1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Solved: Sfc /scannow is not working

Discussion in 'Windows 7' started by legobuilderjonat, Jan 26, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. legobuilderjonat

    legobuilderjonat Thread Starter

    Joined:
    Jan 26, 2015
    Messages:
    4
    Hi,
    I am on windows 7 home premium 64 bit.
    I ran cmd on safe mod with networking.
    Run sfc /scannow

    Widows Resources Protection could not perform the requested operation.

    after that tried running Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

    Error: 87
    The cleanup-image option is unknown.
    For your information, refer to the help by running DISM.exe /?
    The DISM log file can be found at C:\Windows\Logs\DISM\dism.log

    Please help.
     

    Attached Files:

    • dism.log
      File size:
      100.6 KB
      Views:
      48
  2. flavallee

    flavallee Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    80,720
    First Name:
    Frank
    Read here.

    ----------------------------------------------------------
     
  3. jenae

    jenae

    Joined:
    Mar 16, 2013
    Messages:
    792
    Hi, the dism command util in seven has always been a poor performer, it is much improved in 8. You should be able to repair the component store with the dism cmd. run the attached .zip file it will return a .bat file right click on this and select "run as administrator" when complete, restart computer.

    View attachment sfc.zip

    Next:-

    Open a cmd as administrator go to start, search and type:- cmd right click on the returned cmd.exe and select "run as administrator" at the cmd prompt run:-

    DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth press enter.

    Run sfc /scannow from an elevated cmd prompt (as shown above)
     
  4. managed

    managed Trusted Advisor Spam Fighter

    Joined:
    May 24, 2003
    Messages:
    12,997
    First Name:
    Allan
    What is the original problem you're trying to fix ?
     
  5. legobuilderjonat

    legobuilderjonat Thread Starter

    Joined:
    Jan 26, 2015
    Messages:
    4
    I noticed with Autoruns that the following were missing.
    rdpclip rdpclip
    AthBTPort system32\drivers\btath_flt.sys
    athr system32\drivers\athrx.sys
    BT system32\drivers\btnetdrv.sys
    BTATH_A2DP system32\drivers\btath_a2dp.sys
    BTATH_avdt system32\drivers\btath_avdt.sys
    BTATH_BUS system32\drivers\btath_bus.sys
    BTATH_HCRP system32\drivers\btath_hcrp.sys
    BTATH_LWFLT system32\drivers\btath_lwflt.sys
    BTATH_RCP system32\drivers\btath_rcp.sys
    BTCOM system32\drivers\btcomport.sys
    BTCOMBUS system32\drivers\btcombus.sys
    Btcsrusb system32\drivers\btcsrusb.sys
    BtFilter system32\drivers\btfilter.sys
    cpuz136 C:\Users\Jonathan\AppData\Local\Temp\cpuz136\cpuz136_x64.sys
    FileDisk system32\drivers\FileDisk.sys
    NetworkX system32\ckldrv.sys
    otpnhdmk system32\driver\otpnhdmk.sys
    pccsmcfd

    es\FileAssociations
    sdnclean64.exe

    How els to fix them?
     
  6. jenae

    jenae

    Joined:
    Mar 16, 2013
    Messages:
    792
    Hi, autoruns just reports on items set to start upon boot, many of them do not need to run, so they are not a problem, it is a record only, not a error tool. Did you try the fix in post #3. You do need to be able to run a sfc check.
     
  7. legobuilderjonat

    legobuilderjonat Thread Starter

    Joined:
    Jan 26, 2015
    Messages:
    4
    Sfc /scannow still wont work even after post #3.
     
  8. flavallee

    flavallee Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    80,720
    First Name:
    Frank
    You appear to have a Dell XPS 8500 or Dell Vostro 470 desktop.

    Can you confirm the model name and model number of your Dell?

    Also advise what the "service tag" number and/or "express service code" number on it is.

    ---------------------------------------------------------------------
     
  9. legobuilderjonat

    legobuilderjonat Thread Starter

    Joined:
    Jan 26, 2015
    Messages:
    4
    Dell XPS 8500
    Service Tag: CRKJ6V1
    Express Service Code: 27788462461
     
  10. flavallee

    flavallee Trusted Advisor

    Joined:
    May 12, 2002
    Messages:
    80,720
    First Name:
    Frank
    Here is the Dell support site that's assigned only to your Dell XPS 8500 desktop.

    You should add and save this site in your browser's favorites/bookmarks list so you can quickly refer to it when needed.

    It shipped in July 2012 and came with Windows 7 Home Premium 64-bit.

    If it becomes necessary for you to obtain the recovery disc kit for that desktop, you can do it here.

    ----------------------------------------------------------
     
  11. plodr

    plodr

    Joined:
    Jun 27, 2014
    Messages:
    19,124
    First Name:
    Liz
    I hope you right clicked the cmd and selected run as administrator otherwise sfc /scannow will refuse to run.
     
  12. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Similar Threads - Solved scannow working
  1. ozegirl
    Replies:
    10
    Views:
    2,399
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1141932

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice