Vists SP1 Installation

Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

salcano

Thread Starter
Joined
Apr 6, 2007
Messages
131
Hi

i have installed vista service pack 1 but when it gets to stage 3 of the installation it freezes at 0%

i cant even log in because it keeps on going to the installation is there anyway i can fix this thanks
 
Joined
Aug 1, 2003
Messages
51,988
How long have you waited? You should wait a long time, up to several hours, before giving up. It can be a very slow process on some machines.
 
Joined
Jun 9, 2005
Messages
1,469
I also should mention, did you use Windows Update or did you install the Sp1 standalone update?
 

salcano

Thread Starter
Joined
Apr 6, 2007
Messages
131
from about 12ish to 130 plugged in then i unplugged it because didnt want to leave it plugged in whilst i was out so probably about another 2hours


windows update wasnt working for me this morning so i downloaded it
from Microsoft download center
 
Joined
Jun 9, 2005
Messages
1,469
windows update wasnt working for me this morning so i downloaded it
from Microsoft download center
This is probably what is causing the issue; as a part of the sp1 update, windows update installs 3 need prerequisite patches. The stand alone does not include these.
http://windowsvistablog.com/blogs/w...ecurity-update-coming-via-windows-update.aspx

You can try a System Restore:
http://www.bleepingcomputer.com/tutorials/tutorial143.html

Wait a bit, see what Elvandil suggests.
 
Joined
Aug 1, 2003
Messages
51,988
Without the needed Windows Updates, the installation usually still goes through the steps and then results in a message that the installation failed. Going to Windows Update at that point shows that some updates (or 1) are needed.

So, it should still complete. I know of nothing else to do at this point but to wait for it, all day if necessary. It's hard to say what is going on and what files have been changed, so stopping it may mean the end of the OS running.

One thing you might try is running chkdsk /r from the recovery environment. That should have been done, of course, before attempting to install. Updates should only be installed on systems that are working well and have no errors for successful installations.

Hopefully, you have all your files backed up.
 

jmw3

Malware Specialist
Joined
Jul 23, 2007
Messages
1,460
I had the same issue. Tried to install. Hung at the 3rd stage for a good 30 minutes before I got a message telling me the installation had failed. This happen three times then I decided to try insatlling it in safe mode. Not the smartest thing to do in hindsight but installed without a hitch. Haven't had any issues yet with it.
 
Joined
Mar 11, 2008
Messages
107
This issue is why i ended up reformating my HD with XP, i wated 5 hours for step 3 to finish then it said "error installation failed please try again"
 
Joined
Oct 3, 2007
Messages
752
According to my research Vista Service Pack 1 installation will fail at Stage Three if you are missing this file: %systemroot%\System32\wbem\servicemodel.mof you can get the needed files here copy them to the System32\wbem\ folder and reinstall Service Pack 1.
 
Status
This thread has been Locked and is not open to further replies. Please start a New Thread if you're having a similar issue. View our Welcome Guide to learn how to use this site.

Users Who Are Viewing This Thread (Users: 0, Guests: 1)

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 807,865 other people just like you!

Latest posts

Top