1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

[SOLVED] second hard-drive

Discussion in 'Hardware' started by bigsooner, Jan 16, 2002.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. bigsooner

    bigsooner Thread Starter

    Joined:
    Mar 4, 2001
    Messages:
    226
    I'm attempting to install a second hard-drive to be used for data in an old computer - P-150. (El Cheapo). I have physically installed it and it shows up in the setup program. Both HDD selection and CMOS. However, when I boot the computer, It shows a secondary master and a primary slave. Even if I disconnect one of the hard drives (slave) the master boots as a slave. I'm using Win 95 and it boots up regardless of what the boot process shows. Any suggestions (other than getting a new computer). Thanks
     
  2. Monk_

    Monk_

    Joined:
    Sep 7, 2001
    Messages:
    702
    Have you set the jumpers on the drives? If both are on the same IDE channel your existing drive should be set to Master and the new one to Slave. If they are on seperate channels, existing should be on Primary IDE as Master and the new one Secondary IDE as Master.
     
  3. bigsooner

    bigsooner Thread Starter

    Joined:
    Mar 4, 2001
    Messages:
    226
    Both are on the same IDE and the pins are set as you have noted. Still no response. Anything else?
     
  4. ~Candy~

    ~Candy~ Retired Administrator

    Joined:
    Jan 27, 2001
    Messages:
    103,706
    Both drives are on the same gray cable? One is jumpered to master and the other to slave? The little plastic things that cover the pins on the drive itself are set correctly?

    Do you have a cdrom?

    What's on the second ide?

    What brand hard drives are they?
     
  5. bigsooner

    bigsooner Thread Starter

    Joined:
    Mar 4, 2001
    Messages:
    226
    I have both hard drives on IDE 1. Master is at the end of the cable and the 2nd drive is attached to the middle connector. I have a CDROM attached to IDE 2. All pins are properly set and connections are tight.
    Thanks.
     
  6. ~Candy~

    ~Candy~ Retired Administrator

    Joined:
    Jan 27, 2001
    Messages:
    103,706
    Why don't you try this.....put you main hard drive (jumpered as master) with the cdrom (jumpered as slave) on the primary ide and put the other hard drive by itself on the secondary ide jumpered as master......
     
  7. bigsooner

    bigsooner Thread Starter

    Joined:
    Mar 4, 2001
    Messages:
    226
    Changed the drives around but still nothing. However, I had a smaller hard drive and decided to try it. BINGO! I guess the other drive is "KAPUT". Thanks for all the help.
     
  8. ~Candy~

    ~Candy~ Retired Administrator

    Joined:
    Jan 27, 2001
    Messages:
    103,706
    Do you have another computer you can try it in before you toss it?
     
  9. bigsooner

    bigsooner Thread Starter

    Joined:
    Mar 4, 2001
    Messages:
    226
    I do and I will. Thanks for the reminder!
     
  10. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/65158

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice