Vista freezes during installation every time

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

mmace

Thread Starter
Joined
Feb 5, 2007
Messages
5
Hi guys, I'm new to the forum, I've had a look around but can't seem to find a solution to my problem, I've also been on numerous other forums but still can't get anywhere!

I have bought Vista Ultimate OEM 32bit

Everytime I try to install it it gets to the same point and freezes (and I've even left it for 18 hours!), and that is when it ticks off its list of copying files, unpacking them etc, it does a reboot, the it says about it loading for the 1st time, then it goes back to the list and carries on with "completing installation" for around 30 seconds then nothing, it completely locks up

I've tried installing Vista close to 50 times now, below is a list of things I've tried, and I've usually done them in conjunction with other things on the list

Install from within XP to another HDD
Install by booting from the DVD
"Low level" format my HDD's (zero fill)
have nothing plugged into my PC (internal & external) except graphics card, monitor & keyboard
turn off most things in the BIOS (firewire, USB, audio, IDE (except the primary with the HDD and DVD drive), SATA, RAID etc)
tried loading the Vista 32 bit drivers for the intel chipset & my graphics card
tried various memory configurations with my DDR's
tried installing to 3 different HDD's with none of the others plugged in
tried 2 other PCI-e graphics cards (7300 & 7600) and even tried with no monito plugged in
tried 2 normal DVD-ROM drives
tried my bought DVD as well as downloading an ISO of the RTM from the web
updated the BIOS
tried rebooting after freezing and repairing and also tried booting into safe mode, both say that installation is not complete so cannot continue
tried installing without entering a licence key


my PC specs:
Foxconn 945P7AA-8EKRS2 motherboard (most up to date BIOS)
Pentium D 3.4Ghz
2x 512Mb DDR2 & 1x 1Gb DDR2 RAM
GeForce 7950GT 256Mb
onboard autio, 2x LAN, 8x USB 2.0 & Firewire
4x internal HDD's
Sony BWU-100A Blu-ray writer


any help or suggestions would be very greatly appreciated!
 
Joined
Feb 1, 2007
Messages
310
Is the hd you're installing onto a SATA hd? I've read that Vista has trouble with SATA during the install.

If you are using SATA, maybe try one of these two?

1) Load the SATA controller drivers for your mobo during the Vista install

-or-

2) See if installing on an IDE hd yields different results.
 

mmace

Thread Starter
Joined
Feb 5, 2007
Messages
5
thanks for replying

All my drives are IDE, I do load all the drivers before attempting install, and this includes the SATA, RAID etc
 
Joined
Apr 11, 2007
Messages
1
I have the same motherboard and processor.... earlier tonight I ran into the same problem while attempting a 'clean' install of Vista Home Premium. Have you found the reason for it by chance?
 

mmace

Thread Starter
Joined
Feb 5, 2007
Messages
5
yes, I chased it with the company I bought it from and they took it to the HQ in China who wrote a new BIOS for it that works with Vista, it now runs fine and I've even done a re-install with no problems
 

mmace

Thread Starter
Joined
Feb 5, 2007
Messages
5
I got it from the company I got my motherboard from (Novatech) and it came with instructions

have you checked the foxconn site to see if it's on there?
 
Joined
Apr 16, 2007
Messages
14
I see a BIOS update at the foxconn website, but it looks old so I was wondering which BIOS update version you have.
 
Joined
Apr 16, 2007
Messages
2
what partition are you trying to install vista to? If it is anything but the first partition, there seems to be an error. Thats how I installed my Vista
 
Joined
Apr 16, 2007
Messages
14
I installed the BIOS update from the Foxconn website and Vista is still hanging. Could you please send me the information to download the BIOS that you used that worked???

I am sure that it is installing the primary partition becasue that is how I set up the auto answer file.

Michael
 
Joined
Apr 16, 2007
Messages
14
I installed the BIOS update from the Foxconn website and Vista is still hanging. Could you please send me the information to download the BIOS that you used that worked???

I am sure that it is installing the primary partition becasue that is how I set up the auto answer file.

Michael
 
Joined
Apr 16, 2007
Messages
2
well...HP provided me a new bios update for windows vista. look at your computer manufacturer's website, they should provide you a new bios update. If they don't have one, then you could ask on the website.

besides, my bios is phoenix, so its different than yours
 
Joined
Apr 16, 2007
Messages
14
Got the BIOS update and Vista has loaded successfully on non-RAID dries. I would like to create a RAID 1 so I'll repost if I get it to work.

If anyone needs the BIOS file, I would be more than happy to send it
 
Joined
Apr 21, 2007
Messages
1
If you could tell me where you got the bios update, I'd greatly appreciate it. I'm having the same problem :(
 
Joined
Apr 29, 2007
Messages
3
Hi guys

I have the same problem (same motherboard) - Vista keeps freezing after 1st reboot. If anyone can provide me with the latest BIOS to get me out of this mess I'll be extremely grateful. Thanks!

Mark
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Members online

Top