1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

What HDD interface do I have?

Discussion in 'Hardware' started by jxsilicon9, Sep 8, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. jxsilicon9

    jxsilicon9 Thread Starter

    Joined:
    Oct 17, 2007
    Messages:
    72
    Okay right now I have a ST350041 8AS SCSI harddrive. My computer says that it failed. So I'm trying to figure out what Harddrive I can replace it with. Here is some further information.

    Supported Standards ATA8-ACS, ATA/ATAPI-7, ATA/ATAPI-6, ATA/ATAPI-5
    Specification Version ATA8-ACS rev 4

    So does anyone know what kind of HDD interface I have and what Hard drive I can use to replace it? Because I have a few external usb hard drive sitting around that use SATA. I don't know if they will work.
     
  2. crjdriver

    crjdriver Moderator

    Joined:
    Jan 2, 2001
    Messages:
    32,679
    When I search that part #, it comes up as a sata drive. It would help if you posted your system specs; ie exact make and model of the system you are using [if a big box system] If this is a custom build, then post the make and model of motherboard.
     
  3. jxsilicon9

    jxsilicon9 Thread Starter

    Joined:
    Oct 17, 2007
    Messages:
    72
    Here is the system information

    HP-Pavilion p6203w

    Motherboard
    System Board
    Chipset nVidia MCP61
    Base Board
    Manufacturer PEGATRON CORPORATION
    Product NARRA5
    BIOS
    Vendor Phoenix Technologies, LTD
     
  4. valis

    valis Moderator

    Joined:
    Sep 24, 2004
    Messages:
    67,509
    according to this, I get SATA as well.

    What, exactly, is it you are trying to do?
     
  5. jxsilicon9

    jxsilicon9 Thread Starter

    Joined:
    Oct 17, 2007
    Messages:
    72
    Well windows says the drive failed. So I'm wondering if I can replace it with one of the external drives I have lying around. So its SATA 2? Does that mean I can use any SATA drives?
     
  6. valis

    valis Moderator

    Joined:
    Sep 24, 2004
    Messages:
    67,509
    If you have the OS install disks, any SATA drive will work. But the first place I'd start would be going to the HD's mfg and running some of their diagnostic tests.
     
  7. crjdriver

    crjdriver Moderator

    Joined:
    Jan 2, 2001
    Messages:
    32,679
    Is this your system drive or is it a storage/data drive? If it is the system drive, you are going to have to have the install disks to reinstall windows on the new drive.
     
  8. jxsilicon9

    jxsilicon9 Thread Starter

    Joined:
    Oct 17, 2007
    Messages:
    72
    System drive. Well the HP doesn't come with the discs. I'm using acronis to make an image of the drive. Would that be able to restore the drive?Or would I need specific drivers for the HDD.
     
  9. crjdriver

    crjdriver Moderator

    Joined:
    Jan 2, 2001
    Messages:
    32,679
    You should be able to restore the image to the new drive without a problem. The only thing is that is your old drive was say 500 gig and your new drive is 750, it is still going to show a 500gig drive with the rest of the drive unallocated. This is not a big deal if you have win 7 or vista. They both have a built in partitioning ability in disk management. If you have xp, then you would need a third party app to extend the partition into the unallocated space.

    Do not get a drive < than your current one since you will not be able to restore the image.

    If you use a drive that has been used before, it is best to zero fill the drive or at least delete all partition info from the drive. Failure to do this can result in drive letter problems.
     
  10. DoubleHelix

    DoubleHelix Banned

    Joined:
    Dec 9, 2004
    Messages:
    24,388
    If the current hard drive failed, how are you going to create an image?
     
  11. crjdriver

    crjdriver Moderator

    Joined:
    Jan 2, 2001
    Messages:
    32,679
    Good question. I assume he received a smart error and that is why he wants to replace the drive.
     
  12. jxsilicon9

    jxsilicon9 Thread Starter

    Joined:
    Oct 17, 2007
    Messages:
    72
    Well for now I've just received the harddrive failure is imminent message.
     
  13. crjdriver

    crjdriver Moderator

    Joined:
    Jan 2, 2001
    Messages:
    32,679
    If you clone the drive, it might be a better way to go than making an image/restore. Here is the reason; you have a hidden partition on your current drive. When you make an image and restore, you have this hidden partition also AND this will stop win7 from extending the system partition into unallocated space. You can still use a third party partitioning app however it makes for extra steps.

    If you clone the drive, you have the option to keep current partitions sizes, keep the current percentage size of partitions, or resize partitions.

    If it were me, here is what I would do;

    1 Go ahead and make an image of your current drive and store that on an external drive, NAS, or whatever. It is always a good idea to have multiple copies of anything important.

    2 Once done with the image, connect your new drive to an unused sata connector/pw lead. Now boot with the acronis boot CD and select source [old drive] and destination [new drive] In expert mode, you get the options I outlined above. In normal mode, it keeps the same percentage. Complete the clone process.

    3 VERY important. DO NOT reboot with both drives connected. Shutdown and pull out your old drive. Now pw ON and make sure your new drive boots and drive letters are correct. If all is well, you are done. If not you always have your image you can restore.
     
  14. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/1016677