1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Used laptop

Discussion in 'Earlier Versions of Windows' started by buckslayer, Jan 16, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. buckslayer

    buckslayer Thread Starter

    Joined:
    Sep 28, 2004
    Messages:
    108
    Hello all

    I got this laptop used from a friends niece.
    It is an IBM thinkpad 600E running windows ME

    It's got a few problems I can't figure out.

    First when you turn it on and the black IBM thinkpad screen comes up you hear a very loud screech that lasts about 10 seconds.

    Second it sometimes freezes after you click on one thing after startup.
    and sometimes you can open somethings but not control panel or My computer.

    Third it won't conect to internet. I am using Comcast internet.
    It has some kind of thinkpad modem installed plus a Megahertz PCMCIA ETHERNET card with XJACK connector 10 Mbps LAN adapter,the sticker on back sayes Model XJ10BT or XJ10BC.


    Also in control panel under Device Manager in system properties there is the Hard disk controllers when you click it two are listed and the first one sayes
    Intel 82371AB/EBPCI Bus Master IDE Controller with a yellow !
    the second one listed sayes
    Standard Bus Mastering IDE Hard Disk Controller NO yellow !

    When I open the first one that has the ! under Device status it sayes
    this device is causing a resource conflict (CODE 15)
    I go to Resources and it has A Conflicting device list It sayes the input/output range 01F0-01F7 used by Standard Bus Mastering IDE Hard Disk Controller and
    input/Output Range 03F6-03F6 used by Standard Bus Mastering IDE Hard Disk Controller

    That Standard Bus Mastering IDE Hard Disk Controller is the other controller under device manager that doesn't have a ! by it.


    This is confusing me so any help will be greatly appreciated

    The first thing I would Llike to get working is the internet so I can use it on here for help and to post any scans and HJT logs and such and to check it it needs any updates or if I need to download any drivers and stuff

    I think the person that had it before used dial up for internet so I think I have to disable or uninstall all the stuff for that but not sure what all has to do with that
     
  2. kiwiguy

    kiwiguy

    Joined:
    Aug 17, 2003
    Messages:
    17,584
    I would first reload the entire system using the restore disks that should have come with it.

    Without the disks you probably won't get far anyway, as whatever you do is likely to need the original disks, in my experience. Do you have them?

    You (at a minimum) need to reload all the chipset drivers, they seem to be missing.
     
  3. buckslayer

    buckslayer Thread Starter

    Joined:
    Sep 28, 2004
    Messages:
    108
    No disks
    Just the laptop alone.

    I have windows 98 SE
    Can I run kill disk on this laptop and like do a clean install on windows 98SE???
     
  4. buckslayer

    buckslayer Thread Starter

    Joined:
    Sep 28, 2004
    Messages:
    108
    Think I screwed it up good now

    I ran fdisk to install win98

    now win 98 startup floppy doesn't install driver for cd-rom
    I can't install the OS disk cause the cd-rom wont even open now.

    any suggestions??
     
  5. Augie65

    Augie65

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    6,052
    Go to BootDisk.com for your boot disk. They include 3 or 4 CD-ROM drivers on each. Click on the Read1st link on the top right for information.
     
  6. buckslayer

    buckslayer Thread Starter

    Joined:
    Sep 28, 2004
    Messages:
    108
    I just tried your suggestion Augie65

    I think I am not downloading them right or something

    I make the disk and try to use it and laptop sayes non-system disk or disk error

    Please help anyone.
     
  7. buckslayer

    buckslayer Thread Starter

    Joined:
    Sep 28, 2004
    Messages:
    108
    I got it up and running with win 98SE on it

    But now the graphics suck I only have 16 bit color

    it looks like it is running in safe mode but it's not

    any help please
     
  8. awergh

    awergh

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Messages:
    107
    You need the driver for your video card only the standard vga driver for windows 98 has been loaded, you can find out what it is with Everest so that you can go download the right driver.

    http://www.majorgeeks.com/download4181.html
     
  9. buckslayer

    buckslayer Thread Starter

    Joined:
    Sep 28, 2004
    Messages:
    108
    Thanks awergh
    but I went to IBM website and got the correct driver there.

    Everything is working perfect

    Thanks alot for all the advice everyone.
    Dang this site is great, you guys rule.
    everyone is so helpful and very nice also.
    I tell anyone I know who is haveing problems to come to this site and check it out
    thanks again everyone.
     
  10. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/434599

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice