1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Sony Vaio Laptop won't connect to the internet (wifi or ethernet)

Discussion in 'Networking' started by meganjonez, Jan 21, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. meganjonez

    meganjonez Thread Starter

    Joined:
    Dec 22, 2010
    Messages:
    6
    I have been having a problem for a few weeks now and nothing I've done or come across seems to solve the issue!
    Basically when I try and connect to my wifi (netgear router) I get a very strong signal but local only access & an unidentified network. I have my desktop & 2 more laptops running off this router so it can't be that.

    After failing to connect to wifi I tried to use an ethernet connection to try and update my drivers in hope that would fix the wifi problem. After plugging the ethernet in I was in exactly the same position, I kept getting 'Identifying' appear in network connections which then turned to unidentified and wouldn't allow me to connect to the internet either!

    The laptop is about 3-4 years old I think so I did update the drivers but that didn't do anything either, any help would be appreciated.
    Thanks

    Forgot to mention my os is vista
     
  2. etaf

    etaf Wayne Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    55,987
    can we see an ipconfig /all and xirrus screen shot
    also try a tcp/ip reset

    do you have Norton or any other type of firewall/security on the PC - trail version ?



    ------------------------------------------------------------------------
    Run Xirrus Wi-Fi Inspector
    Download and install

    If you cannot access the internet with this PC, then you will need to copy the program across to the faulty PC
    Save the file to a USB flash drive or other removable media. Plug it into the working computer with internet access and copy the file and paste here.


    http://www.xirrus.com/Products/Wi-Fi-Inspector.aspx
    Direct link to the program is here http://wpc.475a.edgecastcdn.net/00475A/XirrusWiFiInspectorSetup.1.2.0.exe

    {If the above link does not work heres another link http://www.pcworld.com/downloads/file_download/fid,77196-order,4/download.html}

    Then run and install the program - on a wireless enabled PC/Laptop
    if you get an error - You need NET Framework installed for the WiFi Inspector to function.

    Run the program

    A user guide is available here http://www.xirrus.com/Products/Wi-Fi-Inspector/xirruswifiinspectorguide1-2-0.aspx

    post a screen shot of the program running - if there are a lot of networks showing can you click on "networks" top lefthand area - so we can see all the network information, and also post which network "Adapter Name" (1st column) is yours on the list

    To post a screen shot of the active window, hold the Alt key and press the PrtScn key. Open the Windows PAINT application and Paste the screen shot. You can then use PAINT to trim to suit, and save it as a JPG format file.
    To upload it to the forum, open the full reply window and use the Manage Attachments button to upload it here.
    Full details are here http://library.techguy.org/wiki/TSG_Posting_a_Screenshot

    Note:
    For a reliable (or robust as the Xirrus user guide says) wireless connection you need a signal of about -70 dBm or better.

    If you are using the Mac OS then use http://www.istumbler.net/
    ------------------------------------------------------------------------

    ------------------------------------------------------------------------
    ipconfig /all
    If you cannot access the internet with this PC, then you will need to paste the results into something like notepad and then copy onto a machine that can access the internet and post results here

    We would like to see the results from ipconfig /all post back the results in a reply here

    Hold the Windows key and press R, then type CMD then press Enter to open a command prompt box (A new dialogue box - black with white font, will appear on screen ):

    In the command prompt window that opens, type the following command:

    Note that there is a space before the /ALL, but there is NOT a space after the / in the following command.

    ipconfig /all > network.txt & network.txt

    It will export the results to notepad and then automatically open notepad.

    Now all you need to do is copy and paste those results to a reply here
    to do that:
    From the notepad menu - choose Edit - Select all
    all the text will be highlighted
    Next
    From the notepad menu - choose Edit - Copy
    Now go back to the forum - reply and then right click in the reply box and paste
    ------------------------------------------------------------------------

    ------------------------------------------------------------------------

    TCP/IP stack repair options for use with Vista/Windows 7

    Start, Programs\Accessories and right click on Command Prompt, select "Run as Administrator" to open a command prompt.

    Note: Type only the text in bold for the following commands.

    Reset WINSOCK entries to installation defaults: netsh winsock reset catalog

    Reset IPv4 TCP/IP stack to installation defaults. netsh int ipv4 reset reset.log
    and press enter

    Reset IPv6 TCP/IP stack to installation defaults. netsh int ipv6 reset reset.log
    and press enter

    Reboot the machine.

    If you receive the message
    The requested operation requires elevation.
    Then please open the command prompt as administrator - as requested above
    Start, Programs\Accessories and right click on Command Prompt, select "Run as Administrator" to open a command prompt.

