1. Computer problem? Tech Support Guy is completely free -- paid for by advertisers and donations. Click here to join today! If you're new to Tech Support Guy, we highly recommend that you visit our Guide for New Members.

winamp vs. CDDB

Discussion in 'Windows XP' started by Sportacus, Dec 12, 2001.

Thread Status:
Not open for further replies.
Advertisement
  1. Sportacus

    Sportacus Thread Starter

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    6
    When I installed Win2k pro. my soundcard would no longer work and I found on the net that there was no driver available for w2k.
    I bought a soundblaster 16 which is good enough for my purposes but it has a problem. Each time a CD song comes up there is a window that comes up saying DCCB is solving problems.
    CDDB is the problem. the song won't play until I close the CDDB window. This happens on each song on the CD. GRRRRR.

    How can I disable this.
     
  2. ich

    ich

    Joined:
    Aug 11, 1999
    Messages:
    403
    CDDB is an online service (free) that comes with WinAmp. What it does is pull some #'s off your CD and look it up in the online database so it can display the song names to you. Sounds like you're having trouble accessing the server and it's making WinAmp wait. I don't have WinAmp installed right now or I'd tell you where to look, but I know there's an option somewhere to prevent CDDB lookups when you insert a CD.
    Good luck!
     
  3. Rikku

    Rikku

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    743
    are you getting this problem when using WinAmp to play CDs??

    If so, you might want to go into Winamp and under Options-Preferences-Setup tell it that you have NO internet connection.

    Then it won't try and look stuff up.

    But this error doesn't sound like any that Winamp would cause.
     
  4. Sportacus

    Sportacus Thread Starter

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    6
    Well I tried your idea, but could find no way to get to setup and found no way to tell it that I don't have a modem. I'm thinking perhaps I need to just find another player of some sort and just uninstall winamp. Thanks guys anyhoo.
     
  5. ich

    ich

    Joined:
    Aug 11, 1999
    Messages:
    403
    WinAmp kinda hides the pull downs from you - very "nonstandard" - you just right-click on the player somewhere where it's not a button and a context menu pops up with all the features and configuration stuff.
    To get to the spot to disable lookups and the mini-browser, do the following:
    1. Right-click somewhere
    2. Select Options/Preferences from the context menu
    3. Look in the middle of the window and click the radio button next to "No Internet Connection Available"
      [/list=1]
      Let us know if that doesn't do it, but don't give up on WinAmp - of the players I've tried, it's by far the best and most flexible. I'm sure it's possible to make it stop giving you trouble.
      KT
     
  6. Sportacus

    Sportacus Thread Starter

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    6
    Well, I didn't try that. What I had tried to do was get it off my startup because W2k takes forever to load. It said it wouldn't delete it but apparently it did, because I can't find it. I went to their website to download it again and it won't let me. when I click download it takes me to a page that it says I have no business viewing. Guess I'll just put the cd in and try to install from there. Maybe I can leave CDDB off of the install.

    Thanks,
    Sport.

    BTW I read the article....Some baby.
     
  7. ich

    ich

    Joined:
    Aug 11, 1999
    Messages:
    403
    whuh?
    You tried to download it and it said WHAT?

    Something screwy going on here, I've never had any problem with WinAmp downloads. Are you up to date with virus protection?
     
  8. Sportacus

    Sportacus Thread Starter

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    6
    Yep, sure am.
    There is something screwy with the site.
    Try it. See if it works for you.
    I've gone back and tried it several times and get the same
    goofy thing every time.
    I can still reinstall from the cd, anyway.

    Sport.
     
  9. Sportacus

    Sportacus Thread Starter

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    6
    I just went back and tried it with my Juno browser and it didn't work with it either. Same thing, exactly.
     
  10. ertech

    ertech

    Joined:
    Jan 26, 2001
    Messages:
    169
    Hey heres what you do you right click and go to visualization, select plug in, it will bring up a window, select input, then on the right you will see somthin that says, nulsoft cd/linein plug in v1.71`double click it and you will se the option to use cddb, uncheck it and your good to go

    Good Luck, ertech
     
  11. Sportacus

    Sportacus Thread Starter

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    6
    I was successful in downloading the full version tonight. The CDDB pops up and goes away when I'm not on line and lets the CD go ahead and play. The popup window looks different than the one I had originally, so it must be an improved version. I't works offline like I want it to, so I won't have to disable it.

    Thanks guys for hanging with me, your were all a lot of help.

    Sport.
     
  12. Sponsor

As Seen On
As Seen On...

Welcome to Tech Support Guy!

Are you looking for the solution to your computer problem? Join our site today to ask your question. This site is completely free -- paid for by advertisers and donations.

If you're not already familiar with forums, watch our Welcome Guide to get started.

Join over 733,556 other people just like you!

Thread Status:
Not open for further replies.

Short URL to this thread: https://techguy.org/61498

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice