1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

speedfan

Discussion in 'Hardware' started by jopapa1267, Apr 8, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. jopapa1267

    jopapa1267 Thread Starter

    Joined:
    Aug 29, 2003
    Messages:
    60
    i just dled speedfan and i dont get how you increase rpm of fan. my cpu fan is around 2200 and my chassis fan is around 2500.i want to increase them to 4000 rpm or even 5000 rpm.i dont care how loud it is.
     
  2. kiwiguy

    kiwiguy

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    17,584
    Speedfan would allow you to decrease the maximum speed of your fan (assuming the controller chip is compatable) but you can't make the fan go faster than its design maximum, which yours are probably running at now.
     
  3. Fastlane247

    Fastlane247 It's My Birthday!

    Joined:
    Apr 6, 2004
    Messages:
    236
    get a volcano 12 processor fan it comes with a switch and you can push it up to 6000rpm... makes my processor run at 20c very cool... but if you have it that high it is extreamly loud like a jet lol ... but it is an awsome heatsink and fan...55$ canadian and well worth the coin
     
  4. jopapa1267

    jopapa1267 Thread Starter

    Joined:
    Aug 29, 2003
    Messages:
    60
    can you tell me a good fan for intel.volcano 12 si for amd.
     
  5. Fastlane247

    Fastlane247 It's My Birthday!

    Joined:
    Apr 6, 2004
    Messages:
    236
    really ... i didnt know that it was only for amd... how do you tell that?
     
  6. JohnWill

    JohnWill Retired Moderator

    Joined:
    Oct 19, 2002
    Messages:
    106,418
    Do you really need a faster fan?
     
  7. Fastlane247

    Fastlane247 It's My Birthday!

    Joined:
    Apr 6, 2004
    Messages:
    236
    The faster the fan the better it cools plus the volcano uses total copper heatsink ... i used the defult heatsink and i was up around 50c now i put vocano on and i get 20c so it makes a huge diff expecially if you are oc your unit
     
  8. JSanguancheu

    JSanguancheu

    Joined:
    Aug 11, 2002
    Messages:
    1,824
  9. jopapa1267

    jopapa1267 Thread Starter

    Joined:
    Aug 29, 2003
    Messages:
    60
    on their website it says "Application for AMD Athlon XP up to 3400+". all processors have diffrent sockets.so the sizes are different.
     
  10. Fastlane247

    Fastlane247 It's My Birthday!

    Joined:
    Apr 6, 2004
    Messages:
    236
    ah thanks... it is too bad that you cant use the volcano fan on an intel processor because it is a really nice heatsink and fan
     
  11. JohnWill

    JohnWill Retired Moderator

    Joined:
    Oct 19, 2002
    Messages:
    106,418
    I didn't say I had a problem understanding the effects of more airflow, just questioning if there's a need for it. I see lots of people with six or either case fans and something that sounds like the Concorde taking off on their processor, for no real gain...
     
  12. Fastlane247

    Fastlane247 It's My Birthday!

    Joined:
    Apr 6, 2004
    Messages:
    236
    it is nessassary only if you are overclocking if you are keeping stock then it is not that big of a deal ... just check the temp of your processor and stuff and if it is cool enough then dont worry about it
     
  13. jopapa1267

    jopapa1267 Thread Starter

    Joined:
    Aug 29, 2003
    Messages:
    60
    my case came with 5 80mm fans.its pretty silent.i can sleep through it anyday.
     
  14. wingfoot

    wingfoot

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Messages:
    66
    hey fastlane you know what i'm not normally outspoken , but you my friend are full of #$%^ there is no way no how your temp is 20c on a amd barton with air cooling . you would be lucky to get those temps with liquid cooling so stop misleading everone. (n)
     
  15. Fastlane247

    Fastlane247 It's My Birthday!

    Joined:
    Apr 6, 2004
    Messages:
    236
    well i have to say i am not full of &**(&*^ because it does run at that temp in bios... if i am doing anything on here it goes up to about 30-39 if it is a game so dont tell me it is not because it is...just because you live in a house at 300c dont mean i do
     
  16. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/218601

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice