1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Solved: Connected but no internet access

Discussion in 'Networking' started by quikrjf3, Jun 14, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. quikrjf3

    quikrjf3 Thread Starter

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    31
    Hi, I am using a Dell Latitude D810 and connected via ethernet cable to my cable modem. The network settings say that I am connected to the internet with 100 Mbps. In the Local Area Connections Status, I have an address type, IP address, subnet mask, and default gateway. However, despite all having the connection and IP address, I am unable to connect to the internet. I can log onto my modem's IP address settings page to see that everything is said to be working fine. Still no internet access to through mozilla or internet explorer or any other application requiring access. If anyone has had a similar issue or knows what to do, please let me know. Also, all firewall settings are turned off. I suspect there is something installed on my computer blocking me from getting on the internet. Please let me know.

    Thanks
    Rob
     
  2. TerryNet

    TerryNet Terry Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    69,505
    (From a JohnWill post)

    TCP/IP stack repair options for use with Windows XP with SP2.

    For these commands, Start, Run, CMD, OK to open a command prompt.

    Reset WINSOCK entries to installation defaults: netsh winsock reset catalog

    Reset TCP/IP stack to installation defaults. netsh int ip reset reset.log

    Reboot the machine.
    -------------------------------------------------------------------------------

    If that doesn't help, see if you can show us an ipconfig /all by using CD or flash drive or other removable media to copy to a working computer.

    Start, Run, CMD, OK to open a command prompt:

    Type the following command:

    IPCONFIG /ALL

    Right click in the command window and choose Select All, then hit Enter.
    Paste the results in a message here.
     
  3. quikrjf3

    quikrjf3 Thread Starter

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    31
    Tried reseting those two things and still have the same no-internet access issue and it still says that I'm connected. I am currently using my cell phone as a dial-up modem connection so the information for that will also be present in the "IPCONFIG/ALL" settings. Those are listed below. Let me know what else i can do. Thanks

    Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    C:\Documents and Settings\Rob>ipconfig/all

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : rjf026
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Wireless Network Connection :

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/Wireless 2200BG Network
    Connection
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-12-F0-97-57-5B

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . : cmts.dan.ptd.net
    Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetXtreme 57xx Gigabit Cont
    roller
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-12-3F-D2-50-EF
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 24.115.224.167
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.248.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 24.115.224.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 24.229.18.246
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 24.229.54.212
    207.44.96.129
    24.229.54.212
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Thursday, June 14, 2007 10:05:52 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Friday, June 15, 2007 4:05:52 AM

    Ethernet adapter Local Area Connection 7:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Windows Mobile-based Device #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 80-D0-11-14-10-6A
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 169.254.2.173
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.252
    Default Gateway . . . . . . . . . :
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 169.254.2.174
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Thursday, June 14, 2007 10:06:33 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, July 14, 2007 10:06:33 PM

    PPP adapter PdaNet Modem:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 70.5.56.15
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
    Default Gateway . . . . . . . . . : 70.5.56.15
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 68.28.114.11
    68.28.122.11

    C:\Documents and Settings\Rob>
     
  4. Swiper

    Swiper

    Joined:
    Mar 13, 2003
    Messages:
    1,218



    Your computer is confused as to how to get online
    you have two different Network connections pulling up Ip addresses :

    This one:
    PPP adapter PdaNet Modem:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 70.5.56.15
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
    Default Gateway . . . . . . . . . : 70.5.56.15
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 68.28.114.11
    68.28.122.11


    and

    this one:

    Connection-specific DNS Suffix . : cmts.dan.ptd.net
    Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetXtreme 57xx Gigabit Cont
    roller
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-12-3F-D2-50-EF
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 24.115.224.167
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.248.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 24.115.224.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 24.229.18.246
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 24.229.54.212
    207.44.96.129
    24.229.54.212
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Thursday, June 14, 2007 10:05:52 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Friday, June 15, 2007 4:05:52 AM
     
  5. Couriant

    Couriant Trusted Advisor

    Joined:
    Mar 26, 2002
    Messages:
    30,995
    Actually I believe it's this one:

    Ethernet adapter Local Area Connection 7:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Windows Mobile-based Device #2
    Physical Address. . . . . . . . . : 80-D0-11-14-10-6A
    Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IP Address. . . . . . . . . . . . : 169.254.2.173
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.252
    Default Gateway . . . . . . . . . :
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 169.254.2.174
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : Thursday, June 14, 2007 10:06:33 PM
    Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, July 14, 2007 10:06:33 PM

    Disable this in the Network Connections area and try again. The PPP one is for the modem.
     
