1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Solved: Fresh install of WinServer 2003 missing Internet Explorer? Can't do updates.

Discussion in 'Windows Server' started by diablo75, Nov 4, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. diablo75

    diablo75 Thread Starter

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Messages:
    617
    I just finished formatting the hard drive of an older dell server (a PowerEdge 1800) using the copy of Windows Server 2003 that it came with (the shiny holographic disc). Installation was very strait forward; just like installing Windows XP really. No questions besides date and time and username information were asked. Nothing like, "Do you want to install Internet Explorer" for example.

    Well anyway, the system is up and I managed to get a network driver for the ethernet adapter on using another computer and an external hard drive to move the file. I also installed Firefox and I am able to get to the web and browse the internet using it.

    Unfortunately it would seem that Internet Explorer was not installed with the rest of the operating system and every download I've tried so far says the installer is intended for some other operating system or architecture. So basically when you click Windows Update from the start menu absolutely nothing happens. This is surprising to me, considering this is a fresh install from an OEM disc on a formatted partition. Does Microsoft intentionally leave IE excluded from default server installs or is this something Dell does where the right version of IE can be found among other utility discs?

    This is the first time I've actually had to install Windows Server so I'm open to surprises. My hope is someone will say, "That's actually normal. Here's what you need to do." Any advice would be greatly appreciated. Thanks!
     
  2. peterh40

    peterh40

    Joined:
    Apr 15, 2007
    Messages:
    1,440
    First Name:
    Peter
    This does not sound normal to me.

    First you can try the SFC tool to scan and restore missing files:
    http://support.microsoft.com/kb/310747

    Also, you can use the .inf file to repair/install ie:
    a) Explorer to C:\Windows\Inf folder
    b) Locate IE.INF, right click it and select Install.
     
  3. diablo75

    diablo75 Thread Starter

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Messages:
    617
    The SFC tool did nothing, but the manual install with the INF file worked the charm. THANK YOU SO MUCH!! (y)
     
  4. Rockn

    Rockn

    Joined:
    Jul 29, 2001
    Messages:
    21,334
    I have never seen a server install where IE did not install as it is pretty much a part of the operating system. Can you run it from the start > run command? Can you access a web page from Windows Explorer?
     
  5. diablo75

    diablo75 Thread Starter

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Messages:
    617
    I forgot to mark this solved but to answer your question, before running the INF file I could not get Internet Explorer to run from the Run command box. Also if I opened up the Customize Desktop setting to enable the My Computer icon and Internet Explorer the system would ask me what program I wanted to run the IE icon with. Strange stuff.
     
  6. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1025459

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice