1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Solved: No Sound

Discussion in 'Windows XP' started by hobo915gal, Aug 4, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. hobo915gal

    hobo915gal Thread Starter

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    26
    To Whom It May Concern,

    Tech Support Guy System Info Utility version 1.0.0.2
    OS Version: Microsoft Windows XP Professional, Service Pack 3, 32 bit
    Processor: Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.80GHz, x86 Family 15 Model 4 Stepping 7
    Processor Count: 2
    RAM: 767 Mb
    Graphics Card: ATI RADEON XPRESS 200 Series, 256 Mb
    Hard Drives: C: Total - 73986 MB, Free - 37899 MB; D: Total - 75066 MB, Free - 74903 MB;
    Motherboard: ACER, ERC410Mÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿ
    Antivirus: AVG Anti-Virus 2012, Updated: Yes, On-Demand Scanner: Enabled


    I had a problem of no sound some time ago which was resolved. Since 12 hrs ago I have logged in and now there is no sound again. I went directly to Control Panel and opened Sounds and Audio Devices tab and at the top of volume it stated I had no audio device. Use only default devices was ticked.
    In the last posting (months ago now) there was a very helpful link to the acer site which allowed me to download the device needed. I went back to this post to see if I could find that link again. Tried but there is no record of the model I own. Is it possible that my model acer has been turfed?
    What do I do now?....confused :confused:

    Thank you in advance for your help :D
     
  2. catblood

    catblood Banned

    Joined:
    Aug 4, 2012
    Messages:
    10
    uninstall your audio driver and reboot
     
  3. JennyJackson01

    JennyJackson01

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    636
  4. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,592
    Right-click MY COMPUTER, then click Properties - Hardware - Device Manager.

    Are there any entries in the list that have a yellow ? or ! next to them?

    ----------------------------------------------------------

    According to your previous thread, your computer is an Acer Aspire E500 series desktop.

    If you go here and then navigate to Desktop - Aspire - Aspire E500 and then select the Driver tab and then select Microsoft Windows XP Professional x32, it'll bring up the list of drivers for your desktop.

    Your desktop appears to have Realtek AC'97 Audio or Realtek High Definition Audio.

    ---------------------------------------------------------
     
  5. hobo915gal

    hobo915gal Thread Starter

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    26
    Thank you so much for all your help -

    falvallee

    re right click on MY COMPUTER then
    properties - hardware - device manager -
    I looked and there was yellow question mark
    and next to it was a section labelled
    Other Devices then 2 expandable sections
    called unknown device.

    When I go to listen and watch a TV programme
    on line - I found out since posting initial
    query - chrome and firefox is for some reason
    resulting in no sound. Yet when l listen to
    same site on line with IE I get sound.
    I removed Realtek High Definition Audio Driver
    and re booted, then re installed it from the link you posted.

    Sound works good with IE.

    For the time being, I have removed Chrome and Firefox until I know
    the reason for it not producing sound.

    Thank you JennyJackson01 for your suggestion I found the driver in the Acer site - just hadn't located the drivers sub section when I last looked :)
     
  6. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,592
    What are the names in the Device Manager that have a yellow ? next to them?

    Double-click each of those entries to open its properties window.

    Click the Details tab.

    Select Hardware Ids.

    There should be one or more strings that have VEN_####&DEV_#### as part of it.

    Advise what the numbers and letters are that follow VEN_ and DEV_

    Be real careful NOT to make any typos.

    ---------------------------------------------------------
     
  7. hobo915gal

    hobo915gal Thread Starter

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    26
    No names in Device Manager that have yellow ? next to them.

    I double clicked on those entries in device manager, selected Details then Hardware Ids but it was blank in both of them.

    There was nothing that looked like VEN_ or DEV_ no numbers and no letters :(
     
  8. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,592
    You advised in post #5 that there are yellow ? entries in the Device Manager.

    That's why I gave you the instructions in post #6.

    ---------------------------------------------------------
     
  9. hobo915gal

    hobo915gal Thread Starter

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    26
    You asked me to do the following which I have done to my knowledge

    Double-click each of those entries to open its properties window.

    Click the Details tab.

    Select Hardware Ids.


    I have a screen shot but no idea how to insert it so you can see what I see. When I click on insert image in here it asks me for http address but it's on my desktop and I am clueless on how to insert it...
     
  10. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,592
    Go back to the Device Manager.

    Click the + in Sounds Video And Game Controllers

    Is Realtek AC97 Audio or Realtek High Definition Audio in the list?

    If either one is, double-click it to open its properties window, then click the Driver tab.

    What's the driver date and driver version?

    ---------------------------------------------------------
     
  11. hobo915gal

    hobo915gal Thread Starter

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    26
    Sounds Video and game controllers contains the following
    in the device manager -

    Audio Codecs
    Hauppauge WinTv-HVR-1110 Capture Device
    Legacy Audio Drivers
    Legacy Video Capture Devices
    Media Control Devices
    Microsoft UAA Function Driver for High Definition Audio - Realtek 880/860
    Unimodem Half-Duplex Audio Device
    Video Codecs
     
  12. hobo915gal

    hobo915gal Thread Starter

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    26
    Driver date 5/03/2004
    Driver Version 5.10.0.5010
     
  13. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,592
    Go here and click one of the "Download @ MajorGeeks" links to download and SAVE the WDM_R270.exe file.

    After it's been downloaded and SAVED, close all open windows first, then double-click it to start the install process.

    Follow the directions carefully that appear and restart the computer when prompted to.

    If all goes well, the current version 5.10.0.5010 will be updated to version 5.10.0.6662.

    ------------------------------------------------------------
     
  14. hobo915gal

    hobo915gal Thread Starter

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    26
    Flavallee - I went to the major geeks link in your message and it had the following message there

    Drivers -
    Realtek High Definition Audio for 2K/XP/03 2.70

    Author: Realtek
    Date: 2012-06-23
    Size: 31.1 MB
    License: Freeware
    Requires: Win XP/2K/2003
    Downloaded: 1101194 Times


    Before I do any downloading I just want to verify what it is - I just didn't see anything that looked like

    WDM_R270.exe file.

    Thank you for your patience - thank you GoMarciela I will work through the instructions that flavallee has given me for the time being - otherwise this old dawg just gets confused :)




     
  15. flavallee

    flavallee Frank Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    63,592
    If you click one of the "Download @ MajorGeeks" links like I advised you to do, the WDM_R270.exe file will download.

    You're having difficulty following simple instructions, so some "hands on" help is probably needed on your end.

    ------------------------------------------------------------
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1063765