Solved: USB 2.0 - Doesn't Seem to Work Properly

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

elitephotos

Thread Starter
Joined
Jun 27, 2005
Messages
23
I have a newely built computer, a P5LD2 Asus Motherboard, 2 gigs of Corsair Memory, 3.4 Pentium D Dual-Core Processor. When ever I plug my external hard drives into a USB plug, a message reads as follows: "This USB divce can perform faster if you connect it to a Hi-Speed USB 2.0 port." Now, this motherboad indicates that the USB ports are 2.0 and I have tried all USB ports and get the same error. I have had no such error on my previous computer. Any suggestions? I have also tried to instal USB 2.0 drivers, but with Microsofts Service Pack 2, it indicates that drivers for USB 2.0 do not need to be installed and it doesn't give me the option to install them anyways.

What should I do?

Thank you!
 

JohnWill

Retired Moderator
Joined
Oct 19, 2002
Messages
106,418
You don't need additional USB drivers with 2K or XP if you have the current service packs installed. Did you install the MB chipset drivers? You do need those.

What do you see under USB Controllers in Device Management, does the word "Enhanced" appear on at least one USB Host Controller?
 

elitephotos

Thread Starter
Joined
Jun 27, 2005
Messages
23
I have the MB drivers installed and it does not say "Enhanced" on any USB Host Controllers....here is a listt of the USB controllers:

Intle(R) 82801 GB USB Universal Host Controller - 27C8
Intle(R) 82801 GB USB Universal Host Controller - 27C9
Intle(R) 82801 GB USB Universal Host Controller - 27CA
Intle(R) 82801 GB USB Universal Host Controller - 27CB
USB Root Hub
USB Root Hub
USB Root Hub
USB Root Hub

That is it! What do I need to do? Is there a USB 2.0 Enhanced and a USB 2.0? I always thought USB 2.0 was one in the same. Please Help! Thank you.
 
Joined
Apr 9, 2006
Messages
166
yah try drivers
does is give a pop-up window?
sometimes is says that with me and it ask to install new drivers im not sure running vista right now so i mit have to check with xp
 

elitephotos

Thread Starter
Joined
Jun 27, 2005
Messages
23
When I insert the disc for the mobo and click on "USB 2.0 Driver", I get the following pop-up in notepad:

Windows XP USB2.0 Driver Installation
====================================

Please using Windows XP SP1 (Service Pack 1) or later versions, you DO NOT need to
install this driver, because they already contain software support for USB 2.0.
_______________________________________________________________________

That is it! I am running Microsoft Windows XP Professional Version 2002 Service Pack 2

Any Suggestions?
 
Joined
Apr 9, 2006
Messages
166
have you installed the drivers windows can be like that sometimes -:p
bill gates of course:p
 

JohnWill

Retired Moderator
Joined
Oct 19, 2002
Messages
106,418
elitephotos said:
I have the MB drivers installed and it does not say "Enhanced" on any USB Host Controllers....here is a listt of the USB controllers:

Intle(R) 82801 GB USB Universal Host Controller - 27C8
Intle(R) 82801 GB USB Universal Host Controller - 27C9
Intle(R) 82801 GB USB Universal Host Controller - 27CA
Intle(R) 82801 GB USB Universal Host Controller - 27CB
USB Root Hub
USB Root Hub
USB Root Hub
USB Root Hub

That is it! What do I need to do? Is there a USB 2.0 Enhanced and a USB 2.0? I always thought USB 2.0 was one in the same. Please Help! Thank you.
You do not have USB 2.0 being recognized. Have you checked in the BIOS to make sure the USB 2.0 capability is enabled? Have you installed the correct motherboard drivers for this board? The message you're getting is correct, you don't need USB 2.0 drivers, they're built into XP with SP2.
 

elitephotos

Thread Starter
Joined
Jun 27, 2005
Messages
23
Thank YOU! problem solved....was not enabled in the Bios....i had a tech company installed the new mobo because i messed up my old one...i thought they would have made the changes to the Bios...Thank you everyone for your help!
 

JohnWill

Retired Moderator
Joined
Oct 19, 2002
Messages
106,418
You can mark your own threads solved using the thread tools at the upper right of the screen.
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Members online

Top