  6. quikrjf3

    quikrjf3 Thread Starter

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    31
    I dont know what happened but it started working this morning. I didnt have to disable either connection (modem or Local Connection 7). I just unplugged the cell phone modem and the internet seemed to just work, despite trying to do that for the last 2 days. My next challenge is to connect this to a Linksys wireless router. However, my cable internet company says that "that is one of the worst routers to use." Is this the truth, because I have heard otherwise, or is this just an excuse for them because they dont know how to troubleshoot the Linksys router on their system? They suggested a Netgear wireless router. They also claim the Linksys doesnt work as well on their system. Again: truth or not possible? Of course I have already had the Linksys router working fine for a year on my Comcast high speed with not problems. I now live in the middle of no where with some low name cable service (CATV). Let me know if anyone has any insight. Thanks again.
    Rob
     
  7. TerryNet

    TerryNet Terry Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    69,505
    Shouldn't be a problem. Reset the router to factory default settings; unplug everything; connect modem to router's WAN port and a computer to a LAN port; plug in modem; plug in router; boot computer. If you don't have internet access at this point it's probably because your cable company is one of the few that checks MAC address of device connected to modem; so clone your computer's MAC address to the router.

    When you're satisfied with the internet access, assign a good SSID to the wireless and get that working. Then enable encryption, preferably WPA-PSK, but WEP will do.
     
  8. quikrjf3

    quikrjf3 Thread Starter

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    31
    A few things. How do I clone my computer's MAC address to the router? What is the SSID that I have to assign, is that just the name that I give to my network? If so, how do I do all of that? Also, how do I enable encryption and what does that all mean too? Thanks
     
  9. TerryNet

    TerryNet Terry Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    69,505
    RTM. The Linksys router's User Guide should be on the CD that came with it; else download it from the Linksys web site.
     
  10. quikrjf3

    quikrjf3 Thread Starter

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    31
    So I followed all of the steps (unplugging, plugging in, booting, etc.) and then I was able to have internet access via the wired connection. I then assigned the SSID and enabled encryption and then rebooted the computer. After that I unplugged the ethernet cable and connected to the internet via the wireless connection after inputing the password. Everything was working fine for several hours last night and I went to bed with my computer signed on to AIM. When I woke up at 6 this morning, I had no internet access. Again it said that I was connected but I couldnt sign online. I also tried plugging an ethernet cable into the computer through the router and again was told I had great connection but coudlnt sign online. Now I am currently plugged directly into the modem and everything is working fine. Any thoughts on why this might be happening? It works and then it shuts off.
     
  11. TerryNet

    TerryNet Terry Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    69,505
    Look on the Linksys web site to see if there is a firmware upgrade for your router. I've read in threads here that some Linksys models have a problem with disconnects, but often the problem has been fixed with the newer firmware.

    When you couldn't get online access did you try power cycling (unplug for a few moments) the router?
     
  12. quikrjf3

    quikrjf3 Thread Starter

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    31
    No i didnt try the power cycling yet. Ill try that first and then the firmware thing. Would the cycling just help it for a few hours or does it have the potential to resolve the issue completely? Thanks
     
  13. TerryNet

    TerryNet Terry Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    69,505
    Power cycling the router is just a way (if it works for you) to regain internet access, rather than changing back to computer directly connected to modem.

    A firmware update has the potential to fix the disconnecting problem.
     
  14. quikrjf3

    quikrjf3 Thread Starter

    Joined:
    Dec 29, 2006
    Messages:
    31
    Thanks, I downloaded the firmware and "seems" to be working just fine. (knock on wood)
     
  15. TerryNet

    TerryNet Terry Moderator

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    69,505
    That's encouraging! If you don't get any disconnects for a day or two, please let us know. And you can also then mark this 'solved' using the Thread Tools at the upper right.
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/584235