1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

Vista Administrative Tools not working!

Discussion in 'Windows Vista' started by janlafata, Sep 21, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. janlafata

    janlafata Thread Starter

    Joined:
    Mar 29, 2005
    Messages:
    525
    Most of them anyway. I run Vista Basic x64 and I went to Control Panel, System and Maintenance and Administrative Tools to open up task Scheduler. It would not open right away. Instead a window popped up that said "Adding snap in console". Then after about 10 seconds , it opened.

    Most of the other items in Administrative Tools wouldn't open right away either, though I have had Event Viewer turned off for awhile, so I hope that didn't contribute to the problem. I did start it up again, in hopes of it solving the main problem with the other tools. It didn't.

    Computer Management, Data Sources, Event Viewer, the ISCSI Initiator seemed to wanat to work and asked me if I wanted to connect to the Internet. I said no. Also the Task Scheduler and the Windows Firewall with Advanced Security would not open. But the Memory Diagnostics tool, Reliability and Performance Monitor, System Configuration, Memory Diagnostics Tool and Services opened up just fine.

    I have had some scheduled tasks and services turned off for awhile and I hope that hasn't contributed to the problem. I always have done that with Vista to save on resources and I've never had a problem. Besides the ones I turned off or disabled have always been things that are not that important.

    I should also note, though I do not know if this connected to the problem or not, that sometimes System Restore loses restore points, all by itself. And I had trouble opening it today, but now it seems fine. Also, when I run System File Checker, nothing ever shows up as having an error or being fixed, and I've always had things show up before on SFC.

    So I don't know what's going on. I did run a diagnostic. I generated a Health System Report. All it showed that was that Remote Access Connection Manager or RasMan, had abnormally stopped, but it didn't say anything about how to fix it. By the way it listed the path for that as C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs, which sounds a little fishy to me. But what do I know!

    I did go into services after that to try to start it again, but when I did, I received an error message that said "Windows could not start the Remote Connection Manager. Error 1068. The dependency service or group failed to start." Same goes for the Remote Access Auto Connection Manager. It would also not start.

    The only other thing that showed up in the Health System Report was that User Account Control was disabled. I knew that already, since it normally is the first thing I turn off after I install Vista.

    So that's it. In my opinion, I know much of this sounds like it could be a virus. However I am only running AVG Free for antivirus and a-squared for spyware, both of which are average or slightly better at the most. So I may put back on my Kaspersky Internet Security tomorrow to see if that picks up anything.

    I have not always used it because I have noticed some system and internet slow down with it.

    Hope we can work together well and solve this mess!
    Jan LaFata
     
  2. Orumph

    Orumph

    Joined:
    Jun 10, 2007
    Messages:
    251
    AVG is NOT very good. I can atest to that from the many systems that have come across my bench running the latest updated AVG and infested with crap.

    Spybot S&D is the definitive spyware/malware cleaner.

    For AV, I recommend NOD32 or even Windows Live OneCare. I only recommend AVG over mcafee as AVG won't cause the damage Mcafee causes, otherwise, you are better off with almost anything else.

    Kaspersky is a resource hog but good, NOD32 has had some resource problems recently, but I think they have worked them out or are working them out more as they go.

    The only other question I have,,, have you disable a bunch of services?
    The reason there are no longer any hardware profiles available in vista is they are not needed. There are really only a couple of safe services you can disable, not many.

    Vista is very different than XP, so don't treat it like XP.

    If you have, then reenable all services and anything else you disabled and restart, see if the problems continue,.
     
As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/752129

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice