a "Failed to install" message and this error : "Error installing ikernel.exe (0x10000)" It seems to be a Windows problem , not a "Slimdrivers" problem. I can't seem to get help from their tech team anyway.I have googled the error number and have tried registry cleaners and disk cleaners. The info seems to indicate a possible "InstallShield" problem? Anything that you can do to help? Let me know, if you need more info as, I will watch this post diligently for such a request . I always seem to get decent advice here. Thank you!

    I have a Sony Vaio PCV-RS520
    I am running Windows XP Home 2002 SP3
    The "Details tab for Display Adapters-RADEON 9200 shows:
    PCI\VEN_1002&DEV_5961&SUBSYS_50001043&REV_01\4&38B 71F77&0&0008
     
  2. VictoriaiiCe

    VictoriaiiCe

    Joined:
    Oct 20, 2011
    Messages:
    684
    Here's a solution (hoping you have your winxp installation cd)

    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;810608

    This is what you will see in the link I Provided:
    "SYMPTOM
    When you try to install a program that uses InstallShield, you may receive the following error message:The install Shield engine "ikernel.exe" could not be launched -Error loading type library /dll

    CAUSE
    This issue may occur if one or more of the following files are missing from the Windows\System32 folder: Stdole32.tlb Stdole2.tlb Stdole.tlb

    RESOLUTION

    To resolve this issue, expand the appropriate file from the Windows XP CD:
    Click Start, click Run, and then type CMD. Click OK.
    To change to the root folder of drive C, type cd\, and then press ENTER.
    Insert the Windows XP CD, type Expand cd_drive_letter:\i386\filename.tl_ drive:\Windows\system32\filename.tlb, and then press ENTER, where filename is the name of the file that you want to expand and drive is the letter of the drive where Windows is installed.

    For help with the Expand command, type EXPAND /? at a command prompt."

    Usually I would recommend installing the latest SP but you already have SP3.
     
  3. Lene'

    Lene' Thread Starter

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    21
    Thank you.
    I don't have one but will borrow tomorrow and post results.
     
  4. VictoriaiiCe

    VictoriaiiCe

    Joined:
    Oct 20, 2011
    Messages:
    684
    Okay. Keep me posted :) Good Luck
     
  5. Lene'

    Lene' Thread Starter

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    21
    Okey Doke, thank you!
     
  6. Lene'

    Lene' Thread Starter

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    21
    Okay, hello there.
    I have the Windows CD and have tried to do as posted but receive these responses in CMD:
    "cannot open output file: c:windows\system32\stdole32.tlb " ALSO " 'microsoft is not recognised as an internal or external command,operable program or batch file" AND Microsoft Copyright was not expected at this time"
    I'm sure that I have made some ignorant mistake but, I am not sure where. I do not understand the use of CMD so, I have simply tried as best I can to follow the directions as I understand them in their written form. Do the responses I received tell you anything about where I may have gone wrong?
     
  7. Lene'

    Lene' Thread Starter

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    21
    It does seem that there WAS a problem with the "Installshield" engine. The above procedure was not working for me but thank you for trying to help. I found other instructions that did disable completely the old engine and re-install a good engine from my XP CD. It seems to have worked as, I was able to complete the install of the Display adapter that was failing to complete before. Here is a link to the procedure I followed.. http://www.ehow.com/how_7851948_install-could-not-launched-updated.html
     
  8. VictoriaiiCe

    VictoriaiiCe

    Joined:
    Oct 20, 2011
    Messages:
    684
    Same concept different instructions thanks for the link hopefully it can help out people with similar situations. Thanks Lene :) Glad to hear you're problem is resolved.
     
  9. VictoriaiiCe

    VictoriaiiCe

    Joined:
    Oct 20, 2011
    Messages:
    684
    Could you mark this post as resolved so members are aware where to look just in-case of this happening to them? Thanks
     
  10. Lene'

    Lene' Thread Starter

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    21
    Yes, THANKS!
     
  11. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1029428

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice