1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Solved: Can Ping but not Browse

Discussion in 'Networking' started by Emlyn, Feb 2, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. Emlyn

    Emlyn Thread Starter

    Joined:
    Jul 9, 2008
    Messages:
    5
    I've been looking around but I've yet to find a solution that actually fixes this. Our directly connected desktop can ping using domain names but I can't browse and programs can't access the internet (steam for instance). Already switched cables and the router is working as every other computer wirelessly and directly connected work. Also I can ping the NIC and it works.

    I'm using vista business sp2.
     
  2. JohnWill

    JohnWill Retired Moderator

    Joined:
    Oct 19, 2002
    Messages:
    106,418
    Check that all your network services are Started:
    • COM+ Event System (for WZC issues)
    • Computer Browser
    • DHCP Client
    • DNS Client
    • Network Connections
    • Network Location Awareness
    • Remote Procedure Call (RPC)
    • Server
    • TCP/IP Netbios helper
    • Wireless Zero Configuration (XP wireless configurations only)
    • WLAN AutoConfig (Vista wireless configurations only)
    • Workstation

    Note: You can check the services in Control Panel, Administrative Tools, Services.

    All of these services should be started, and their startup type should be automatic (or perhaps manual).

    If a service is not running, open it's properties and check the dependencies. Check each of the dependencies and see which one is preventing the service from running. Checking the event log is also a good idea here, there may be clues to what is failing.




    Let's see this from that machine.


    Hold the Windows key and press R, then type CMD then press Enter to open a command prompt:

    In the command prompt window that opens, type type the following commands, one at a time, followed by the Enter key:

    Note that there is a space before the -n or the /ALL, but there is NOT a space after the - or / in the following commands.

    NBTSTAT -n

    IPCONFIG /ALL

    Right click in the command window and choose Select All, then hit Enter to copy the contents to the clipboard.
    Paste the results in a message here.

    If you are on a machine with no network connection, use a floppy, USB disk, or a CD-RW disk to transfer a text file with the information to allow pasting it here.




    Finally, can you ping this machine from another network machine by name AND ping from this machine to another network machine by name? I want to know if the pings work both ways.
     
  3. Emlyn

    Emlyn Thread Starter

    Joined:
    Jul 9, 2008
    Messages:
    5
    All services where started and yes I can ping both ways.

    Microsoft Windows [Version 6.0.6002]
    Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. All rights reserved.



    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : UPSTAIRS
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
    DNS Suffix Search List. . . . . . : mshome.net

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . : eau.wi.charter.com
    Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8168B/8111B Family PCI-E Gigab
    it Ethernet NIC (NDIS 6.0)
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-22-68-56-EF-12
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::a89b:53a6:b218:f2c7%10(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.101(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Tuesday, February 02, 2010 3:02:45 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Wednesday, February 03, 2010 3:02:45 PM
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 251667048
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-37-41-38-00-22-68-56-EF-12

    DNS Servers . . . . . . . . . . . : fe80::95b5:cc58:14c3:12f2%10
    68.115.71.53
    24.213.60.93
    24.196.64.53
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
    Connection-specific DNS Suffix Search List :
    mshome.net

    Tunnel adapter Local Area Connection* 7:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Physical Address. . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter Local Area Connection* 11:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . : eau.wi.charter.com
    Description . . . . . . . . . . . : isatap.eau.wi.charter.com
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
     
  4. TerryNet

    TerryNet Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    77,186
    First Name:
    Terry
    Could be a firewall blocking all your applications or a need for the following repairs.

    (From a JohnWill post)

    TCP/IP stack repair options for use with Vista or 7.

    Start, Programs\Accessories and right click on Command Prompt, select "Run as Administrator" to open a command prompt.

    Reset WINSOCK entries to installation defaults: netsh winsock reset catalog

    Reset IPv4 TCP/IP stack to installation defaults. netsh int ipv4 reset reset.log

    Reset IPv6 TCP/IP stack to installation defaults. netsh int ipv6 reset reset.log

    Reboot the machine.
     
  5. Emlyn

    Emlyn Thread Starter

    Joined:
    Jul 9, 2008
    Messages:
    5
    Wouldn't be a firewall, it was working till a few days ago. Plus windows firewall is off, windows defender is off, and I seriously doubt Avast is causing this.

    I'll try the commands in the morning and we'll see how that goes.
     
  6. Emlyn

    Emlyn Thread Starter

    Joined:
    Jul 9, 2008
    Messages:
    5
    Well that seems to have fixed it. Thanks for the help.
     
  7. TerryNet

    TerryNet Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    77,186
    First Name:
    Terry
    You're welcome. :) Glad we could help.
     
  8. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/899754

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice