1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Solved: Computer power won't say on

Discussion in 'Hardware' started by spirittoo, Jul 10, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. spirittoo

    spirittoo Thread Starter

    Joined:
    Sep 14, 2002
    Messages:
    522
    Working on a friend's computer ... it won't boot in fact the fans (cpu system) shuts down after a few seconds. When I first powered it up there was no problem ... but when I shut it down and tried booting it up again nothing ... just the fans spinning for a few seconds then nothing. I tried replacing the psu ... same thing ... tried replacing the battery ... no difference.

    This ia a HP pavilion p6310f AMD Althon II x4 630 6G ram Win 7 home edition. I'm having a hard time believing it's the mobo because it ran ok at first start up.

    Any ideas what is going on?
     
  2. NuttyBar

    NuttyBar Banned

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Messages:
    67
    Try replacing its power supply.
     
  3. spirittoo

    spirittoo Thread Starter

    Joined:
    Sep 14, 2002
    Messages:
    522
    As I stated in my first post I did replace the power supply (psu) with two different models same result ... thanks for posting.

    Anyone out here know how I can check the power switch on the tower? It could be causing this problem.:confused:
     
  4. black-wolf

    black-wolf

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Messages:
    2,820
    You can unplug the psw from the mobo and just use a screwdriver between the two pins to start it.
     
  5. spirittoo

    spirittoo Thread Starter

    Joined:
    Sep 14, 2002
    Messages:
    522
    Hi there ... thanks for posting ... the mobo doesn't have the pins marked and the hp site doesn't show a pin diagram of the front panel ... and what really bothers me is the machine will boot up normally after setting for a few hours ... the pw sw act funny at times, but I wondering why it will start normally after sitting, but if you shut it down and reboot ... nothing.:confused: Any idea where I can find the pin info for that mobo? The website with the mobo specs doesn't give any info on the front panel pin setup ...
     
  6. black-wolf

    black-wolf

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Messages:
    2,820

    Attached Files:

  7. spirittoo

    spirittoo Thread Starter

    Joined:
    Sep 14, 2002
    Messages:
    522
    I never can find stuff like this ... thanks so much ... now I know where to put the screwdriver ... well sir ... I short the two pins and got the same reaction as the power switch so I guess I can rule that out now. On board video overheating? Something got to be going on for it to boot up after sitting overnight ... when it boots up again I will run Hot CPU tester ... that should tell me if there is something wrong with the mobo.
     
  8. davepinoy

    davepinoy

    Joined:
    Jul 12, 2012
    Messages:
    1
    I'm not an expert but I had almost the same problem. Mine is a Pavillion m8000, and fortunately its running now. The problem that was fixed was this. The computer is on for a few seconds and fans run at the same time and then it turns off automatically. What I did was to replace the power supply even though what i have in stock was only a 300W vs 350W of the suspected original power supply. I got the same results as in the old power supply; it turns on for a second or two and then turns off. I decided to put back the old power supply, but before that I vaccuumed it thoroughly through the vents of the exhaust (power supply box, without opening it), made sure the connections of every terminal is tight, reset the power supply box that's red button just below the exhaust vents ( with cords unplugged you need to push the button to show more than 200V and then wait for about 20 secs and then return to the original 115V), and then lastly check my power button if its working properly through the sound of clicks it makes when turned on or off just to make sure its not stocked either on the on or off position. When i plugged in the power supply chord to the surge protector, THE PROBLEM WASNT THERE ANYMORE. The power supply box light was steady and I hear the hard drive working. I connected the computer to the other accessories and now its working fine.

    I could not tell you which of the things I did corrected the problem, but you may want try out the things I did. It worked for me maybe it will work for you. Oh incidentally, since im not an expert, the other thing I did was, A LOT OF PRAYERS....lol. Goodluck and it would be good if you could tell what happened if you do decide to replicate what i did.
     
  9. NuttyBar

    NuttyBar Banned

    Joined:
    Jun 29, 2012
    Messages:
    67
    I didn't know what you meant by "psu", but whatever.

    Anyways ... replace the motherboard. That's all I can think of.

    Or maybe try what the guy above me said.
     
  10. dhh1213

    dhh1213

    Joined:
    Mar 17, 2004
    Messages:
    135
    Try re-seating the ram. I had the exact same problem and as soon as I took out the ram and snapped it back in it powered up and it ran perfectly.
     
  11. black-wolf

    black-wolf

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Messages:
    2,820
    Check inside the case for any loose connections, reseat the RAM.
     
  12. marbski

    marbski

    Joined:
    Mar 1, 2012
    Messages:
    220
    try to replace processor if you have spare their....
     
  13. BlooChoo

    BlooChoo

    Joined:
    Jun 8, 2007
    Messages:
    2,088
    the fact it posts for a few seconds means the motherboard is getting power (not a psu problem)
    the best things to do IS to take everything off the mother board and install each part seperatly, testing that it powers on after each componant.

    ps. PSU = Power Supply Unit
     
  14. spirittoo

    spirittoo Thread Starter

    Joined:
    Sep 14, 2002
    Messages:
    522
    Well sir ... I disconnected everything and with it all disconnected I still get the same reaction ... power on to the fans for a few seconds then nothing. So far today it has not booted up at all ... I was hoping I could get it to do that to run Hot CPU tester to check out the cpu because I don't have a spare. The PSU has definitely been ruled out. The same with the switch. No loose wires in the case and the ram is properly seated.

    If it won't boot up again the mobo is looking more likely the problem ... any one know if the PC3 memory is the same as the DDR3? If the mobo is bad it will have to be replace with a non hp mobo with is much cheaper than $200 for a board that can no longer be bought. If the PC3 is the same as DDR3 then I have a mobo that will run the CPU.
     
  15. black-wolf

    black-wolf

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Messages:
    2,820
    Same thing. Your board is an AM3 socket?
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1060431