    Please note and post back - if you receive the message
    Access is Denied

    Post back the results here - we need to know these commands worked correctly
    rightclick in the box
    select all
    enter
    control key + C key - to copy
    then reply here and
    control key + V to paste

    ------------------------------------------------------------------------
     
  3. meganjonez

    meganjonez Thread Starter

    Joined:
    Dec 22, 2010
    Messages:
    6
    Xirrus Wifi results: my network is Jones

    working netbook.png - is the network details on working netbook

    vistanetwork.png - results on non working laptop


    ip config results:

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : Megan-PC
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Wireless LAN adapter Wireless Network Connection:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : LAN-Express AS IEEE 802.11g PCI-E Adapter
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-1D-D9-75-E2-0F
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::e43a:9c44:fd8:a755%9(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.5(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : 22 January 2012 10:35:27
    Lease Expires . . . . . . . . . . : 23 January 2012 10:35:27
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 218110334
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-16-AB-E8-BD-00-1A-80-20-35-A6
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Ethernet adapter Local Area Connection:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Marvell Yukon 88E8039 PCI-E Fast Ethernet Controller
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-1A-80-20-35-A6
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter Local Area Connection* 6:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : isatap.{065EF4B3-A805-44C1-BE8E-B761BEFE5AFB}
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter Local Area Connection* 7:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : isatap.{808E30BC-1DA5-4992-BC60-0B9F0AF50CD1}
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    TCIP/IP results:

    Microsoft Windows [Version 6.0.6002]
    Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. All rights reserved.

    C:\Windows\system32>netsh winsock reset catalog

    Sucessfully reset the Winsock Catalog.
    You must restart the computer in order to complete the reset.


    C:\Windows\system32>netsh int ipv4 reset reset.log
    Reseting Echo Request, OK!
    Reseting Global, OK!
    Reseting Interface, OK!
    Reseting Unicast Address, OK!
    Reseting Route, OK!
    A reboot is required to complete this action.


    C:\Windows\system32>netsh int ipv6 reset reset.log
    Reseting Echo Request, OK!
    A reboot is required to complete this action.


    C:\Windows\system32>

    I then rebooted
     
  4. etaf

    etaf Wayne Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    55,987
    what firewall / security do you have / had in the past as a time trail - like Norton, mcafee etc

    lets now try some ping tests as you are connected to the router



    ------------------------------------------------------------------------
    Ping Tests
    If you cannot access the internet with this PC, then you will need to paste the results into something like notepad and then copy onto a machine that can access the internet and post results here
    Save the file to a USB flash drive or other removable media. Plug it into the working computer with internet access and copy the file and paste here.

    Start> Run {search bar in Vista/W7}> CMD to open a DOS window and type:

    Type the following command
    Ping 192.168.1.1
    Post back the results
    rightclick in the box
    select all
    enter
    control key + C key - to copy
    then reply here and
    control key + V to paste

    Type the following command
    Ping google.com
    Post back the results
    rightclick in the box
    select all
    enter
    control key + C key - to copy
    then reply here and
    control key + V to paste

    Type the following command
    Ping 209.183.226.152
    post back results
    rightclick in the box
    select all
    enter
    control key + C key - to copy
    then reply here and
    control key + V to paste

    ------------------------------------------------------------------------
     
  5. meganjonez

    meganjonez Thread Starter

    Joined:
    Dec 22, 2010
    Messages:
    6
    I have a trial of norton 360 but I haven't bothered setting it up yet - I reformatted the computer back to it's original state the other day to try and solve the problem. Before reformatting I had kaspersky.

    (I've had to use print screens as my right click button has now decided to give up on me!)

    first ping:
    firstone.png

    google ping:
    google.png

    final ping:
    3rdtest.png



    thanks for the help btw
     
  6. etaf

    etaf Wayne Moderator

    Joined:
    Oct 2, 2003
    Messages:
    55,987
    lets get rid of norton, even if not set up it can and often does block access

    then whats left on the PC - kaspersky, mcafee - we need to get rid of all those firewalls trail versions etc

    you do not have a connection to the router from the ping tests

    --------------------------------------------------------------

    Norton Removal Tool
    I would recommend that you restart the PC and run the removal tool for a second time - I have found instances where the removal tool needs to be run twice to fully remove all traces of norton and symantec from the PC
    http://us.norton.com/support/kb/web_view.jsp?wv_type=public_web&docurl=20080710133834EN

    All Versions - The Norton Removal Tool uninstalls all Norton 2010/2009/2008/2007/2006/2005/2004/2003 products, Norton 360 and Norton SystemWorks 12.0 from your computer.
    http://majorgeeks.com/Norton_Removal_Tool_SymNRT_d4749.html

    --------------------------------------------------------------

    --------------------------------------------------------------

    Kaspersky Removal Tool
    A link to Kaspersky - this varies with different versions
    http://support.kaspersky.com/faq/?qid=208279463
    http://support.kaspersky.com/faq/?qid=193239279

    --------------------------------------------------------------
     
  7. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1037423